Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

«Паперовий міст» Василя Махна: з Нью-Йорка в Україну
9 та 10 травня у Львові та Києві відбудуться презентації нової поетичної збірки Василя Махна «Паперовий міст».  9 травня у львівській Книгарні «Є» (проспект Свободи, 7) о 18:30 Василь Махно та Мар’яна Савка говоритимуть про те, як зводити культурні мости; 10 травня у київській Книгарні «Є» (вул. Хрещатик, 46) о 18:30 Василь Махно та Олена Гусейнова відкриватимуть нові форми творення поетичного слова. Вхід на презентації – вільний.
 
«Паперовий міст» – дванадцята поетична збірка Василя Махна, вірші якої писалися у Нью-Йорку, Марбурзі, Ґранаді, Любліні й Львові. Текстову частину доповнюють прозорі й глибокі лінійні ілюстрації знаної львівської художниці Лесі Квик. «Кожне слово, записане чи видрукуване на папері, уже є мостом поміж поетом і читачем, – каже автор. – У моєму випадку паперовий міст – це також постійний зв'язок поміж Україною і Америкою, де  мешкаю сімнадцять років». 
 
Як йти цим паперовим мостом? Як триматися за його поруччя? Як вслухатися у ці паперові голоси часу та віддалі? Поезія не дає жодних відповідей, вона фіксує стан і емоцію, пейзаж і слово. Книжка складається з двох частин, в яких, пишучи про прості речі, Махно шукає універсальні ситуації: чи то спостерігаючи за тонкою пучкою світла, нью-йоркським снігом, життям дрозда, чи то мандруючи Львовом, Каліфорнією і Південною Америкою з тою, що ходить на підборах зі світла. 
 
 
Ці вірші творять крихку лінію письма, якою прописано міста, імена, будинки, птахів, риб. У них — своя історія і своя метафізика. Паперовий міст розхитують сім вітрів, у його метафізичному сплаві легкі конструкції, що збудовано з літер та слів, провисають лінією мови, линвою її існування. У «Двадцять одному вірші про кохання» – другому розділі книжки – любовна географія стає урбаністикою і тілом, містами і країнами – усім, де можна триматись за повітряну руку на повітряному мості. 
 
Василь Махно – поет, прозаїк, есеїст. Народився на Тернопільщині. Працював викладачем літератури у Тернопільському, пізніше – у Ягеллонському університеті. З 2000 року мешкає у Нью-Йорку.  Автор 12 поетичних збірок, найновіша – «Паперовий міст» (2017), двох книжок есеїстики, перекладів польських поетів Збіґнєва Герберта та Януша Шубера. У 2015 році збірка оповідань Василя Махна «Дім у Бейтінґ Голлов» стала переможцем конкурсу «Книга року ВВС». Учасник багатьох Міжнародних поетичних фестивалів у Сербії, Польщі, Словенії, Румунії, Німеччині, Індії, Колумбії, Нікараґуа та США.
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage