Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

«13 різдвяних історій»: смішних, побутових і сакральних
«13 різдвяних історій» презентувало «Видавництво Старого Лева» у Києві до католицького Різдва. Таким чином, кажуть упорядники, дитяче видавництво заходить на дорослу територію і разом із вже виданими п’ятьма дитячими зимовими книжками популяризує тепле родинне і релігійне свято в Україні.
 
Історія письменниці і музикантки Ірени Карпи «Отаке Різдво» – одна з тринадцяти різдвяних історій, вміщених у одноіменній книжці «Видавництва Старого Лева». Проте вона далеко не канонічна і ідилічна, як спершу від збірки очікували видавці. У своїй історії Ірена Карпа змальовує яскраву життєву історію чоловіка-ненависника Різдва.
 
«Це історія почута від кума. Історія такого собі соціопата, який зустрічав Різдво. Він хотів, щоб від нього відчепилися всі його родичі з їхніми пончиками з розовим варенням і шинкою, і просто дали йому подивитись телевізор. А чим це все закінчилося, треба дочитатися», – інтригує Ірена Карпа.
 
Писати про Різдво приємно кожному, ділиться емоціями ще один автор – письменник і перекладач Андрій Бондар. І хоч він теж розповідає просту смішну побутову історію під назвою «Перше Різдво на віллі «СОВА», таким чином, каже, розповідає про вічне.
 
«Це шматок цінного людського досвіду, інтерпретація Різдва як події, як метафори, поля, навколо якого відбувається щось магічне, сакральне», – каже він.
 
Збірка вмістила дуже багато різних поглядів про родинне релігійне свято, розповідає упорядниця 13 різдвяних історій Мар’яна Савка. «Тут реальність і містика, гумор та іронія, філософське осмислення буття і трепетне світло любові, яка є істинним поводирем, як Вифлеємська зірка – крізь темінь різдвяної ночі», – написала вона в анотації.
 
«Кожен написав якусь свою емоцію і книга вийшла дуже багатогранна. Від такого сакралізованого Різдва, як скажімо, у Дзвінки Матіяш із братом-заїкою, який рятує маленьке кошеня у снігах, до абсолютно фантасмагоричної речі Лариси Денисенко, яка зіронізувала на тему того комерційного Різдва, яке заполонило всі наші ефіри і супермаркети», – розповідає вона.
 
«13 різдвяних історій» – це вже шоста зимова книга «Видавництва Старого Лева», але вона для дорослої аудиторії. Натомість свого маленького читача вже чекають «Казки під подушку», «Різдво для Сплета», «Різдво у Львові» і книга Мар’яни і Тараса Прохаська «Хто зробить сніг», яка цього року стала книгою року за версією «Бі-Бі-Сі».
 
Ірина Стельмах
 
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage