Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Старий Лев
Як творився «Вінні Пух»?

Время Z

Алан Мілн усе своє життя відстоював думку: він не дитячий письменник, а його історії про Вінні Пуха – історії не для дітей, а про дітей, які живуть в середині кожного з нас. Ернест Шепард, автор перших ілюстрацій до книг Мілна, теж не бачив себе у дитячій літературі, а прагнув створювати політичні карикатури.

Багато років долі Мілна та Шепарда перетиналися: вони в один і той самий період співпрацювали із журналом «Панч», обидва служили в армії під час Першої світової війни, але весь цей час не були знайомі особисто.  Зрештою, життя таки звело цих двох талановитих людей.

У 1920 році подруга родини Мілнів заснувала дитячий журнал «The Merry-Go-Round» і довго просила Мілна написати щось для часопису. Письменник відмовлявся, але 1922 року таки написав вірш «Versus» про те, як його син Крістофер Робін вчився молитися.Це стало початком його кар`єри дитячого письменника. Поїхавши відпочивати згодом в Уельс, Мілн безперервно писав вірші для дітей, що їх назбиралося на цілу збірку.

За ілюстраціями Мілну порекомендували звернутися до Ернеста Шепарда. Письменник спершу був не в захваті від цієї ідеї, адже не міг уявити, як людина, що спеціалізується на політичних карикатурах, ілюструватиме дитячі вірші. Але коли він побачив перші ескізи, зроблені Шепардом, зрозумів – це те, що треба.

Збірка «When We Were Very Young» вийшла 1924 року і одразу стала популярною. Саме у ній вперше з`явився літературний персонаж Крістофер Робін, а у 38-му вірші – маленька іграшка-ведмежа.

  

Цікаво, що прототипом Вінні Пуха стала реальна іграшка, яку подарували сину Мілна на перший день народження. Спершу ведмежа називали Едвардом. А через деякий час він отримав ім`я Вінні Пуха (скомпоноване з імен ведмедиці Уінні та лебедя Фу, які жили у місцевому зоопарку). А гра, в яку грався Мілн із сином, стала основою для історій про пригоди Вінні Пуха та його друзів. Звісно, питання з пошуком ілюстратора уже було вирішене – ним безперечно мав бути Шепард.

 

Оскільки персонаж хлопчика був списаний із образу сина Мілна, Шепард у своїй роботі над ілюстраціями теж використав реальні іграшки Крістофера Робіна, деякі з них навіть були спеціально куплені для написання казки. Щоправда, прототипом для Вінні Пуха в ілюстраціях Шепарда став не ведмедик Крістофера, а іграшка сина Шепарда (вона, на жаль, не збереглась).

Шепард не лише малював персонажів, він ще й доповнював тести Мілна, наприклад, створюючи власні образи для героїв казки, вигляд яких письменник навіть не описував.

 

У 1926 році вийшла перша повна казка про пригоди «Вінні Пуха» з ілюстраціями Шепарда. Цікаво, що роком раніше у часописі «Лондонські вечірні новини» був опублікований уривок із казки Мілна, а у 1928-му вийшла друга книга спільної роботи Мілна та Шепарда, у якій автори попрощалися з Вінні Пухом.  

Лише 1973 року з`явились перші кольорові ілюстрації до казки. Видавці довго просили на це дозвіл Шепарда. Врешті художник погодився, але сам намалював лише одну ілюстрацію в кольорі – картина, намальована масляними фарбами, була продана у 2000 році за 285 тисяч доларів.

  

Слава, яку їм обом принесла історія про це ведмежа, затьмарила усі їхні попередні досягнення. І хоча цей факт обох неабияк роздратував, Мілн був настільки вдячний роботі художника, що виплачував йому 20% від усього заробітку (а це у той час було надзвичайно щедро). 

 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage