Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Іван Франко у цифрах та фактах
«Франко від А до Я» - це книга, яка допоможе дітям закохатися у твори Івана Франка, а дорослим – відкрити для себе нові грані його творчості та особистості. Сьогодні пропонуємо вам кілька цікавих фактів з видання, які зібрали франкознавці Наталя та Богдан Тихолози та оформила Творча майстерня «Аґрафка».  
 
Франко — автор близько 6 000 творів, серед них — 10 поетичних збірок, 1 збірка поем (усього їх 50), 10 творів великої прози і близько 100 — малої, понад 3 000 публіцистичних статтей.
 
 
Франко працював у публічних бібліотеках (Львів, Одеса), у монастирських (Крехів, Унів), в університетських (Львів, Відень, Чернівці), у приватних (у Федоровичів на Тернопіллі). Ще за життя автора вийшла ціла бібліотека його творів — 220 окремих видань.
 
 
«Коли ще звірі говорили» - збірка Франка з двадцяти казок. Автор утілив ідею дружини Ольги написати історії на сюжети світової літератури, але адаптовані для дитячого сприйняття. На думку Франка, дітям 6–12 років до вподоби казки про тварин, тому персонажі збірки мислять, розмовляють і живуть за людськими звичаями та мають прикмети людської поведінки.
 
 
«В той ліс як часто я літав думками, коли було нестерпно між людьми», — писав Франко у поемі «Лісова ідилія». Поет із дитинства блукав лісовими стежками; в гімназійну пору в лісі ловив лиликів, хрущів, вужів та гадюк для зооколекції проф. Івана Верхратського; у юнацькі роки зустрічався зі своєю нареченою Ольгою в лісі під Лолином; до лісу ходив на прогулянки з друзями і дітьми. Персонажі Франкових казок — мешканці лісів. На дозвіллі Франко полюбляв ходити до лісу на «тихе» полювання на гриби: він добре на них розумівся, розрізняв їстівні, умовно їстівні та отруйні, ще з гімназійних часів знав їхні назви латиною. «У ліс ходив Іван Якович босоніж, з кошелем в руці, рідко з ціпком», — згадував син Тарас.
 
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage