Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Тоня Старовойт

Як часто ви розглядали альтернативні сценарії вашого життя? Постійні думки «а що якби», я впевнена, принаймні раз з’являлися в думках кожного з нас. І це цілком окей, адже на таких фантазіях індустрії пишуть книжки та знімають фільми – прихисток для людей, які завжди мріяли побачити іншу версію розвитку життя на Землі або ж окремої людини.

Роман британського письменника Бена Елтона «Знову й знову» – міцна історія-рефлексія, протягом якої автор розмірковує про важливе у хронології світу та чи можливо відвернути одну подію й уникнути безлічі планетних катастроф.

Розгляньмо роман детальніше.

Мандрівник у часі

Отож, сюжет. У центрі роману Г’ю Стентон – колишній військовий та шукач пригод, а також за сумісництвом вдівець, який втратив дружину та маленьких дітей у автокатастрофі.

Останніми роками доля не було прихильною до нашого головного героя. Зі служби Г’ю звільнили, у спробах заробити на життя, працюючи на заможних та занапащених статками людей, чоловік розійшовся з дружиною, а згодом втратив її з малюками назавжди.

Напередодні Різдва Г’ю навідується до колишньої вчительки з історії, яка раптово з’явилася в його житті та запросила ексстудента до стін рідного університету. Цього вечора головний герой почує найдивнішу пропозицію – повернутися у минуле, а саме у 1914 рік, щоб відвернути вбивство ерцгерцога та початок Першої світової війни.

Оце так завдання, правда?

Історія, що закохує у себе 

«Знову й знову» – міцна белетристика, в якій автор поєднав усі сюжетні елементи, які так любить та цінує читач.

По-перше, це власне історія. Інколи письменники розуміють, що задум цікавий, тож менше часу приділяють його реалізації. Тут Бена Елтона ми не сваритимемо, адже неозброєним оком можна помітити, що сюжет продуманий до дрібниць, а деякі твісти змушують ще кілька годин перетравлювати інформацію.

По-друге, гра з альтернативними варіаціями історії. Чимало відомих творів також використовували мандрівки у часі та шанс змінити майбутнє Землі як основу для романів. Зокрема, «11/22/63» Стівена Кінга та «Людина у високому замку» Філіпа К.Діка, які високо цінуються як читачами, так і критиками.

Також варто відзначити динамічність сюжету. Події летять зі швидкістю нічного експреса Київ-Чоп, проте історія не страждає, а отримує тільки більше простору для свого розкриття. Тут ми зустрінемося і з ерцгерцогом Францом, і з першими суфражистками, і завітаємо до Стамбула, яким він був понад 100 років тому: традиційним та запашним.

Словом, навколосвітню подорож забезпечено!

Кому точно потрібно читати «Знову й знову»? 

«Знову й знову» – роман, який вартує кожної прочитаної сторінки, чесно-чесно. До речі, хоча у книжці їх і майже 500, читати розповідь легко та приємно. Але обережно: можливі проблеми зі сном, оскільки часом відірватися буде дуже складно.

Історія точно сподобається читачам, які обожнюють книжки з елементами альтернативної історії та мандрівками у часі. Також до неї варто придивитися поціновувачам міцної белетристики, в якій фокус на глобальних питання вибору та ціни, яку ми готові чи ні сплачувати за наші рішення.

Подорожуйте із «Знову й знову» у часі та насолоджуйтеся атмосферою ХХ століття. Воно дійсно того варте!

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage