Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Єфремова Анастасія
5 фільмів про письменників і не тільки
Як добре, що на екрани виходить все більше стрічок, які олюднюють відомі постаті, роблять далеких близькими. За минулий рік з’явилося немало фільмів про письменників, однозначно вартих уваги й часу. Сьогодні розповідаємо про кілька таких.
 
«Правда про справу Гаррі Квеберта» (2018)
 
Здається, не має жодного читача, який після прочитання дебютного роману Жоеля Діккера «Правда про справу Гаррі Квеберта» залишився розчарований. Цього «товстунчика» на 700 сторінок ковтаєш напрочуд швидко, а потім ще довго не розумієш, що це було. Але точно знаєш – це було круто! Це книжка про книжку, яку пише молодий письменник Маркус Ґольдман, натрапивши на історію вбивства 30-річної давнини. Минулоріч на телеекрани вийшла 10-серійна екранізація роману, яка за динамікою та напругою анітрохи не поступається оригіналу. Головні ролі дісталися відомим акторам Патріку Демпсі («Зачарована», «Анатомія Грей») й Бену Шнетцеру («Warcraft: Початок», «Книжкова злодійка»). Роль же головної жертви історії, Ноли, неперевершено зіграла 22-річна американська акторка Крістін Фросет. Зйомки проходили в канадських містах Форествілі та Монреалі, і зняті прибережні краєвиди провінційного містечка з криком чайок і солоним вітром, як мінімум, вартують того, щоб подивитися цей серіал.
 
 
Усі 10 серій тримають глядача (як і читача) у напрузі, а підозрюваний постійно змінюється. Тож лише остання серія може розставити все по місцях. Молодий письменник Маркус Ґольдман після успіху першого роману ніяк не знайде ідеї для другого, тож звертається по допомогу до свого друга, відомого письменника й автора бестселера «Початки зла». Тоді ж Маркус і дізнається, що понад тридцять років тому його друг та наставник мав зв’язок з 15-річною дівчиною, а того ж літа дівчина безслідно зникла. А тоді 2008 року, за деякий час після цієї розмови, біля маєтку Гаррі Квеберта знайшли тіло Ноли Келлерґан, яка зникла 1975 року. Підозра падає на Гаррі. Сюжет розкручується одночасно в дві сторони – спроба відновити події 1975 року й розслідування справи після арешту Ґольдмана. Щоб порятувати друга, Маркусу доведеться дізнатися всю правду про справу Гаррі Квеберта. Тож чим не сюжет для його другої книжки.
 
 
«Дружина» (2018)
 
Драматична стрічка знята за однойменним романом американської письменниці Мег Волітцер й оповідає про подружжя письменників – Джоан і Джо Каслманів (головні ролі зіграла чарівна Ґленн Клоуз і харизматичний Джонатан Прайс). Події розгортаються в двох часових вимірах – 1958 року, коли молода талановита студентка Джоан Арчер закохується у свого одруженого на той момент професора Джозефа Каслмана, і 1993 року, коли Джозефу повідомляють, що він здобув Нобелівську премію з літератури.
 
 
Це історія про те, що (чи радше – хто) справді стоїть за геніальними й видатними людьми, які здобувають світове визнання. Про те, які жертви лежать на терезах по інший бік від успіху. Джоан – талановита студентка. Здається, її тексти ліпші за тексти самого професора Джозефа Каслмана, з яким у них швидко зав’язується роман. Але які шанси в жінки стати відомою письменницею?.. «Суспільство не переварює рішучу прозу, написану жінкою», — сказала Джоан на одному з літературних вечорів жінка-письменниця й дала молодій дівчині цинічну пораду не писати, щоб не миритися потім з тим, що книжки Джоан опиняться серед інших припорошених на полиці книжок, які ніхто і не розгортав. Так Джоан зрікається власних амбіцій, приносячи в жертву свій талант та мрії про письменницьку кар’єру. А все заради слави її чоловіка Джозефа. Однак звістка про Нобелівську премію й подорож до Стокгольма щось перевертає в Джоан, і родинні таємниці проступають назовні…
 
 
«Бути Астрід Ліндгрен» (2018)
 
Астрід Ліндгрен подарувала світові історії, які читають дітям на ніч у різних куточках планети. Немає, мабуть, людини, яка б не чула про маленького самовпевненого товстуна, що живе на даху, чи про рудоволосу веснянкувату дівчинку з косичками. Але чи знали ви, якими були молоді роки авторки і через що їй довелося пройти, попри все зберігши в собі любов до дітей і світлу віру в життя?
 
 
Дитинство Астрід було для неї натхненням в усіх її історіях. Про ті роки вона згадувала з особливим теплом і ніжністю. Вже тоді усі відзначали її творчі здібності. Тож після закінчення школи, коли в місцевій газеті з’явилася посада помічника головного редактора, 16-річна Астрід вирішує, що це якраз для неї. Зустріч з редактором Рейнольдом Блумбергом стала для неї доленосною. Між юною дівчиною і дорослим чоловіком зав’язуються романтичні стосунки, а одна необережність стає для Астрід фатальною. Тож їй доведеться дуже швидко подорослішати. Як і герої її казок, Астрід попри все не здається і продовжує боротися за своє щастя, навіть коли почуває себе покинутою.
 
 
«Крістофер Робін» (2018)
 
Ця стрічка присвячена не письменнику, а його книжковим героям, та найперше – синові, який став жертвою літературного успіху батька. Фільм знятий на основі книжок англійського дитячого письменника Алана Мілна про Вінні Пуха та інших іграшкових мешканців Стоакрового лісу. Це дуже тепла й світла стрічка, повна філософських підтекстів, до якої ще не раз схочеться повернутися.
 
 
Коли маленький Крістофер Робін забув друзів дитинства і більше не навідувався до Зачарованого лісу поблизу ферми Мілнів у Сассексі, друзі, а разом з ними і забуті спогади дитинства вирішили навідатися до нього в Лондон. Вінні загубив своїх друзів і просить вже дорослого Крістофера допомогти йому. Але кому насправді потрібна допомога – маленькому, але дуже мудрому Вінні, його друзякам Поросятку, Віслючку, Тигрулі чи, може, самому Крістоферу Робіну, який загруз у роботі та інших дорослих клопотах і забув про друзів і сім’ю. Довгоочікуваний вікенд з дружиною і донькою скасовується, адже Крістоферу доведеться працювати на вихідних. Сірість й буденність дорослого поглинула Крістофера Робіна. Тож, вирушаючи на пошуки друзів, він насправді вирушає в мандрівку доріжками свого дитинства, щоб згадати, що друзів не скорочують, і кулька потрібна навіть якщо просто для радості, і що часом все, що треба, – щоб сказали, що ти потрібен.
 
 
«Щасливий принц» (2018)
 
«Щасливий принц» – назва збірки казок Оскара Вайльда й одночасно назва історично-біографічної стрічки, що оповідає про останні роки письменника, однієї з найвідоміших і найепатажніших персон Лондона кінця XIX століття. 1895 року Вайльда, відомого своїми романтичними стосунками з чоловіками, звинувачено в содомії та розпусних діях і засуджено на два роки. У центрі стрічки немолодий хворий письменник, який після ув’язнення доживає в злиднях останні роки життя у Франції під іменем Себастьяна Мельмота, однак не втрачає своєї харизму, блискавичного гумору й сарказму і головне – жаги до життя. Тюрма стала для нього своєрідним духовним очищенням після років розпусти й втіх. Однак надто консервативне суспільство ще не готове прийняти таких людей, як він, тож Вайльду й далі доводиться миритися з образами й цькуваннями через його гомосексуальність.
 
 
Ця стрічка привідкриває завісу до тих фактів з біографії одного з найвидатніших класиків літератури, про які не пишуть в шкільних підручниках, але які, безсумнівно, визначили життя й творчість (особливо останніх років) Оскара Вайльда. У головних ролях зірковий склад – Колін Ферт, Емілі Вотсон, Том Вілкінсон та інші відомі британці.
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage