Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Вулиця Михайлівська у Києві, де от-от розпочне свою роботу найбільша Книгарня-кав’ярня Старого Лева, має дуже цікаву історію: у різні часи тут жили українські та іноземні митці, існували музична школа, редакція журналів і навіть мистецький сквот! Про все це, а також про те, чому це напрочуд влучне місце для нової книгарні — розповідаємо далі!

Історія вулиці Михайлівської розпочинається ще від часів Київської Русі — приблизно XII століття. Тоді вона сполучала Лядські ворота і Михайлівський собор, а отже ця вулиця була важливою частиною колишнього «міста Ярослава». Вперше вулиця з такою назвою згадується в документах 1799 року. У 1922 році вулицю Михайлівську перейменували на вулицю Паризької комуни або ж просто «Паркомуни», як її називали в народі, ця назва закріпилась аж до 1990 року. У XIX-ХХ столітті тут побувало багато визначних людей, тож Михайлівську вулицю можна вважати маленьким мистецьким центром Києва.

У будинку, що розташований за адресою вулиця Михайлівська, 1/3, мешкав український художник та один із перших київських фотографів Іван Гудовський. Саме тут на якийсь час зупинявся Тарас Шевченко.

На цій же вулиці у будинку під номером 9 два роки проживав український графік, живописець, кераміст, поет, перекладач і педагог Михайло Жук, який у ті часи став одним із засновників Української академії мистецтв.

У будинку номер 10 у 1906 році були розташовані редакції перших українськомовних видань: літературно-науковий щомісячний журнал «Нова громада», де було надруковано твори понад 90 українських і зарубіжних письменників, та «Громадська думка» — перша щоденна українська громадсько-політична і культурно-просвітницька газета.

Трохи далі по вулиці під номером 12 можна побачити будинок, у якому зупинявся угорський композитор Ференц Ліст під час гастролей. Саме тут він зустрічався зі своїми колегами — польським та українським композитором, піаністом, музичним педагогом Йосипом Вітвицьким та українським музикантом і музичним педагогом Алоїзом Паночіні.


Також на вулиці Михайлівській, у будинку під номером 16А, працювала музична школа Станіслава Блюменфельда. Тут український композитор Микола Лисенко викладав гру на фортепіано та проводив репетиції хору. 

На початку 1990-х за адресою вулиця Михайлівська, 12А утворився сквот — це покинуте приміщення, де люди проживають без згоди власника. Цей сквот мав назву «Паркомуна», адже у той час Михайлівська вулиця була вулицею Паризької комуни. Протягом кількох років тут мешкали українські художники Олександр Гнилицький, Олег Голосій, Юрій Соломко, Валерія Трубіна, Василь Цаголов та інші. Цей сквот став не лише місцем для спілкування та створення витворів мистецтва, але й також тут проводили мистецькі вечірки, створювали перформанси, організовували перегляди кінострічок.

На вулиці Михайлівський величезна кількість історичних пам’яток — близько 30 важливих архітектурних споруд, серед них і будинок під номером 18-А, зведений у стилі модерн. Саме тут невдовзі відчинить двері наша нова Книгарня-кав’ярня Старого Лева, яка продовжить традицію культурних зібрань та творчих внесків. Адже це буде простір як для сімейних та дружніх зустрічей, так і для різноманітних майстер-класів, презентацій, книжкових подій. Тут книголюби зможуть знайти своїх однодумців та розділити враження про прочитане з такими ж закоханими у книжки людьми. А поєднання книг та кави традиційно зробить новий простір ще більш затишним та комфортним для відпочинку.




Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage