Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

У березні 2022 року в Національному Театрі в Осло відбулася прем’єра вистави «Аґнес Сесилія».  Тоді ж відома норвезька письменниця Гільда Гаґеруп (читачам Старого Лева відомі дві її книжки, написані разом з батьком Клаусом Гаґерупом про супердетектива Тіма) написала статтю «Чому я люблю Марію Ґріпе».  Вона згадала, як брала в Марії Ґріпе автограф на щойно виданій норвезькою «Аґнес Сесилії» (1990 рік). Гільді було 14, і щойно відбувся її успішний прозовий дебют у колективному збірнику.  

Так от Гільда згадує, як вона підходить до свого кумира Марії Ґріпе і каже: «Я також люблю читати і пишу». Уявляєте? Також! Я сказала жахливу річ. Тим словом я ніби свідомо применшила і значення Ґріпе для себе, і свої власні амбіції. А хотіла навпаки. Я хотіла, щоб вона зрозуміла, наскільки я захоплена її книжками… У мене була гостра потреба і бажання творити свої історії, які могли б дати комусь те, що дали мені твори Ґріпе. А тим словом усе було зіпсовано. Мені досі соромно, коли я це згадую». Згодьтеся, не кожен міг би зізнатися в такому!

 

Коли ж я сама питаю себе, за що я люблю Марію Ґріпе, то ловлю себе на думці, що не можу сказати точніше, як та ж Гільда Гаґеруп: «Повісті Марії Ґріпе викликали емоції, часто оповиті чимось загадковим і таємничим… Її книжки дарували читачам чудові історії і водночас створювали певний настрій. Останнє було найважливіше. Стиль у Марії Ґріпе вишуканий, до того ж вона довіряла своїм читачам. Усе, що вона оповідала, нелегко було описати, але я відчувала це усім своїм єством. Ішлося про великі емоції, про те, щоб тебе побачили у світі, і про спільноту, яка спроможна на емпатію… Авторка цих повних містики, незбагненних, примарних, дивовижних (слово, яке я досі люблю) історій стала моєю улюбленою авторкою. Саме вона допомогла мені самій писати книжки для молоді…» (Цитування за статтею «Hvorfor jeg elsker Maria Gripe»).

 

P.S. Творчість Марії Ґріпе неабияк вплинула на творчість Гільди Гаґеруп.         

Видавництву Старого Лева – щира подяка

За те, що допомогли збутися моїй мрії. За те, що видання  перевершило всі мої очікування.  За  дивовижний подарунок Швеції з нагоди 100-річчя Марії Ґріпе в липні ц.р.

 

 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage