Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Леонід Ушкалов: Чому б не дозволити українській класиці змінити світ на краще?
У середу, 3 лютого, у київській Книгарні «Є» відбулась презентація книги професора Леоніда Ушкалова «Що таке українська література», яка вийшла у «Видавництві Старого Лева». До збірки увійшли 45 есеїв, героями яких є українські письменники Сковорода, Квітка-Основ’яненко, Шевченко, Гоголь, Леся Українка, Кобилянська, Хвильовий та інші. 
 
«З одного боку, я ідеаліст і вважаю, що література може змінити наше життя на краще. Якщо мій світ формувався під значним впливом літератури, то чому світ інших людей не може формуватися під її впливом? Література може робити нас людьми, поза всяким сумнівом. Чому б не дозволити українській класиці змінити світ на краще хоча б трошки?»
 
 
Історії, що увійшли до книги, професор Ушкалов писав протягом 2012 та 2013 років, починаючи від 9 березня 2012 року (від Дня народження Тараса Шевченка) до грудня 2013. За словами автора, хоча українській літературній традиції вже тисяча років, у ній завжди є місце для  відкриттів. 
 
«Кожен сюжет цієї книжки – це маленьке відкриття. Наприклад, чи знав хтось раніше, що «Каменярі» Івана Франка навіяні «Повістю минулих літ»? Це паралель, свідчення неперервності нашої традиції. Це ті відкриття, які я робив для себе, і вони цікаві і мені, і читачам». 
 
Під час презентації професор торкнувся й теми стереотипів у сприйнятті української літератури.
 
«Моє завдання полягало ще й у тому, щоб трішки зрушити ті стереотипи, що існують щодо української літератури. Вони формують дуже хибний її образ, я хотів ці стереотипи бодай трошки маргіналізувати. Я би хотів, щоби людина, що прочитає цю книжку, а потім колись  почує слова «українська література»,  широко посміхнулася і сприймала світ відкрито, знаючи, що українська література – це традиція».
 
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage