Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Books from Ukraine
Франкфуртська книжкова виставка – це місто в місті, яке вражає своїми масштабами і розмахом. Там легко загубитися, але однаково легко й привернути до себе увагу. Стенд «ВСЛ» розташувався у залі 3.0, відведеному суто для дитячої літератури. Здавалося б, на тлі таких німецьких гігантів, як «Аrena», «Carlsen», численних і дуже яскравих вивісок, іграшок, пухнастих монстрів та велетнів з леґо-блоків, повітряних куль і справжніх ретроавтівок помітити невеликий український стенд доволі складно. Але ж ні. Дизайн шпалер, розроблений Назаром Гайдучиком за мотивами книги «Українські прислів’я» Анастасії Стефурак, привертав увагу всіх: і колег по цеху, які приходили до нас на заздалегідь домовлену зустріч, і звичайних відвідувачів, які зупинялися тут, бо «у вас затишно»; бо напис «Books from Ukraine» збурював їхні цілком приватні спомини, пов’язані з нашою країною; бо «ваші книги такі, що годі відірватися». Це справді надихало й допомагало витримати напружений тижневий режим роботи.
 
І тут саме час перейти до власне робочого аспекту виставки. Вона тривала з 8 до 13 жовтня, з 9 до 18 години, в абсолютно чужому мовному середовищі. Часом ми умудрялися так швидко перестрибувати з англійської на чеську, польську або російську, що потім дивно було розмовляти українською :).
 
 
У понеділок-вівторок на території комплексу метушилися всі, хто працював над складанням і оформленням стендів. У середу, вже з 8 години ранку, виставка працювала в повноформатному режимі: представлення стендів, панельні дискусії, професійні майстерні та майстер-класи, зустрічі з письменниками (переважно німецькими), партнерами, агентами (для яких відвели окремий павільйон).
 
Найпродуктивнішим у сенсі зустрічей і перемовин був час з 10 до 16, від середи до п’ятниці. І попри те, що «ВСЛ» уперше на франкфуртській виставці, Іван Федечко, наш менеджер із прав, мав щодня понад 10 зустрічей із представниками найвідоміших британських та американських видавництв («HarperCollins» «Random House Group» тощо), а також чеських, латвійських, словацьких, італійських, грузинських колег. Серед представлених у Франкфурті книжок «ВСЛ» найбільше зацікавлення викликали «Фелік Австрія» Софії Андрухович, «Хто зробить сніг» та «Куди зникло море» Тараса Прохаська і Мар’яни Прохасько, «Українські прислів’я» Анастасії Стефурак, «Зірки та макові зернятка» та «Антоміми» Творчої майстерні «Аґрафка», серія ілюстрованих поетичних книжок для малят, альбом «Наше малятко».
 
 
Крім того, бельгійські та іранські видавці цікавилися «Українськими казками», «Лисом Микитою» Івана Франка, «Дитячим Кобзарем». А ще ми поспілкувалися з Діною Рол-Хансен, радником НОРЛА з питань дитячої літератури, та Каті Вібе – членом журі рейтингу «Білі круки», що відповідає за ділянку східноєвропейської літератури (до каталогу «Білі круки-2014» увійшла книга «Хто зробить сніг» Тараса Прохасько і Мар’яни Прохасько). Від обох отримали дуже схвальні відгуки про книги «ВСЛ» і напрямки його роботи. Як, зрештою, і від тих іноземних колег, з якими заприязнилися після Болоньї (книга «Зірки й макові зернятка» Романи Романишин і Андрія Лесів тоді отримала відзнаку в номінації «Опера Пріма»).
 
 
Четвер тут називають вечірковим днем, оскільки близько 17 на багатьох стендах відбуваються міні-прийняття з вином та різними національними смаколиками на додачу до неофіційних розмов (і так, фінська сирна зупка це таки щось:)). П’ятниця – шкільний день. Великі й малі школярики рухаються за барвисто вбраними супроводжуючими, як зграйки рибок. У суботу ділове життя поволі затихає. Натомість активізується ярмаркове: продаж книг-календарів-сувенірів, фестиваль любителів манґа, коміксів і т.д. Це дні вже більш емоційні, аніж робочі. А в неділю, рівно о 17:00, гучномовці оголошують про офіційне закриття виставки. І всі довкола аплодують одне одному. Доїдають печиво та яблука, не забуваючи поділитись з найближчим ближнім. А потім вирушають додому з новеньким багажем корисного досвіду.
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage