Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Міжнародному дню астрономії присвячується
У Міжнародний день астрономії в рамках Дитячого Форуму відбулася презентація книжки «Видавництва Старого Лева» - «Джордж і таємний ключ до Всесвіту» Стівена та Люсі Гокінґів. Презентували видання перекладачка Ганна Лелів, завдяки якій ця книга заговорила українською, та директор львівської обсерваторії Богдан Новосядлий. Модерувала зустріч письменниця Катерина Міхаліцина.
 
«Те, що ця книжка вийшла українською мовою, - справжнє щастя для мене, - говорила Ганна Лелів. - Це здійснення моєї великої мрії, бо ця книжка неймовірно цікава. Хоч я і дуже мало знаюся на фізиці, а тим більше на будові Всесвіту, перекладати книжку було для мене не складно. Гокінґи змогли найскладніше пояснити настільки простими словами, що перекладати і читати - одне задоволення. І, що найцінніше, читаєш - і все розумієш».
 
 
«Ця книжка буде цікавою і дітям, і дорослим, - вважає Богдан Новосядлий. - Я сам з великим задоволенням її прочитав, хоча й знаю будову Всесвіту. Але манера, якою це розказано, сюжет та пригоди мене заворожили. Чимось ця книжка нагадала мені пригоди у книжках Нестайка, від яких я не міг відірватися у дитинстві. У цій першій частині видань Гокінґів розказано по зірки, комети, про чорні діри. Дивовижно, як провідний фізик планети робить відкриття всесвітнього масштабу, а потім розповідає про це мовою, яку розуміють школярі. До речі, я на живо бачив Стівена Гокінґа. На початку 2000-их на конференції у Кембриджі я мав нагоду і щастя двічі з ним поспілкуватися».
 
Не обійшлося на презентації і без вікторини. Ганна Лелів підготувала низку запитань про Всесвіт. А Богдан Новосядлий розповідав деталі, чому ж правильні відповіді саме такі, а не інакші, і чому, до прикладу, Плутон вже не вважається планетою. Так гості презентації дізналися, що чорні діри схожі на калюжі, бо і ті і інші випаровуються. А мільярди років тому Земля пахла як тухлі яйця, бо в атмосфері було багато сірководню, а от кисню у той час ще не було.
 
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage