Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Британські вчені з`ясували висоту підборів черевичків Попелюшки
Journal of Physics Special Topics, кадри з фільму «Попелюшка», 2015
 
Вчені з Університету Лестера (Великобританія) опублікували результати ще одного літературного дослідження. Цього разу вони визначили максимальну висоту підборів кришталевих черевичків Попелюшки, головної героїні відомої багатьом поколінням казки.
 
За сюжетом історії, що дійшла до нас у редакціях Шарля Перро, братів Грімм та інших фольклористів, принц знаходить Попелюшку завдяки кришталевому черевичку, який загубила дівчина. Саме цей черевичок і став предметом нового дослідження. Вчені помітили, що зазвичай художники зображають кришталеве взуття Попелюшки з тонкими та високими підборами. Харінда Самаратунга та його колеги з університету переконані, що подібні черевики не витримали б ваги героїні, тож вирішили дізнатися, як насправді виглядало б взуття. 
 
 
Вчені припустили, що вага Попелюшки становила близько 55 кг, а носила вона взуття 4 розміру за британськими мірками, 37 – за європейськими мірками, (у той час, як її сестри носили 6 розмір). Оцінивши фізичні характеристики кришталевих туфель, дослідники з`ясували, який тиск здійснювався на взуття у стані спокою та під час руху.
 
При ходьбі на такі туфлі діяв би тиск силою 28,5 кілопаскаль, при чому максимально кришталь здатен витримати навантаження у 330 мегапаскаль. Якщо б дівчина лише стояла, висота підборів, які б витримали Попелюшку у цей момент, могла становити від 3,44 см до 13,8 см. Але оскільки за сюжетом казки героїня тікає з балу, такого інтенсивного бігу взуття б не витримало. Тож, враховуючи це, вчені зробили висновок, що максимальна висота підборів  Попелюшки могла становити лише 1,15 см. 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage