Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Сьогодні Міжнародний день захисту дітей — свято, покликане привернути увагу до проблем дотримання прав дітей — зокрема їхнього права на життя і свободу думки, можливості здобувати освіту. Цей важливий день вкотре нагадує, про те, що потрібно робити все можливе задля забезпечення гідних умов життя, освіти й відпочинку для дітей, а також задля їхньої безпеки, надійного захисту дітей від насилля та експлуатації. Історія Видавництва Старого Лева розпочалася з дитячих книг, які допомагають діткам пізнавати цей світ, всебічно розвиватись та відчувати себе щасливою і важливою частинкою нашого суспільства. Тож сьогодні розповідаємо трохи цікавих фактів про це особливе свято!



Найдавніше міжнародне свято?

Існує версія, що перше святкування дня захисту дітей відбулося ще 1925 року у Сан-Франциско за сприяння Генерального консула Китаю. Він зібрав китайських дітей-сиріт і підготував для них Фестиваль човнів-драконів (Дуань-у Цзе). Це святкування припало саме на 1 червня, що символічно збігається з Міжнародним днем захисту дітей у наш час.



Сучасне свято

Офіційно Міжнародний день захисту дітей був заснований в листопаді 1949 року в Парижі під час засідання Ради Міжнародної демократичної федерації жінок, адже у повоєнні часи особливо гостро поставало питання збереження здоров’я та благополуччя дітей. А вже 1950-го року 1 червня це свято відзначали у 51 країні світу. 1959 року було ухвалено Декларацію прав дитини відповідно до Женевської декларації про права дітей — саме тоді було затверджено рівні права дітей у сфері виховання, освіти, соціального забезпечення, фізичного і духовного розвитку. В Україні цей день відзначається із 1998 року.


Прапор Міжнародного дня захисту дітей

Так-так, у цього свята є навіть власний прапор! Він має зелене тло, яке означає гармонію, спокій та зростання. У центрі прапора — знак Землі, нашого спільного дому, навколо якого розміщені фігурки людей різних кольорів: червона, жовта, синя, біла і чорна. Вони підкреслюють рівність, різноманітність та терпимість.

Особливе святкування

Поки в багатьох країнах світу відзначають День захисту дітей, у Республіці Сейшельські Острови святкують не день, а цілий Місяць захисту дітей. У цей період тривають різноманітні заходи, які порушують питання здоров’я, безпеки та прав дітей.

У цей день хочеться нагадати просту істину: за дітьми — наше майбутнє, тож бережімо їх, піклуймося про їхній добробут та, звісно ж, навчаймо їх важливих речей! Про деякі з них можна говорити крізь книги, які ми з турботою видаємо для вираження любові до дітей. Радимо кілька з них:

Новинка «Потаємна суперсила» Слави Світової розкриє один секрет: велика сила полягає у маленьких добрих справах.

Книга «Надзвичайний Норман» Тома Персіваля навчить дітей мужності бути собою та сміливості вирізнятися.

А історія «Метелики перетворюються» Галини Вдовиченко нагадає про значення турботи, захисту, пам’яті, любові та надії у нашому житті.

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage