Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

4 рецепти Великодньої Паски
Вже зовсім скоро відзначатимемо свято Воскресіння Христового за Юліанським календарем. Ну і Великдень не Великдень, якщо на столі немає Паски. Пропонуємо вам кілька рецептів, аби ваша Паска вийшла найсмачнішою :)
 
 
«Спадщина чотирьох господинь», Ярослава Зелинська-Джонсон
 
Сирна паска
 
Інгредієнти: 450 г несолоного масла, 375 г цукру, 1 стручок ванілі (12,5–20 см завдовжки), 7 жовтків із зварених на круто яєць, проведених крізь сито, 1,15 кг крупнозернисто-го домашнього сиру, процідженого чи спюрованого у харчовому млинку або протиснутого крізь сито, 3 ст. л. бланшованого мигдалю, обсмаженого та дрібно потертого, 3 ст. л. подрібнених цукатів, 2 ч. л. свіжого цитринового соку, 1 ч. л. екстракту ванілі, ¼ ч. л. цитринової цедри, ¹₈ ч. л. солі, 175 мл вершків середньої жирності, 175 мл сметани.
 
Для оздоби: 125 г небланшованого цілого мигдалю, листя цитрини для декорування, 1 л полуниці (суниці).
 
Приготування: Розгорніть 90 см марлі та складіть у квадрат подвійної товщини, зволожте водою та витисніть надлишкову рідину. Форму для паски об’ємом 2,5 л вистеліть складеною вдвоє марлею так, щоб вона звисала з країв приблизно на 10 см. Притисніть марлю до боків та дна форми. Відставте. 
 
Змішайте масло та цукор у великій мисці, доки маса не посвітліє та не розпушиться. Розділіть стручок ванілі. Витягніть зерна, подрібніть м’якоть. Домішайте зерна та м’якоть до масляної суміші; збивайте на середній швидкості 1 хв.
Збийте яєчні жовтки та просіяний чи спюрований сир у масляну суміш. Домішайте обсмажений мигдаль, цитрон, екстракт ванілі, сік і цедру цитрини та сіль.
 
 
У маленькій холодній мисці збийте вершки. Збиті вершки та сметану додайте до приготованої сирної маси; викладіть у форму. Закладіть краї марлі, що звисають, поверх суміші; накрийте покришкою від форми. Поставте форму на скляну тортівницю та поверх неї покладіть грузило (маринованості у банках або ж чиста цегла, обгорнута у фольгу та харчовий пакет, — спрацюють чудово). Поставте у холодильник і тримайте там до моменту подавання до столу.
 
Витягаємо паску з форми: зніміть грузило та дерев’яну покришку. Обережно розведіть краї складеної поверх марлі так, щоб ті звисали поза краї форми. Поставте тарілку дном на верх форми. Впевніться, що краї марлі не потрапили на тарілку. Підніміть та переверніть тарілку водночас із формою. Відщипніть застібки на формі, легенько зніміть та викиньте марлю.
 
Декоруйте краї паски небланшованим мигдалем та листками цитрини. Подавайте з полуницею (суницею) та порізаною бабкою.
✔✔ Вихідний обсяг — 2,5 л.
 
 
 
«Солодке печиво», Дарія Цвєк
 
Баба пухка
 
Інгредієнти:
 
Тісто: 1 кг борошна, 1 склянка молока, 30 жовтків, 150 г дріжджів, 250 г вершкового масла або маргарину чи олії, 400 г цукру, 250 г родзинок, ½ ч. ложки солі, ванілін.
 
Помадка: 200 г цукру, 5 ст. ложок води, 1-2 ст. ложки оцту, ромова есенція, 1 ч. ложка вершкового масла.
 
Дріжджі розвести в теплому молоці з 1 ст. ложкою цукру та 3 ст. ложками борошна і поставити, щоб розчина почала бродити. Жовтки збивати з цукром і ваніліном в посуді, який поставити в більшу каструлю з киплячою водою. Збивати, поки не утвориться пухка однорідна маса. Розчину посолити і влити в посуд з борошном, додати збиті жовтки і вимісити. Під кінець місіння влити розтоплений маргарин або теплу олію і місити, доки жир рівномірно розійдеться в тісті. Тоді додати промиті родзинки, легко перемісити, накрити і поставити тісто в тепле місце. Коли воно підійде, перекласти частинами в змащену вершковим маслом, посипану сухарями і вистелену промащеним папером форму, заповнивши її на ⅔. Коли тісто підійде і заповнить форму, змастити його яйцем і пекти в гарячій духовці (190-200° С) протягом 50 хв. Спечені ще гарячі баби посипати цукровою пудрою з ваніліном або холодні покрити двічі ромовою помадкою. 
 
Помадку приготувати так: цукор залити гарячою водою, додати оцет, накрити і варити. Якщо крапля сиропу, спадаючи з ложки, тягне за собою «нитку», зняти з плити і розтерти. Коли сироп почне біліти, додати ромову есенцію і вершкове масло.
 
Малятам і батькам обкладинка
Тираж закінчився
 
«Малятам і батькам», Дарія Цвєк
 
Великодня паска
 
Інгредієнти: 500 г муки, 50 г дріжджів, 1 склянка молока, 50 г цукру, 3 жовтки, шкірка з цитрини, ванілін, ½ чайної ложечки солі, ½ склянки олії.
 
Приготування: До пересіяної муки кімнатної температури додайте подрібнені дріжджі, влийте половину всього молока (воно повинно бути теплим), посипте цукром і легко замісіть до густоти сметани. Як тільки дріжджі піднімуться, відразу беріться до замісу. Дрібно посоліть, додайте жовтки, розтерті з цукром, шкіркою з цитрини та ваніліном, долийте решту молока і вимішуйте дерев’яною ложкою або рукою. Тісто має бути тугим. Коли утвориться однорідна маса, влийте теплу олію. Місіть, поки олія не всотається в тісто і тісто не почне відставати від рук. Тоді загладьте поверхню і долонею зробіть на тісті хрест, накрийте його рушником і поставте у тепле місце, щоб підійшло. Коли на поверхні з’являться прожилки, це означає, що тісто вже вкисло. Тоді по діліть його: дві третини викладіть на стільницю, посипану мукою, вимісіть ще раз, сформуйте буханку і вкладіть до круглої форми, змащеної жиром (тісто має заповнити форму на 1/2 або 2/3 висоти). Якщо у вашій печі низ пригорає, то на дно покладіть папір, змащений жиром.
 
 
До тіста, що залишилося, домісіть ще муки, щоб воно стало дуже тугим, – з нього будемо робити прикраси. З довгого тонкого валочка сформуйте хрест – його розмістіть посередині поверхні паски, а поміж раменами хреста вкладіть зозульок. Щоб зробити зозульку, валочок тіста за втовшки до 2 см і завдовжки до 10 см зав’яжіть у вузол, з одного кінчика пальцями сформуйте голівку пташки і дзьобик, інший кінчик розплескайте і ножем зробіть надрізи – це буде хвостик. Очі зозулькам зробіть з горошинок чорного перцю або зерняток маку, залежно від величини пташок. Щоб паска не осіла, зозульок краще пекти окремо, а потім прикріпити до паски за допомогою сірників без голівок. Якщо залишається місце, можете зробити з тіста зірочки. Краї паски оздобте колосками пшениці – їх зробіть із розплесканих валочків тіста з боковими надрізами. Перед накладанням прикраси змастіть білком. Прикрашену паску легенько накрийте і поставте в теплому місці, щоб тісто підросло (тільки не дайте йому перекиснути), тоді двічі змастіть білком і поставте на 40-60 хвилин у нагріту піч (190-200° С). Інколи під час випікання тісто тріскає – це може статися через неякісну муку.
 
Тріщини потрібно відразу ж змащувати збитим білком, щоб вони запеклися. Виймайте спечену паску з печі тоді, коли вона вже трохи охолоне, щоб не повідпадали прикраси.

Паска із сиру
 
Інгредієнти:1 кг свіжого сиру, 5 яєць, 200 г вершкового масла, 400 г сметани, 300 г цукру, 200 г родзинок, ванілін.
 
Приготування: Сир перетріть через сито або змеліть на м’ясорубці з густим ситком, додайте яйця, розтерті з цукром і ваніліном на пухку масу, далі масло, сметану й увітріть на однорідну масу, тоді підігрійте, не доводячи до кипіння. Коли з’явиться хоч одна бульбашка, зніміть з вогню і поставте в холодну воду, весь час помішуючи, поки не охолоне. Тоді всипте цукор з ваніліном, вимішайте з помитими й обсушеними родзинками. Всю масу викладіть на полотняну серветку і тримайте під пресом, поки не стече сироватка.
 
Сирну масу можна викласти в новий керамічний горщик для квітів з діркою, вистеливши його серветкою, і притиснути тягарем. Готову паску обережно викладіть на скляну тарілку, як «бабку», посипте посіченим підсмаженим мигдалем або арахісом. До подачі зберігайте в холодному місці.
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage