Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Цвик Олена
5 неймовірних фактів про Чорну-чорну курку
Друзі, маємо чудові новини: шалені пригоди відважної Чорної-чорної курки знову повернулися на полиці книгарень! Відтепер книжка – у новому компактнішому форматі на кшталт «36 і 6 котів», а отже її зручно буде брати зі собою на відпочинок у парк, до озера, чи на море. А там вже реготати разом – з дорослими і малими – від божевільних ідей Чорної-чорної курки. Звідки ж вона взялася, така кумедна, вперта та відважна попри всі невдачі (бо ж, пам'ятаємо, «Курку з курсу не зіб'єш!»)? Про це та про решта секретів домашньої, проте дуже свободолюбивої птахи нам розповість письменниця, авторка книжки Галина Вдовиченко.
 
1
 
От не знаю, чи варто про це говорити. Дотепер це був секрет. Скажу. Народилася ця книжка з хуліганських рядків у процесі легковажного дуркування зі словами та змістами. Мені з язика зірвалась не зовсім дитяча, а швидше зовсім не дитяча міні-історія про курку. Ця дивна за поведінкою гостя щодня приходила до нас від сусідів на відпочинку в горах.
Онук щось почув краєм вуха, перепитав – довелось розповідати йому історії про курку. Як вона вигадує про себе різні небувальщини і байки про зелені куфайки. Як кличе мешканців пташиного двору оселитись на горіху. Як знаходить загублену господинею мобілку у траві і вдає (а всі вірять), що вона телефонує до Сингапура… Як веде свою товаришку за межі курячої території, щоб показати світ…
 
Мій онук, тоді ще дошколярик, просив про нові й нові історії про Чорну-чорну курку. Йому дуже подобались оповідки про дивакувату домашню птаху з високою мрією. А коли він через два місяці запитав у київській книгарні, чи є у них книжка «Чорна-чорна курка», і почувши «ні», здивовано промурмотів «Отже, вона її ще не написала», то мені вже не було куди відступати.
 
 
2
 
Чому курка намагалась злетіти під пісню «Here I Am» від рок-гурту «Скорпіонс»? Та ще й у супроводі симфонічного оркестру? Таке часом чую запитання. А ви знайдіть цей запис в Інтернеті, увімкніть його – і уявіть, що стоїте з заплющеними очима на пагорбі. Вам точно захочеться злетіти! Бо є така музика, яка окрилює.
 
3

Поки писала «Чорну-чорну курку», назбирала чимало фото різних чорних курок: від сірувато-графітного кольору до глибоко-синьо-чорного. Вони мене переслідували, я повсякчас їх зустрічала, вони потрапляли мені на очі навіть у місті, навіть там, де їх аж ніяк не могло бути. Але щойно вийшла книжка, як ці курячі маніфестації припинилися.
 
Шкода, що я загубила той файл з курячими портретами, він, мабуть, був на зовнішньому жорсткому диску, з яким щось непоправне сталося. Але я ще сподіваюсь знайти ту галерею портретів десь у своїх фотоархівах. 
 
 
4
 
Хто ілюструватиме «Чорну-чорну курку»? – Таке питання навіть не стояло. Тільки Наталка Гайда! Вона має чимало рис тої незвичайної птахи. Така ж наполеглива і самодостатня, їй добре відомо, що таке на шляху до мрії падати і підніматися, падати і підніматися. У своїх ілюстраціях Наталка ховає деталі, котрі не кожен зауважить з першого читання й розглядання. Я люблю цей ефект і в текстах, і в ілюстраціях. От, скажімо, хто з тих, хто вже читав «Чорну-чорну курку», помітив, що два однакових форзаци, на початку і наприкінці книжки, все ж дещо відрізняються? Перевірте свою спостережливість – зазирніть у книжку. 
 
 
5
 
Чорні-пречорні кури існують! Цей факт мені повідомила доросла читачка і надіслала посилання на новину. Не просто чорні, а суцільно чорні, від дзьоба й пазурів до гребеня. Ніколи таких не бачила. Але наша героїня – «іспанка», і має червону борідку і червоний гребень. І тримає троянду у дзьобі – звісно, лише тоді, коли танцює куряче фламенко.
 
 

 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage