Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Єфремова Анастасія
Як потішити книголюба: ідеї подарунків на свята
Попереду зимові свята, і тема подарунків стає все більш актуальною. Хтось хапається за голову в останні дні й хаотично бігає переповненими магазинами, а хтось отримує задоволення від самого процесу планування, завчасно й педантично складає списки, продумує все до дрібничок. Секрет вдалого подарунка дуже простий: зробіть його персоналізованим, подаруйте людині щось особливе, що асоціюються у вас із нею, і тоді ваш подарунок не лише припаде до душі, а й надовго запам’ятається.
 
Найкращий подарунок для книголюба – це, безумовно, книга. Однак є велика ймовірність «прогадати» з книжковими смаками чи подарувати видання, яке у людини вже є. Але потішити книголюба, насправді, дуже просто. Якщо людина кайфує від запаху й шурхоту сторінок, від кольору й фактури обкладинки, від слів, складених у речення, то, повірте, від подарунка, до якого ви докладете трохи фантазії й, головне, любові, вона буде у повному захваті!
 
Пропоную добірку цікавих речей та ідей, які стануть гарним подарунком усім книголюбам. Деякі з них за бажання можна зробити власноруч, адже такий подарунок отримати буде ще приємніше. Обов’язково доповнюйте список своїми ідеями у коментарях!
 
1. Книжковий торт
 
Який день народження чи визначна подія у житті обходяться без торта? І тут є місце, де розігнатися фантазії на книжкову тематику! Як добре, що зараз маємо багато кондитерських майстерень, де можна замовити таку красу.
 
 
2. Годинник
 
Вразьте книголюба незвичним годинником, який стане родзинкою інтер’єру його кімнати. До речі, в інтернеті знайдеться чимало покрокових інструкцій, як зробити такий подарунок власноруч.
 
 
3. Клатч-книжка
 
Уявіть собі гарну дівчину, яка розгулює містом з книжкою в руках. Романтично, чи не так? А уявіть дівчину із сумкою-книжкою. Оригінально, однозначно! Не знаю, як ви, а я б не відмовилася, якби мій клатч виглядав, наприклад, як обкладинка «Аліси в Країні Див» чи «Книги джунглів». До речі, обкладинку одного з найвідоміших творів Редьярда Кіплінга проілюструвала львівська художниця Анастасія Стефурак.
 
 
4. Нотатник
 
Окрім книжок, книголюб буде у захваті від записників. Бо записників, як і книжок, ніколи не буває багато. Пошукайте щось особливе: креативні щоденники, читацькі записники чи арт-нотатники. Українських читачів особливо потішить арт-нотатник «Чарівний сад» з казковими витіюватими зображеннями вже улюблениці багатьох Джоани Басфорд. Тут можна не лише занотувати власні записи, а й відволіктися від важливих справ на розмальовування куточків.
 
 
Для організації простору на сторінках можна подарувати до нотатника комплект наклейок або спробувати створити власні наклейки, листівки чи постери з цікавими цитатами, висловами: «Just read», «Drink good coffee & read good books», «Keep calm and read a book» і т. п. Запевняю, у вашого книголюба перехопить подих від таких маленьких, але неймовірно приємних дрібничок.
 
5. Торба для книжок
 
Часом на книголюба щось находить і він йде купувати книжки. Купу книжок за раз! І байдуже, що вдома кілька полиць обвалюються від непрочитаних книжок (а у справжнього книголюба саме так і буває!). Тому торбинка для книжок ніколи не буде зайва, особливо якщо на підході Книжковий Арсенал чи Форум видавців ;) Задрукуйте торбу ілюстрацією чи цитатою з улюбленої книжки друга або зверніться до художника з власними ідеями – і ваш подарунок буде унікальним й особливим.
 
 
6. Чашка
 
Ще один універсальний подарунок – чашка. Можна піти найлегшим шляхом і пошукати цікаві варіанти в інтернеті або ж самому обрати картинку (знову ж таки ілюстрацію або цитату з книжки, цікавий вислів, книжкового героя) і звернутися туди, де вам надрукують на чашці.
 
 
7. Плед
 
Що може бути кращим, ніж сісти ввечері після важкого дня з такою чашкою і улюбленою книжкою, загорнувшись у м’якесенький плед. А якщо такого пледа немає, то завжди можна комусь натякнути, і, може, Святий Миколай чи хтось менш бородатий відгукнеться на ваш запит.
 
 
8. Подушка
 
Зачитатися до ранку й заснути з книжкою чи просидіти всю ніч, готуючись до іспитів, і заснути на підручниках. Непогано було б, якби книжка була м’якенька, як подушка, чи подушка цікава, як книжка.
 
 
9. Світильник
 
Із книжкою в ліжку… а як щодо книжок ще й біля ліжка? Ось такі незвичні й оригінальні світильники, трохи пофантазувавши, можна зробити з книжок, щоправда, якщо людина, якій ви готуєте такий подарунок, не книжковий сноб ;)
 
 
10. Тримач для книг із горщиком для квітів
 
Бачили в когось таке? Напрочуд оригінальна ідея, як на мене.
 
 
Або безпосередньо ось такий книгогорщик:
 
 
11. Книжкова коробочка-сюрприз
 
Погодьтеся, всі ми любимо сюрпризи й приємні несподіванки. Книжкова коробочка-сюрприз – це така собі чарівна коробочка з книжками і приємними подарунками, які можна тематично (чи за будь-яким іншим принципом) підібрати до книжок. Подумайте, книжки якої тематики чи жанру полюбляє ваш друг найбільше, книжкам якого видавництва надає перевагу. Також можна скласти коробочку-сюрприз, де всі предмети будуть підібрані до однієї книжки. Уявіть собі книжкову коробочку «Маленький принц», «Аліса в Країні Див», «Гаррі Поттер», «Володар перснів» чи таку колоритну, як «Фелікс Австрія», наприклад. Такий подарунок жодного книголюба не залишить байдужим!
 
 
12. Набір листівок
 
Гарним подарунком може стати набір листівок, особливо якщо це арт-листівки чи листівки-ілюстрації з улюблених книжок. Такий подарунок завжди буде вдалим: листівки можна надіслати рідним і друзям, прикрасити ними стіни кімнати, закріпити на своєму мудборді або використати як закладки. Це той подарунок, який не завжди купиш собі сам, але який приємно від когось отримати. Чудовим сюрпризом для всіх українських книголюбів стане набір «Листівок Старого Лева», де можна знайти ілюстрації таких відомих українських художників, як Анастасія Стефурак, Мар’яна Прохасько, Юлія Пилипчатіна, Оксана Була, Даша Ракова, Марія Фоя та багато інших.
 
 
13. Закладка
 
Найпростіше, що можна зробити, – піти до найближчої книгарні і купити милу закладку або листівку і подарувати це в комплекті з книжкою. Значно цікавіший варіант – пошукати в інтернеті незвичні й кумедні закладки, а таких там зараз безліч. І найкраща ідея – придумати закладку самому: якщо ви вмієте малювати – намалюйте, вмієте ліпити з полімерної глини – зліпіть, вмієте каліграфічно писати – напишіть. А як не вмієте малювати, ліпити, гарно писати – візьміть ваші спільні фотографії чи світлини, що надихають, зробіть із них колаж у формі закладки і вперед друкувати.
 
 
14. Прикраси
 
А як щодо прикрас на книжкову тематику? Якщо не маєш справжньої друкарської машинки, то чому б не поносити такі сережки чи сережки-книжки. Зацікавлені погляди перехожих гарантовані.
 
 
15. Подарунковий сертифікат
 
Однак як би там не було, кращою за книжку може бути лише книжка. Якщо у вас немає часу фантазувати, якщо ви недосконало знаєте смаки людини, якій плануєте зробити подарунок, або якщо, навпаки, знаєте, книжки якого видавництва завжди потрапляють на її полиці, найкраща ідея – подарунковий сертифікат. Додайте до нього гарний конвертик і стрічку – і ось ідеальний подарунок готовий!
 
Сподіваюся, що змогла надихнути вас на цікаві книжкові ідеї. Даруйте дорогим людям подарунки на свята і без свят. Часом приємні сюрпризи здатні не лише підняти настрій, а й запустити ланцюжок доброти.
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage