Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Рудюк Анастасія

Що для вас означає «дім»? Будинок із садом, де минало ваше дитинство чи відчуття спокою та затишку? Або ж дім — це інші люди, діти, сім’я. З початком повномасштабного вторгнення мільйони українців були змушені покинути свої домівки в пошуках безпеки. Поняття «вдома» змінилося, але бажання повернутися до нього чи знайти залишилось. Роман «Вдома» — про початок нового життя на краю світу, коли тобі вже за п’ятдесят. Про пошуки свого коріння та втечу від нього. І про п’янке відчуття спокою, яке наступає тоді, коли ти цього найменше очікуєш.

 

Хто авторка?

Юдіт Германн — німецька письменниця, яка дебютувала у 1998 році зі збіркою оповідань «Літній дім, згодом». Молода авторку одразу стала голосом сучасного покоління. Необґрунтованого, безкорінного, і того, що живе в моменті.

 

Про що роман?

Книжка починається з того, що молода дівчина працює на цигарковій фабриці, час від часу прихоплює з собою сигарети та проводить свої вечори на балконі. Меланхолійність, невизначеність та спокій, який загортається у цигарковий дим. Але одного дня життя юнки змінюється. У магазині вона зустрічає фокусника, який пропонує їй пригоду. Податися до Сінгапуру та виступати разом із ним на шоу. Він — маг, а вона — діва у ящику, яку розпилюють. Це була можливість кар’єри та просто цікавої пригоди, яка запам’яталась на все життя. Але в останній момент дівчина залишається вдома, хоч і спакувала валізи. Кінець.

 Далі роман переносить нас на кілька десятиліть вперед. Героїня стала дружиною, матір’ю та переїжджає на край світу. Її донька поїхала в навколосвітню подорож, з чоловіком вона розлучилася, тож саме час почати все спочатку.

 

А чи не пізно?

У нашому суспільстві досі панує ейджизм. Мовляв, якщо жінці за п’ятдесят й вона ще розлучена, то це вже кінець життя. Роман «Вдома» вдало спростовує цей стереотип і натякає на те, що почати все спочатку й відправитися у пошуках своєї пригоди ніколи не пізно.

Так і головна героїня влаштовується на роботу до свого брата, заводить подругу-художницю Мімі та починає знайомство з мовчазним фермером. Здавалося, що може чекати тебе у далекому провінційному містечку? Виявляться, що все.

 

Але все не так просто, як здається

Це не чергова успішна історія «пошуку себе», де все ідеально й романтично. Ні, Юдіт Германн пише про реальне життя, де діти поволі забувають про твоє існування, родичів не залишається, а колишні чоловіки божеволіють. Роман також про зв’язок минулого та сучасного. Про ностальгію за невикористаними шансами, яка накриває усіх. Про пошук дому та звичайне життя. Про відчуття безпеки та любові, якої нам всім зараз бракує.

 

Іти прокладеними стежками та відповідати очікуванням суспільства чи бути «трішки божевільною» і йти за покликом душі? Таке запитання ставить нам Юдіт між рядками роману «Вдома». Найцікавіше, що правильної відповіді нема. Єдине, що точно відомо — ніколи не пізно додати новий поворот до сценарію свого життя. А, щоб визначитися з відповіддю — читайте роман «Вдома».

 

 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage