Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

10 дитячих книжок про Україну, які варто прочитати разом
 
У святкові дня хочеться готувати особливі матеріали. Сьогодні ми вирішили помандрувати книгарнями, щоб знайти дитячі книжки, присвячені Україні, її містам, різним аспектам української історії та культури. Чого ми хотіли уникнути? Чогось, що хочеться назвати «матеріалами для патріотичного виховання». Ми хотіли знайти щирі, якісні книги. Сподіваємося, що нам це вдалося. За поради дякуємо «Довженко. Книги. Кава. Кіно».
 
«Це наше і це твоє», Іванна Найда
 
«Це наше і це твоє» — це яскраві об’ємні картинки, які розповідають про цікаві факти про нашу країну: географічні особливості, визначні досягнення, оригінальні винаходи… Намалювали книжку прекрасний ілюстратор Олександр Осипенко і відомий художник і арт-директор каналу ПЛЮСПЛЮС Едуард Катихін. Це трохи більше, нуж книга – це цікава розвага, що захопить навіть найменших дітей віком до 2 років. Крім того, проект «Це наше і це твоє» об’єднує серію пізнавально-розважальних мультфільмів, які можна подивитися на спеціальному Youtube-каналі.
 
«Прислів’я українські», Ілюстрації: Анастасія Стефурак, Видавництво Старого Лева
 
Книжка-картинка «Українські прислів’я» ілюстраторки Анастасії Стефурак — це більше, ніж добірка відомих українських народних прислів’їв. Художниця пропонує читачам свою креативну, якісну і вдалу інтерпретацію традиції. Ілюстрації цієї книжки створюють атмосферу, де традиційні, навіть дещо архаїчні вислови набувають сучасного звучання. Недарма цю книжку називають «міркуванням-в-малюванні». Малюнки в ній – це різні варіанти прочитання змісту усталених виразів, це захопливі, неймовірно красиві історії, над якими треба замилюватися, за мотивами яких хочеться створювання великі оповідання, перетворюючи прислів’я на окремі світи.
 
«Дитячий Кобзар», Тарас Шевченко, Видавництво Старого Лева
 
Дитячий кобзар – це трохи більше, ніж просто збірка найвідоміших віршів Тараса Шевченка. Це художнє видання з чудовими ілюстраціями Марини Михайлошиної. Вони не просто привертаюсь увагу дітей, вони теж розповідають історії. І якимось неймовірним чином і «садок вишневим коло хати», і поля, і зелені лани виглядаюсь напрочуд справжніми. Тут немає пафосу, є уважна ніжність та велика любов до рідної землі, до чудових віршів Кобзаря – надзвичайного поета та надзвичайної людини, а не примарної постаті на портретах, що висять у кабінетах української літератури.
 
«Таємниці львівських левів», Брати Радковці, Видавництво Старого Лева
 
«Таємниці львівських левів» – книжка авторських легенд-казок відомих у Львові гідів – братів Івана і Петра Радковців. Ви та ваші діти довідаєтеся, чому годинники на вежах і ратуші у Львові показують різний час, як двоє братів шукали на дні львівських ставків скарб свого батька, що сталося зі скупим Мартином, де можна знайти легендарний меч майстра Шварна та чому розсипалися в порох книжки друкаря Олексія.
 
«Дітям про Львів», Дарія Іваницька, Видавництво «Апріорі», Львів
 
Ця книжка – чудовий подарунок для школярів. Вона у досить цікавій манері розповідає історію славетного Міста Лева. В ній немає зайвого пафосу, замість цього – мудрі старовинні легенди та справжні історичні факти, що частіше цікавіші за будь-які казки. Мандрівка починається з Високого Замку і закінчується найстарішими парками Львову. Львів’янам, певно, буде цікаво дізнатися щось нове про рідне місто, а для туристів немає більшої радості, ніж впізнавання тих дивовижних місць, про які вони вже читали. Тож, книга стане в пригоді усім. У нас є певні питання щодо її ілюстрацій (все ж таки фото могли бути більш «казковими», а дизайн трохи більш сучасним), але написана вона й справді дуже цікаво.
 
«Про Київ для дітей та батьків», Михайло Кальницький, Видавництво «Варто»
 
Михайло Кальницький – чудовий журналіст та відомий дослідник історії Києва. Йому вдалося у досить доступній формі розповісти про різні аспекти життя великого міста, в якому сучасність так міцно переплетена з давниною. Розповідь ведеться від імені батька, який вирішив провести для дітей екскурсію містом. До речі, книга буде цікава не лише дітям, але й батькам. Ця книга – чудова мотивація й самим вирушити на сімейну прогулянку Києвом. І якщо у дітей виникнуть питання «Хто жив у Маріїнському палаці» або ж «Коли була збудована Андріївська церква», ви точно будете знати, що відповісти. До речі, малюнки Олени Малакової – просто чудові.
 
«Абетка України», Надія Дичка, Видавництво «Смолоскип», Київ
 
А якщо замінити звичні «Арбуз», «Бегемот», «Вовк» на топоніми та з самого дитинства розпочати розповідь про міста рідної країни? Нам здається, що ідея такої абетки досить непогана. Особливо, якщо звернути увагу на те, що для кожної літери та для кожного міста пропонується невеликий віршик, який легко запам’ятають навіть наймолодші діти.
 
«Трилогія «Джури», Володимир Рутківський, «А–БА–БА–ГА–ЛА–МА–ГА»
 
Трилогія «Джури» вважається чи не найкращими історичними книжками для дітей. Недарма Володимир Рутківський в 2012 отримав за неї Шевченківську премію. «Джури козака Швайки», «Джури-характерники», «Джури і підводний човен» — це назвичайно захопливі та розумні мандрівки у 15 століття разом з харизматичними героями — Грициком та малим волхвом на ім’я Санько, юним богатирем, його мамою-велеткою, невловимим козаком та його вірним вовком Барвінком…
 
«Іван Сила на прізвисько Кротон», Антон Копинець
 
Перша особливість цієї книги полягає в тому, що її автор насправді був другом головного героя. Антон Копинець знав відомого богатиря і написав книгу, спираючись на численні бесіди. У 1972 році книга була видана у досить скороченому обсязі, і лише у 2012 світ побачила повна авторська версія. Це чудовий приклад пригодницького роману, яким будуть захоплюватися і підлітки, і дорослі. Неймовірні пригоди найсильнішої людини у світі, вихідця із закарпатського села Білки, певно, не залишать байдужими будь-якого уважного читача.
 
«Зварю тобі борщику», Зірка Мензатюк, Видавництво Старого Лева
 
Культура країн складається з безлічі речей. ЇЇ власні гастрономічні традиції – одне з надбань, на яке варто звертати увагу, адже з одного боку, вони міцно увійшли у наше повсякденне життя, з іншого – вони несуть на собі відбиток віків. «Зварю тобі борщику» — це чудово ілюстрована книга смачних казок, які знайомлять дітей з аутентичними українськими стравами – борщем, варениками, узваром… Після таких казок дитина обов’язково захоче все це скуштувати. А якщо ви перераховані страви приготуєте разом (дитина може спостерігати або допомагати робити певні речі), тоді сімейні обід чи вечеря перетворяться на неймовірну пригоду, в якій будуть і читання, і кулінарні завдання, і, звісно, смачні страви у якості винагороди.
 
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage