Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

26 липня розпочинаються літні Олімпійські ігри! А поки ми чекаємо на змагання та їх результати, усім серцем вболіваючи за збірну України, Старий Лев зібрав для вас 7 цікавих фактів про літні Олімпійські ігри у Парижі на основі «Книги-мандрівки. Літні Олімпійські ігри», яка нещодавно поповнила наші полиці. Її авторки Ірина Тараненко, Марта Лешак, Марія Воробйова і Анна Плотка, а також величезна команда ілюстраторів зробили цю книгу надзвичайно цікавою, тож пропонуємо вам пірнути у неї крізь наш матеріал!

    

1. Париж, Франція

Цьогоріч літні Олімпійські ігри проходять у Парижі. До цього вони двічі відбувались у столиці Франції:
– у 1900 році (країна-переможниця — Франція, 111 медалей)
– та у 1924 році (країна-переможниця — США, 99 медалей)

2. 1900 рік. «Олімпіада хаосу» — так охрещують журналісти Ігри в Парижі

Змагання є частиною Всесвітньої виставки, а не головною подією планетарного масштабу, тому розтягуються майже на пів року і проходять як серія окремих турнірів, на які може зареєструватися будь-хто.

Випадкові учасники часто навіть не знають, що беруть участь в Олімпіаді. Крім того, усі спортивні події «затьмарює» новенька і поки що тимчасова Ейфелева вежа, яку протягом 1900 року відвідує більше мільйона людей.

3. 1900 рік. Безславна слава

Маргарет Еббот приїжджає до Парижа на Всесвітню виставку і реєструється на місцевий турнір з гольфу. Так вона стає першою американкою, яка виграє олімпійське золото, але Маргарет аж до своєї смерті у 1955 р. не знатиме, що то був саме олімпійський турнір, а вона була чемпіонкою.

4. 1900 рік. Сьогодні — переможець, завтра — невдаха

Організатор Ігор Даніель Меріллон вважає, що в спорті головне — видовищність, тому

змагання з метання диска проводять в Булонському Лісі. Дворазовий чемпіон Ігор в Атенах Роберт Гаррет зі США тричі влучає знаряддям в дерево, а не в заліковий сектор, й у підсумку зірка минулої Олімпіади залишається без золота.

5. 1924 рік. Після труднощів Олімпіади-1900 Пʼєр де Кубертен жадав, щоб його рідне місто прийняло ще одні Ігри

Саме на прохання барона, Париж обрали місцем проведення Олімпіади-1924. Вдруге поспіль до змагань не допустили Німеччину. А ось «совєти» самі відмовилися від участі «на знак протесту проти відлучення спортсменів Німеччини». Попри це, на паризьких Іграх виступають рекордні на той час 44 країни, а широкий громадський інтерес до події засвідчує присутність понад 1000 журналістів.

6. 1924 рік. Житло для олімпійців

Вперше спортсмени під час Ігор живуть в олімпійському селищі — зведених неподалік від олімпійського стадіону переносних деревʼяних будинках із водопроводом. Також у селищі працюють поштове відділення, обмінне бюро, перукарня та ресторан.

7. 1924 рік. Біжимо для Айко!

Під час Ігор біля олімпійського стадіону поліцейські знаходять змученого хлопчака. З'ясувалося, Айко пішки прийшов із Лапландії, щоб побачити забіг Пааво Нурмі, але змагання стаєрів уже закінчилися. Нурмі, дізнавшись про це, організовує для хлопчика спеціальний забіг на головній арені Ігор, в якому беруть участь чимало інших бігунів.

«Книга-мандрівка. Літні Олімпійські ігри» — це подорож, яка мотивує та надихає тих, хто прагне у своєму житті завоювати власні «олімпійські медалі». Тож хапай смолоскип, чемпіоне, і запалюй особистий олімпійський вогонь!

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage