Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Хоменко Марія

Друзі, зібрали для вас важливі книжки українських авторів: одні – про біль та проблеми, які треба усвідомити, інші – сповнені віри, надії та світла, але об’єднує ці книжки те, що вони зараз особливо на часі!

«Амадока», Софія Андрухович 

Цей важливий для українського літературного процесу роман про те, що нічого не зникає безслідно: зв’язки між минулим і сьогоденням з часом можуть не стоншуватися, а глибшати, а пам’ять окремої людини та цілих поколінь ховає у собі багато таємниць.

Сюжет «Амадоки» складається з трьох болісних періодів:

- Війна на Сході України;

- Голокост;

- Розстріляне відродження;

Ці теми об’єднує потреба в усвідомленні та проговоренні, а книжку точно варто прочитати кожному українцю!

 «Смерть Лева Сесіла мала сенс», Олена Стяжкіна

Ця книга про війну й про долі людей, випадково поєднаних у Донецькому пологовому будинку в 1986 році. Тут вимальовано трансформацію свідомості мешканців Донбасу під час війни, порушено теми національної ідентичності, питання мови та самоусвідомлення себе. Олена Стяжкіна змалювала збірний образ мешканців регіону — не позитивних чи негативних, а просто живих, з переживаннями, болем та думками.

«"Світлий Шлях": історія одного концтабору», Станіслав Асєєв

Це без перебільшення страшна й болісна книга, яку автор написав, перебуваючи у в’язниці, що насправді є концтабором на території сучасної України. Тут зафіксовано те пекло, через яке проходять ув’язнені: тортури, знущання, приниження, зламані кістки та зламана воля… І, звісно ж, постає питання, чи можливо залишитися людиною в нелюдських умовах, де все набуває інших сенсів?

«Стіна», Андрій Цаплієнко 

2054 рік, постапокаліптичне суспільство, герої роману — українці, прогресивні й незалежні, та росіяни, суспільство яких деградує. Війна між ними йде відразу на кількох рівнях — від збройних сутичок до зіткнень душ та внутрішніх переконань. Книга розповідає про крах імперії, спробу вижити під її уламками та про ментальність і тяглість традицій, які мало змінюються впродовж століть. Рекомендуємо до прочитання і віримо, що розвал для росії настане набагато швидше.

«Хроніка одного голодування. 4 з половиною кроки», Олег Сенцов 

«Хроніка одного голодування» — тюремний щоденник, який кремлівський в’язень Олег Сенцов вів 145 днів після того, як оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити українських політв’язнів. День за днем, попри моральний тиск і фізичне виснаження, Олег відверто, різко і гранично точно фіксував свої тюремні спостереження і думки в російській в’язниці.

«4 з половиною кроки» — збірка малої прози, написана в російській тюрмі. Як за товстими стінами й ґратами, у тісних і брудних камерах живуть арештанти? Яких правил і законів доводиться дотримуватися, опинившись там? Олег Сенцов розповідає про життя в’язнів і про обставини, що привели їх у неволю, максимально об’єктивно та відсторонено.

«Український Майдан, російська війна. Хроніка та аналіз Революції Гідності», Михайло Винницький

 У історичній праці детально та послідовно висвітлено події в Україні 2013–2018 рр. Ця книга поєднує в собі точку зору науковця і спостерігача-учасника, який брав активну участь у протестах. Адже під час Революції Гідності автор був постійним коментатором англомовних ЗМІ та здійснював аналіз поточних подій.

 «Моя мандрівка у Країну морпіхів», Андрій Зелінський

Цей щоденник капелана і морського піхотинця додасть трохи світла, добра й віри в перемогу. З початку війни на Сході України отець Андрій був пліч-о-пліч із воїнами, ділив із ними їхню тривогу й неспокій, підтримував, проводжав у засвіти бойових побратимів, дивився в очі смерті й цінував кожен новий день. Ця книжка про те, як важливо прагнути до перемоги, мріяти, не зупинятися і вірити у нездоланну силу добра.

 «Лексикон націоналіста», Микола Рябчук

Ця збірка публіцистики є наскрізним і далекоглядним поглядом на минуле, теперішнє і майбутнє України в політичному та культурному аспектах. Автор аналізує майдани України, розглядає кризу української еліти та ідентичності українців за національністю і/або громадянством, а ще деталізує СССРівську залізну завісу ХХ століття у сфері культури та літератури.

 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage