Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

У «Видавництві Старого Лева» виходить новинка — роман французької письменниці Жанни Бенамер «Заручники душі». Книга в українському перекладі Віктора Мотрука та художньому оформленні Дарії Філіппової розповість про трьох друзів, які об’єдналися навколо проблем теперішнього й загадок минулого.

Після звільнення з полону військовий фотограф Етьєн не може повернутися до нормального існування. Чоловік переживає непростий період життя й вирішує повернутися до рідного села. Там Етьєна підтримують друзі дитинства Енцо і Жофранка. Утрьох вони намагаються дати собі раду з минулим, щоб бути готовими до майбутнього. Намагаються зрозуміти, яка частка заручника є в кожному з них. Можливо, це розуміння й прокладе їм шлях до справжньої свободи?

«Переклад роману Жанни Бенамер до певної міри ускладнювався незвичною для мене пунктуацією (практично відсутні розділові знаки), яка впливала на розуміння змісту, а також доволі складною для перекладу манерою (стилем) письма авторки.

Мені навіть часом думалося, що добре би було сконтактуватися з нею, щоб запитати, що вона мала на увазі, пишучи те чи інше. Її мова сучасна, деякі слова і вирази відсутні у словниках, і доводилося ламати голову над їхнім перекладом, консультуватися з носієм мови — моїм бельгійським приятелем, — розповідає перекладач Віктор Мотрук. — Авторка ставить у книзі важливі для всіх людей питання: Ми є заручниками “кого” чи “чого”? Яка частка заручника в кожному із нас? Роман “Заручники душі” накреслює шляхи до істинної свободи — тієї, яку вдасться знайти лише тому, хто осягнув потаємне в самому собі».

Книга Жанни Бенамур вперше вийшла у 2015 році, здобула велику прихильність французьких читачів і критиків та була відзначена літературною премією Жакі-Букен. Тепер українські читачі можуть познайомитися з цим твором не лише в перекладі рідною мовою, а й у новому художньому оформленні.

«Це перша книга, якій я створила обкладинку для “Видавництва Старого Лева”. Я дуже хотіла помалювати для Старого Лева! Писала у видавництво кілька разів з проміжком близько року. А коли звернулась вчергове, то артдиректор Іван Шкоропад відповів із пропозицією зробити обкладинку для цієї книги, — ділиться ілюстраторка Дарія Філіппова. — Загалом робота над обкладинкою тривала приблизно місяць. У мене було близько дванадцяти різних нарисів, але ми одразу зупинилися саме на цьому варіанті.

Він натхненний оригінальною обкладинкою (у ній використали фото, а не малюнок). Мені хотілось, щоби вона нагадувала оригінал книги, але й відрізнялася виконанням. Була іншою, але водночас зберігала приблизну композицію та ідею оригіналу».

Жанна Бенамер — письменниця, яка народилася у Французькому Алжирі та у віці 5 років переїхала із сім’єю в Ла-Рошель у Франції. Авторка книжок для дорослих і дітей, лауреатка престижних літературних нагород, зокрема премії Жакі-Букен за роман «Заручники душі».

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage