Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Українська антимілітарна книжка завойовує світ
Книжка творчої майстерні «Аґрафка» та «Видавництва Старого Лева» отримала спецвідзнаку
Bologna Ragazzi Award 2015
 
Книжка, написана та проілюстрована творчою майстернею «Аґрафка» (Романа Романишин та Андрій Лесів) і видана на початку цього року «Видавництвом Старого Лева», увійшла до числа переможців конкурсу Bologna Ragazzi Award 2015. «Війна, що змінила Рондо» отримала спеціальну відзнаку журі у категорії Нові Горизонти (New Horizons). 
 
Bologna Ragazzi Award – один із найпрестижніших і найвідоміших конкурсів дитячої книжки у світі, який відбувається в рамках всесвітньо відомого ярмарку дитячої книжки BOLOGNA CHILDREN'S BOOK FAIR. На перемогу у цьому конкурсі номінуються сотні книг з усього світу. Цього року участь у ньому взяли 40 країн, серед них і Україна. 
 
Переможців у чотирьох номінаціях – FICTION, NON FICTION, NEW HORIZONS та OPERA PRIMA – оцінювали Клаудіа Соеффнер (Німеччина), Стефано Саліс (Італія), Діна Фрейд (США), Фануель Хана Діаз (Венесуела). Відзнаку книжці, яку написали та проілюстрували Романа Романишин та Андрій Лесів, у номінації New Horizons члени журі мотивували так: «Війна приходить раптово і змінює все. У цих сміливих і напрочуд грайливих ілюстраціях, місто Рондо та його друзі знаходять геніальне вирішення проблеми, і знову настає квітучий мир. Хоча книга відкриває перед читачами складну світову проблему, постійно відчутну й дуже реальну, "Війна, що змінила Рондо" робить акцент на надії і просвітленні».
 
Перемогу в номінації New Horizons отримала книжка аргентинського видавництва Pequeño Editor - Abecedario (text by Ruth Kaufman & Raquel Franco / Diego Bianki).
 
Другий рік поспіль книжки, створені творчою майстернею «Аґрафка» і видані «Видавництвом Старого Лева», отримують такі поважні відзнаки у конкурсі Bologna Ragazzi Award. Торік перше ж подання на конкурс українських книжок завершилося перемогою – книжка «Зірки і макові зернята», яку написали та проілюстрували Романа Романишин та Андрій Лесів (творча майстерня «Аґрафка»), здобула відзнаку у номінації Opera Prima: mention. 
 
Також цьогоріч «Видавництво Старого Лева» втретє візьме участь у BOLOGNA CHILDREN'S BOOK FAIR (30 березня - 2 квітня) – ярмарку, в рамках кого відбувається цей конкурс. 
 
«Після відзнаки в Болоньї минулого року в нас було відчуття, що перед нами впала стіна, - коментують свою перемогу Романа Романишин та Андрій Лесів. - А після цьогорічної нагороди ми вже бачимо нові горизонти для української книги. Ми всі разом стали в певному сенсі схожими на героїв нашої історії – попри всі труднощі кожен крутив своє коліщатко у згуртованій команді і ця спільна робота другий рік поспіль принесла відзнаку в Болоньї.  Для нас дуже показово, що склад журі конкурсу представлений фахівцями з різних континентів і культур, отже універсальна мова символів є зрозумілою усім, незалежно від географії. Ми дуже дякуємо «Видавництву Старого Лева» за те, що повірили в цю книгу».
 
«Війна, що змінила Рондо» – це книга про те, що війна не має серця і не розуміє жодної мови, зате торкається кожного і на всіх залишає шрами, - зазначають у «Видавництві Старого Лева». – Вона про те, що перемогти у війні можна лише згуртувавшись, а справжнім героєм може стати кожен. Війна не має національності, як і зло. Саме тому, книжку «Війна, що змінила Рондо», зрозуміють не лише в Україні, а й у всьому світі. Для нас дуже важливо, що український контекст, як суспільний, так і книжковий, стає частиною світового. Нас ідентифікують, впізнають, намагаються зрозуміти. І творчій майстерні «Аґрафка» вдається говорити мовою (і візуальною, і текстовою), яка не має кордонів, бо базується на цінностях та емоціях, які зрозумілі скрізь, – на любові, бажанні миру, гармонії. Віримо, що книжку «Війна, що змінила Рондо» вже незабаром читатимуть діти й дорослі у всьому світі. І що її доля буде не менш успішною, ніж у книжки «Зірки і макові зернятка» Романи Романишин та Андрія Лесіва, яка вже зараз видана французькою, корейською, іспанською мовами. І це – лише початок».
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage