Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Скільки калорій спалили гобіти, поки дійшли до Мордора?
The University of Leicester, кадри з екранізації книги «Володар перснів»
 
Студенти англійського державного університету міста Лестер провели кілька чудернацьких досліджень на основі найвідоміших творів Дж. Р. Р. Толкіна і визначили, скільки калорій спалили гобіти на шляху до Мордора, наскільки поживним є ельфійський хліб лембас і чи зміг би вижити Фродо у битві з тролем...
 
Щоб зробити навчання більш захопливим, в рамках дисципліни «Природничі науки» викладачі дали студентам завдання дослідити відповідність історій Дж.Р.Р.Толкіна законам фізики, біології та хімії. Результати досліджень були опубліковані у журналі «Journal of Interdisciplinary Science Topics».
 
Ельфи – кози, гобіти – опосуми 
 
Студенти Крішо Манохарум та Скай Розетті обрали темою проекту швидкість метаболізму гобітів, людей та ельфів. Щоб визначити базовий рівень метаболізму (BMR), студенти взяли за основу дані тварин, які за фізіологічними характеристиками та середовищем проживання подібні до героїв книги. Так, основою для визначення BMR ельфів було обрано сарну європейську (вона ж дика коза) через подібність лісового середовища проживання, вегетаріанську дієту і швидкість реакції. В якості порівняння для гобітів дослідники розглядали BMR карликового опосума через його темперамент, середовище проживання в межах природних ущелин і всеїдність.
 
Студенти встановили, що героям книги щодня потрібна була б така кількість калорій:
 
Гобіти: 1818,61 ккал/день;
Люди: 1702,2 ккал/день;
Ельфи: 1416,95 ккал/день
 
А гнома Гімлі не порахували...
 
Отже, результати показали, що ельфам потрібно найменше енергії, що могло б пояснити їхню витривалість. А ось гобіти потребують більше калорій, ніж ельфи та люди. Це пов'язано з їхнім низьким зростом і, відповідно, більшими затратами тепла та енергії при довгій ходьбі.
 
Хліб лембас
 
Визначивши, скільки калорій потрібно гобітам та ельфам, студентів зацікавило інше питання: наскільки поживним є знаменитий ельфійський хліб лембас, який дає сили героям виконати їхню місію? 
 
У «Володарі перснів» йдеться про те, що лембас – чудова їжа для подорожей, адже з’ївши один кусень чудо-хліба мандрівник може іти увесь день. В екранізації книги ельф  Леголас говорить, що лише один шматочок хліба здатен заповнити шлунок дорослої людини. 
 
А ви вірите його голодному погляду?
 
Тож студенти підрахували, скільки цього магічного хліба потрібно було героям, щоб дійти до Мордора. Врахувавши особливості метаболізму головної групи персонажів  - чотирьох гобітів, трьох людей (нехай толкієністи вибачать студентам за те, що приписали мага Гендальфа до групи людей:)),   одного гнома та одного ельфа, студенти дійшли висновку, що для ідеальної 92-денної подорожі героям потрібно було б майже два мільйони калорій. Відтак, усі 9 учасників походу мали б з’їсти 675 шматків хліба лембаса: 304 шматки - гобіти Фродо, Сем, Пін та Меррі; 214 - люди Гендальф, Арагорн і Боромир; 99 - гном Гімлі і 60 - ельф Леголас.
 
Труднощі харчування в Мордорі
 
Інша студентка Катерін Берідж визначила, скільки калорій витратили гобіти Фродо і Сем, щоб дійти до Мордора. Для цього вона підрахувала, що у середньому Фродо та Сем йшли по 24 кілометри в день (4 кілометри за годину). Якщо врахувати 8-годинний сон, час для відпочинку і вплив суворого місцевого клімату, гобіти мали б витрачати за день 2402.36 ккал. 
 
Катерін також підрахувала, скільки води потребували би мандрівники. На території Мордору гобіти мали лише дві нагоди поповнити свої запаси. Тож їм довелось би нести на собі усю дорогу по 24 літри води. 
 
Здається, Фродо не дуже радіє такій перспективі
 
Чарівна кольчуга проти законів фізики  
 
Ще одне дослідження стосувалося битви Фродо із тролем у підземному царстві гномів Морії. Студенти Аліс Купер-Дан та Річард Волкер визначили силу удару троля - 64300 ньютонів. Дослідники вважають, що навіть зважаючи на чарівну кольчугу Фродо (витривалість удару 23500 ньютонів), яка б мала захистити його від поранень, герой не зміг би вижити після удару троля. Фродо отримав би перелом грудної клітки, через що не зміг би вибратися з Морії. 
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage