Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

9 березня в Осло на щорічному зʼїзді Спілки письменників Норвегії оголосили лауреатів премії Норвезької асоціації письменників за свободу слова — і цьогоріч це Вікторія Амеліна та Салман Рушді.

Українську письменницю Вікторію Амеліну посмертно нагородили премією Норвезької асоціації письменників за свободу слова. Як зазначили в Міжнародному комітеті Норвезької асоціації письменників, нагородження Вікторії Амеліної — це спосіб привернути увагу до України й подій російсько-української війни, що суперечить міжнародному праву. Це вперше в історії премії, коли відзнаку присуджують після смерті письменника чи письменниці:  «Сильним і чітким голосом вона змальовує українську перспективу неймовірної ситуації, в якій вони опинилися, і змушує нас по-новому побачити її наслідки. Хоча її більше немає серед нас, вона промовляє до нас все більш виразно».

Також премію Норвезької асоціації письменників за свободу слова отримав британський письменник індійського походження Салман Рушді за те, що він — «ікона в боротьбі за свободу літератури та мистецтва, а також у критиці самого поняття “богохульство”» та «принциповий захисник свободи слова та вільної поезії, а також прихильник мирного співіснування між різними релігіями, між східними та західними культурними течіями, які зливаються разом у його літературних творах».

   

Премію Норвезької спілки письменників за свободу слова заснували в 1993 році за досягнення у боротьбі за свободу слова, її можуть отримати як норвезькі, так і іноземні автори.

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage