Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Журі літературної премії Книга року ВВС оголосило короткі списки у номінаціях дорослої і дитячої прози, а також есеїстики. Серед фіналістів цьогоріч є й автори Старого Лева!

За першість у премії Книга року ВВС боротимуться Сергій Осока зі збіркою короткої прози «Три лини для Марії» і Євгенія Кузнєцова з романом «Спитайте Мієчку».

А книга Станіслава Асєєва «"Світлий шлях": історія одного концтабору» увійшла до короткого списку номінації Книга року ВВС Есеїстика.

Кожна новела Сергія Осоки «Три лини для Марії» — то маленька велика історія простої людини, яку, можливо, ніхто б і не помітив на цій землі, якби не уважний майстер слова. Бо він не просто пише, а створює кількома мазками тривимірну картину людського життя: здається, можна прислухатися і почути, як шелестить очерет, сплескує риба в ставку, як падають яблука, риплять старі двері, як змішується з вітром людське зітхання, приглушений сміх чи схлип. А ще можна відчути запахи — то густі і щільні, аж забиває памороки, то леткі і прозорі, як аромат квітки. Десь у цьому 3D-форматі можна побачити людину, з усіма її прекрасними і потворними рисами, з шорсткими поверхнями і глибокими западинами її бентежної душі. Здається, сюжети цих новел малі чи другорядні, але то лише ключ, який відкриває портал, через який потрапляєш у світ великої літератури.

У центрі історії «Спитайте Мієчку» Євгенії Кузнєцової  три покоління жінок, кожна зі своєю історію, які розуміють одна одну з півслова, рішення, які приходять самі собою, варто лиш почекати, жарти, несподівані повороти сюжету та кумедні ситуації, в якій втрапляють героїні, сміх крізь сльози, а також світлий сум.

У своїй книзі «"Світлий шлях": історія одного концтабору» Станіслав Асєєв розповідає про своє перебування у полоні проросійських сил в окупованому Донецьку, куди він потрапив за сфабрикованими звинуваченнями «у шпигунстві» у травні 2017 року та був звільнений 29 грудня 2019 року в межах обміну. Книга розкриває неприховану правду про полон, який стирає межі між людськими почуттями, про життя, яке вирує на сусідній вулиці, про тортури, які стають буденністю, а також про людську жорстокість, яка не має меж.

Журі обирало фіналістів серед 39 видань, які увійшли до довгих списків. Хто переможе – дізнаємося вже 17 грудня 2021 року в Мистецькому Арсеналі під час урочистої церемонії нагородження.

 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage