Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Шиманська Анна

Нова книга Євгенії Завалій з серії «Місія "Порятунок"» розкриває читачам стільки цікавого і невідомого про життя бджіл! Разом із бджілкою Ясею, яка вирішила здійснити мрію про мандри та відправитись до Парижа, читачі дізнаються кілька цікавинок про французьку столицю, а також про те, як організоване життя у вулику, як відбувається процес збору меду та скільки видів бджіл існує у світі. Ми підготували для вас 10 фактів про бджіл, а ще більше – можна дізнатись на сторінках книги «Місія "Порятунок": бджоли».

— У світі існує близько 20 тисяч видів бджіл. Усі вони належать до літаючих комах ряду перетинчастокрилі. Найближчі родичі бджіл — оси і мурахи. Бджоли живуть на всіх континентах, крім Антарктиди.

— Одна бджолина сім’я збирає 10–30 кг меду в рік, одна бджола — 0,8 за життя. Щоб зібрати 1 кг меду, бджолам треба запилити 1,5 млн квіток.

— Бджола має п'ять очей. Два складні і три простих. Складні очі розміщені з боків голови. Прості розташовані на тімені і проглядаються не дуже добре. П’ять очей дозволяють бджолі добре орієнтуватись під час польоту, а також у замкненому просторі вулика.

— Бджола розрізняє не всі кольори. В основному — жовті, сині, зелені відтінки, а також ультрафіолетові промені. Червоний колір бджоли не відрізняють від чорного. Тому вулики на пасіці фарбують у кольори, які бджоли розрізняють, щоб їм було легше орієнтуватись.

— В Україні найбільш поширені дві породи бджіл — карпатська і українська степова. З 2008 року Україна займає перше місце з виробництва меду серед країн Європи і четверте у світі. В Україні понад 100 тисяч пасік, а це приблизно 100 мільярдів бджіл. Є така статистика — приблизно 2 тисячі бджіл на кожного жителя країни. Близько 700 тисяч людей в Україні займаються виробництвом меду. В середньому в нас збирають 75 тисяч тонн меду на рік.

— Серед бджіл є унікальна порода – «Блакитна Каламінта», що перебуває під загрозою зникнення. Бджоли цієї породи мають блакитне забарвлення. Живуть у центрі Флориди, в околицях хребта Лейк-Уельс (США). П’ють пилок із квіток, які називаються каламінта. Похитують головою взад і вперед, коли запилюють квітку і переносять пилок з голови на живіт.

— Бджоли — високоорганізовані соціальні комахи. Вони живуть у роях, кожен з яких може містити до 40–50 тисяч особин і складається з матки, робочих бджіл і трутнів.

— Бджола-матір (ще її звуть Матка або Королева) відкладає яйця, з яких розвиваються нові бджоли. Живе приблизно 5–6 років. У день відкладає близько 200 яєць, які через 21 день стають робочими бджолами.

— Серед бджіл існують бджоли-розвідниці. Вони шукають нові квіти і приносять нектар як зразок, запам’ятовують, де ростуть рослини, і, повернувшись до вулика, виконують спеціальний танок, яким вказують іншим це місце.

— Карпатка, або карпатська порода бджіл, має темно-сіре забарвлення, без жовтизни, зі сріблястими волосинками. Живуть у гірських областях Західної України. Характерні миролюбність і зимостійкість. У минулому столітті ця порода перебувала на межі вимирання, але була врятована. Недолік — схильність до крадіжок меду в інших бджіл.

 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage