Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Шиманська Анна

Нещодавно серію ілюстрованих книг-абеток, що у форматі коротких цікавих фактів розповідають про життя видатних українців, поповнило нове видання – про українську письменницю-модерністку, ранню учасницю феміністичного руху на Буковині, близьку товаришку Лесі Українки – Ольгу Кобилянську. На її сторінках – цікавинки з дитинства Ольги, її кулінарні та культурні вподобання, історії стосунків з іншими відомими постатями свого часу, а також міста та вулиці, якими любила мандрувати авторка. Кілька історій з книги – у нашому матеріалі.

Ольга називала батька — Татком. «Він працював від рання до вечора, був строгий, поважний, від дітей вимагаючий...». Усім своїм синам, Ольжиним братам, цей «вічно трудящий батько» дав можливість здобути університетську освіту.

Найкрасивішою чернівецькою вулицею в часи Кобилянської була вулиця Панська (нім. Herrenstrasse), яку почали будувати ще в середині ХVІІІ століття. Пізніше її назвали на честь місцевого румунського політика Янку Флондора, а з 1940 року — це вулиця Ольги Кобилянської. Про вулицю Панську існує багато легенд. Кажуть, що її підмітали трояндами, а візники, які очікували на пасажирів, були освіченими й могли вільно розмовляти кількома мовами.

 «Я родилася року 1863-го, 27 падолиста в малім містечку Ґура-Гумора в буковинських горах», — так написала Ольга Кобилянська в автобіографії. Будинок, у якому вона з’явилася на світ та прожила перші роки життя, донині не зберігся.

В Чернівцях родина Кобилянських змінила тринадцять помешкань, в яких письменниця не завжди мала можливість творити. І тільки 26 серпня 1928 року Кобилянська стала офіційною власницею будинку на вулиці Одобеску, 3 (сьогодні — Софії Окуневської), який придбала на гроші від гонорарів. Оселилася вона в ньому 1929 року й прожила тут до останніх своїх днів. Сьогодні у цьому приміщенні розташований Чернівецький літературно-меморіальний музей Ольги Кобилянської.

Кобилянська дуже добре вміла куховарити, мала власні рецепти приготування і споживання їжі, суворо дотримувалася режиму харчування, а готувати їжу їй доводилося упродовж життя для всієї родини. Рецепти, записані від Ольги Кобилянської Оленою Кисілевською, вміщено в книзі «Як добре й здорово варити», яка вперше побачила світ у Коломиї 1938 року.

Кобилянська була залюблена в кіно, а деякі сеанси відвідувала по два рази. Чорно-біле німе кіно в супроводі музики зачаровувало письменницю. Захоплювалася грою відомої данської акторки Асти Нільсен, тримала в себе її світлину. Кобилянській була близька й зрозуміла її гра «нутром». Любила вона й гру відомої шведської актриси Ґрети Ґарбо. У 20-х роках Кобилянська доклала багато зусиль, аби за її повістю «В неділю рано зілля копала...» зняли фільм на Берлінській кіностудії UFA. Вона переклала твір німецькою мовою, активно листувалася з багатьма своїми сучасниками, зібрала колекцію світлин, які згодилися б у пошуках акторів, але режисери не зацікавилися пропозицією української письменниці.

Кобилянська ніколи не бачила моря. Воно так і залишилося для неї мрією, яка не здійснилася. Але в багатьох її творах можна прочитати згадки про море. Та все ж Кобилянська мала своє море — «море у пляшці». Справжня морська вода у стрункій пляшці, подарована їй румунською художницею Леєю Прункул з Констанци, зберігається донині в музеї.

Ольга Кобилянська любила гарні сукні, але в юні роки для неї та її сестри Євгенії це була розкіш. Вона мала мрію — навчитися їздити верхи на коні, та для цього треба було придбати ще й спеціальний одяг — амазонку. Не було меж її щастю, коли мати купила Ользі цю омріяну річ. Амазонка Кобилянської збереглася. І сьогодні справляє враження — завдяки їй ми можемо уявити собі, якою тендітною насправді була письменниця!

Ольга у своєму житті лише один раз побувала на «великій» Україні. У серпні 1899 року в Києві відбувався ХІ Археологічний з’їзд. Вона отримала запрошення взяти у ньому участь. Леся Українка, почувши про майбутню поїзку, запросила Ольгу заїхати й на Полтавщину та написала товаришці, що вона зможе побачити «вже таку Україну, що “українішої” й нема».

Ольга Кобилянська любила яблуні, любила дарувати яблука, які рясно родили в димківському саду. «Яблуня» — спершу таку назву мала казка Кобилянської «Пан чародійник», яку вона надіслала Олені Пчілці для публікації в полтавському журналі «Рідний край». Але казку не надрукували, тож вона тривалий час залишилася невідомою для читачів.

 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage