Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Єфремова Анастасія
10 ідей, як зустріти Всесвітній день поезії
«Поезія так відрізняється від прози,
як танець від прогулянки пішки».
Джон Вейн
 
Березень багатий на визначні події для книголюбів і всіх, хто щодня опановує мистецтво слова. Відсвяткували День письменника, час святкувати день, який, особисто мені, складно уявити більш доречним в іншу пору року. Ну бо коли, як не весною, відзначати День поезії – свято словесної чуттєвості й довершеного вміння кількома словами висловити невисловлюване. Щорічно 21 березня за ініціативою ЮНЕСКО святкують Всесвітній день поезії. Віддавна саме поезія найпершою реагувала на всі події, які змінювали хід історії і життя людини, саме вірші в усі війни першими линули з фронту, сповнені ран, що ще наривають. І лише потім усе це підхоплювала проза.
 
З нагоди такого чудового свята пропоную кілька ідей, як поетично провести День поезії.
 
1. Погадати на поетичній збірці
 
Усі, хто хоча б раз потрапляв на заходи Старого Лева, знають, як там люблять поетичні гадання. Долучитися до них можна навіть не виходячи з дому – просто візьміть з полиці улюблену збірку поезії, загадайте номер сторінки і рядка – і, може, саме ці слова дадуть вам якусь підказку, наштовхнуть на правильне рішення чи просто надихнуть провести вечір із поезією цього автора. Мені під руку підвернулася поетична збірка Галини Крук «Доросла». У її творчість закохалася, почувши якось пісню білоруської співачки Рэспубліка Паліна «Називала рибою…» на слова львівської поетеси. З таким чуттєвим виконанням поезії позмагається хіба одеський гурт «Колір» та їхня пісня «Пливи, рибо, пливи» на слова Сергія Жадана.
 
 
Але повернімося до «Дорослої». Загадую… Нехай буде сторінка 17, рядок 3… «Завжди будуть твоїми». Нічого собі. Дивина та й годі, але з першого разу натрапила на улюблений свій вірш у цій збірці.
 
старий і море
 
зрештою, тільки ті, кого ти втратив,
залишаться із тобою найдовше,
завжди будуть твоїми
спресовані зі спогадів, сантиментів, всього того,
що взагалі неможливо
ідентифікувати,
як м'ясо неіснуючої в природі риби сурімі
води пам'яті, в якій ти її фоловиш, такі каламутні,
з віком стають чимдалі незвіданіші і
нейтральні
що ти забув тут, діду? – питає якийсь похмільний мальок
на деренчливій моторці,
на розпанахому нею світанні
що я тут забув? – питаєш сам себе і не можеш згадати,
закидаєш вудку, невід, невідь що і невідь для чого,
щось накльовується, якісь забуті богом місцини, дати,
якісь історії, які трапилися з тими чи з тими.
витримуєш паузу, щоб не злякати завчасу
підтягуєш їх обережно, щоб роздивитися
ближче,
підсікаєш – і на тобі: зриваються, знов зіскакують,
залягають на глибину, недосяжну і неприпустиму,
як помилка, через яку ти усіх їх втратив...
визначся, врешті, з ким ти –
з мертвими чи з живими.
 
2. Вивчити вірш
 
Не лякайтеся. Можливо, у вас і залишилася шкільна травма від регулярного декламування біля дошки нудних віршів про степи-лани-солов’їв. Та ось вам дві вагомі причини зробити вивчення віршів регулярною вправою:
 
по-перше, вірші тренують пам’ять: влаштуйте собі такий челендж – один вірш на тиждень. Обирайте улюблену поезію, що знову і знову відкликається у вашому серці, і рядок за рядком завчайте напам’ять, а потім декламуйте рідним, друзям чи просто собі перед дзеркалом або під час пробіжки. Щоб вивчити вірш, насправді достатньо півгодини. І навіть у найзаклопотаніших людей тут не знайдеться відмовки, адже можна вчити дорогою на роботу чи навчання. Ви й не помітите, як покращиться ваша пам’ять, і вже за кілька місяців зможете з легкістю запам’ятовувати й відтворювати складну інформацію;
 
по-друге, якісна поезія талановитих авторів (які не просто по-графоманськи нагромаджують слова, а зважують усе до дрібниць) збагачує словниковий запас і допомагає висловити, здавалось би, невисловлюване;
 
і по-третє, вам завжди буде, чим здивувати співрозмовника чи кохану людину. Продекламуйте їм вірш, який найкраще передає ваші відчуття – і, можливо, почуєте у відповідь саме ті довгоочікувані слова. 
 
3. Відвідати вечір поезії
 
Поцікавтеся, які поетичні заходи відбуваються цього місяця у вашому місті. Часом, щоб по-справжньому відкрити для себе поезію, варто почути, як вона лунає в чиємусь виконанні. І закохатися в неї надовго.
 
4. Шукати поезію довкола себе
 
За одним із тлумачень, поезія є мистецтвом зображати прекрасне в слові. Вам колись хотілося зафіксувати мить? Найпростіше, мабуть, це зробити в кадрі, клацнувши кнопку на фотоапараті. Дещо складніше, але так чуттєво – у музиці. Для когось же найприроднішим інструментом зафіксувати мить стане слово. А може, ви проживаєте життя крізь танець чи граючи на сцені? Як би там не було, у кожного власний спосіб висловити поезію душі. Озирніться довкола, відшукайте поезію в буденному, чомусь дуже знайомому, але такому, що знову і знову вас надихає, як-от ранкове сонце морозного дня, букет перших квітів, куплений з тремтячих рук бабусі, сміх дитини чи відблиски сонячних зайчиків на стіні.
 
 
5. Написати власний вірш
 
А чому б і ні? Як і вивчення віршів напам’ять, складання поетичних творів також неабияк тренує ваші інтелектуальні здібності. Ну й що, що ви ніколи не писали віршів? Може, сьогодні от саме той день, щоб спробувати. Вважайте це знаком. А ще творчість – це завжди найдешевші й найефективніші ліки. Вкладіть у вірш усе, що давно турбує, і просто відпустіть його. Або зізнайтеся з його допомогою у своїх почуттях, якщо не вдається сказати в очі.
 
6. Взяти участь у поетичному флешмобі
 
Традиційно вже який рік поспіль «Видавництво Старого Лева» ініціює «поетичний березень» – поетичні конкурси, розіграші, приємні знижки на поетичні збірки і просто ще більше поезії протягом першого місяця весни. На сторінці видавництва у Фейсбуці з 1 по 21 березня можна не лише насолодитися чуттєвими віршами з поетичної серії видавництва, а й отримати можливість виграти одну (а може, й кілька!) з 20-ти поетичних збірок.
 
Випробувати свою вдачу можна і в Інстаграм-профілі видавництва, де до 21 березня під хештегом #поетичнийберезень2018 проходить розіграш поетичних збірок «Лялечки» Оксани Куценко, «Катівня. Виноградник. Дім» Катерини Калитко, «Я буду дивитися, як ти пишеш» Ніни Кур’яти, «Супергерої» Олени Гусейнової та «Листи з Литви / Листи зі Львова» Мар’яни Савки і Маріанни Кіяновської. Детальніше про розіграш – на сторінці @stary_lev.
 
 
7. Оновити свою поетичну бібліотеку
 
Читання поезії – це завжди читання самого себе, занурення у свої глибини, співвіднесення з ліричним героєм – і, як бонус, можливість віднайти відповіді на питання, що давно хвилюють. Вчені стверджують, що читання поезії є таким собі нейрофізіологічним тренуванням для мозку, однак лише в тому випадку, якщо йдеться про складні поетичні твори з незвичними виражальними засобами чи складними синтаксичними конструкціями. 
 
Вчені Ліверпульського університету провели дослід: вони спостерігали за тим, як змінюється активність мозку добровольців під час читання поезії Шекспіра, Еліота, Вордсворта та інших класиків британської літератури. Так вчені встановили, що мозок людини реагує на кожне слово чи словесну конструкцію. При цьому надлишкове збудження в мозку, яке викликає поезія, підтримується ще протягом певного часу, створюючи додатковий імпульс, що заохочує людину читати далі й ефективніше засвоювати та аналізувати прочитане. Водночас, під час аналогічного експерименту із тими ж віршами, в яких спростили всі складні конструкції, не було зафіксовано такого підвищення активності мозку.
 
 
Поезія лікує, надихає, розчулює, смішить. Вона не вимагає від вас багато уваги й часу – але якщо ви все ж знайдете для неї трохи місця у своєму житті – вона вам неодмінно віддячить. Всесвітній день поезії – гарна нагода попіклуватися про свою книжкову полицю й поповнити її поезією. Або ж подарувати поетичну збірку (можеш дати оце посилання https://starylev.com.ua/bookstore/series--poeziya) особливій людині.
 
8. Поділитися улюбленим віршем
 
Поезія єднає. Якщо вам подобаються однакові вірші, цілком можливо, ви станете чудовими співрозмовниками і друзями. Схожі поетичні смаки говорять про схоже світовідчуття, а отже, про десятки спільних ниточок, які можуть між вами протягнутися. Поділіться з друзями улюбленим віршем – і, можливо, відкриєте когось з дуже неочікуваного боку.
 
9. Влаштувати поетичні читання
 
Це може бути читання у тісному родинному колі або творчий вечір місцевих поетів. Є ще й третій варіант, найменшого спротиву, – поетичні відеоканали. Дуже раджу завітати на канал «Ukrainian Poetry Portal» і послухати вірші сучасних поетів та класиків української літератури в новому й дуже чуттєвому виконані. Дізналася про цей канал, натрапивши кілька років тому на вірш Ліни Костенко «Страшні слова, коли вони мовчать» у дуже зворушливому прочитанні Ольги Луценко.
 
 
10. Привітати друга-поета
 
Цілком можливо, серед вашого оточення є люди, для яких цей день не просто нагода вивести поетичне мистецтво з-під тіні прозових творів. Привітайте своїх знайомих, які пишуть вірші, особливо якщо вони лише починають випробовувати свої сили у цій справі.
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage