Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

«Я їй розказав про лінію термінатора. «Якщо ти відкриєш Google Maps і крутонеш повзунок — побачиш, як ніч змінює день. Ота лінія — термінатор. До речі, бачиш, яка Росія неосвітлена? А Україна — все ж Європа, вона залита світлом. Словом, я про цю лінію до того, що в найтемнішу ніч завжди найкраще видно зірки і що після найтемнішої ночі завжди настає світанок».

Книжка Тані Стрижевської «Лінія термінатора», що була написана до повномасштабного вторгнення російської армії в Україну, стала ще більш актуальною і важливою. Адже окрім 1,5 млн переселенців 2014-2015 років, маємо на сьогодні вже понад 7 млн внутрішньо переміщених осіб. А разом із біженцями, що виїхали за кордон, усі 11,5 млн. У кожного своя історія про виїзд із дому, у кожного свій досвід адаптації в новому місці. Але що об’єднує всіх людей, що залишили свої домівки, — віра у найскоріше повернення і відбудову свого мирного життя.

Головний герой новинки від «Видавництва Старого Лева» — Борис Макаров, україномовний переселенець-підліток із Донецька. Влітку 2014 року він разом із батьками був вимушений залишити свій дім і переїхати у Київ. Покинувши не лише дім, але й друзів, дівчину, кота, хлопець розуміє, що життя не буде як раніше і мусить адаптуватися до нових реалій. Його батькам теж ведеться несолодко, адже окрім дому, машини, власного бізнесу, втратили своє добре влаштоване заможне життя. І якщо мама змогла опанувати себе, знайти роботу і заробляти гроші, щоб прогодувати сім’ю, то тато пішов найлегшим шляхом — потрапив у пастку алкогольної залежності.

Зміна місця проживання, вороже сприйняття навколишніх, зрада дівчини, нова школа, випускний клас, підготовка до ЗНО, пубертатний період, складнощі у порозумінні з батьками — далеко не всі проблеми, з якими стикнувся Борис. На щастя, він знайомиться з Маринкою і Андрюхою, які стають йому справжніми друзями, допомагаючи йому прийняти зміни у житті. Дівчина-лесбійка і хлопець-вегетаріанець демонструють йому нормальність інакшості і боротьбу за свій вибір. Окрім цього, хлопець закохується, і через це справжнє кохання пізнає не лише свою українську ідентичність, а й закони світобудови, відкриває для себе радість волонтерства, допомоги ближнім і цінність життя.

«Лінія термінатора» — дуже важлива і потрібна книжка! Насправді у нас майже немає видань на цю мегаактуальну тему. Історія Бориса написана у вигляді щоденника, який він вів протягом цього найважчого року, викладаючи усі свої думки на папері. Маю сказати, що історія хлопця дуже правдива — ті самі почуття переживала і я, залишаючи у 2014 Луганськ. Розгубленість, руйнування сталого способу життя, неусвідомлення майбутнього, страх, несприйняття абсурдної реальності, непорозуміння між членами сім’ї і друзями по різні боки барикад — усе це лякає, нервує, спричиняє паніку і не дозволяє зібрати себе докупи, щоб рухатися вперед. Але всюди є добрі люди, які підтримають, зрозуміють і дадуть руку допомоги — переконалась на собі. 

Війна триває 9-й рік. Увесь цей час наші Захисники і Захисниці стримують навалу росіян, не даючи захопити всю Україну. Дуже страшно, що тепер, окрім сходу, небезпека чатує по всій країні, не дозволяючи нікому розслабитись і змушуючи тікати у пошуках більш безпечного місця. Але ми сильні і незламні, навіть самі не уявляємо наскільки. Ми українці, і ми обов’язково переможемо, повернемось додому і відбудуємо свою квітучу найкращу Україну!

Анастасія Ковалишин

 

 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage