Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Шиманська Анна

Щойно полиці книгарень поповнив трилер «Андрофаги» авторства Данила Клочка. У центрі розповіді – випускник Львівської школи міліції Денис Чорний, якого направляють працювати слідчим у невелике містечко з таємничою назвою Холодне Поле, де починають коїтися несамовито жорстокі вбивства з однаковим «почерком». Мешканці міста залякані. Холодне Поле починає говорити про Звіра, адже людина не може бути здатна на таку жорстокість… Як виникла ідея книги, чому вона отримала таку назву та як історія вплинула на сюжетні ходи трилера – у розповіді автора Данила Клочка.

 

Робота безпосередньо над текстом «Андрофагів» почалася десь у другій половині 2019 року — тоді він іще називався «Голодне поле». Сама ж ідея зародилася дещо раніше. Наприкінці третього курсу бакалаврату в якості додаткового я слухав курс про містичні вчення Сходу. Серед іншого викладач розповідав про шаманів Центральної Азії — здібності та вміння, що їм приписуються. По суті саме з цього і почалося створення цієї книги, хоч до створення текстового документу під назвою «Голодне поле» був іще приблизно рік. Протягом цього часу зароджувалися персонажі, розподілялися їхні ролі, виникали події. Зрозуміло, що протягом такого періоду усе це не могло залишатися статичним. Відтак деяким персонажам так і не судилося з’явитися на сторінках книги, ролі інших були змінені, деякі події не відбулися.

Остаточно задум сформувався під час першого семестру магістратури. Викладач, який читає загальний курс про кам’яну добу, серед іншого розповідав нам про те, що сучасна людина, на відміну від своїх далеких предків, не спроможна в довгостроковій перспективі харчуватися сирим м’ясом. Завдяки цій ремарці жорстокий убивця з містечка Холодне Поле, що на Київщині, втілився остаточно.

Окрім того, майбутні археологи на початку своєї магістратури мають прослухати курс присвячений ранньозалізній добі. В рамках цього курсу одного дня ми дісталися доби панування на наших теренах скіфів, про що залишив значні свідчення «батько історії» Геродот. Оповідав також давній мандрівник і про племена, що населяли колись землі сучасної України. Одне з цих племен давні елліни прозвали андрофагами — тобто людожерами.

Саме це прізвисько і стало назвою книги. «Голодне поле» з самого початку задумувалося як робоча назва — з одного боку доречна, зважаючи на сюжет та назву містечка, в якому відбувається дія, та з іншого надто проста і банальна. «Андрофаги» натомість були надзвичайно вдалими: екзотичне, маловідоме слово (на відміну від людожерів або канібалів), воно прекрасно відображало суть історії.

Написання тривало до весни 2020 і увесь час супроводжувалося пошуками нової інформації, що могла б стати джерелом натхнення та стати частиною історії «Андрофагів». Процес написання був неквапливий, оскільки для мене це було хоббі, яким я міг (і хотів) займатися у вільний від навчання та роботи час. Після цього текст зрештою вийшов із мого кола спілкування, наслідком чого зрештою стало його оформлення у цю книгу.

 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage