Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Старий Лев
А ви знали? Невідомі факти про відомі книги
Чільне фото - Reader's Digest
 
Чи знали Ви, що книга «Гордість і упередження» Джейн Остін чекала на видавця понад 15 років, а літературний герой Аладдін спершу був китайцем? Розкриємо вам ще кілька невідомих, дотепних та приголомшливих фактів про відомі книги.
 
1. У першому перекладі «Гамлета» Вільяма Шекспіра російською, який зробив Олександр Сумароков, назва звучала так: «Омлет, принц Датський».
 
2. Насправді папір загоряється при температурі понад 450 градусів Цельсія, а, як ми усі пам’ятаємо, у назві книги Рея Бредбері обрано шкалу Фаренгейта. Сам письменник розповів, що консультувався із начальником пожежної безпеки щодо назви, але той сплутав шкали. 
 
 
3. Коли Джоан Ролінґ написала свою першу книгу про Гаррі Поттера, її літературний агент розіслав рукопис у 12 видавництв, і від кожного отримав відмову. Лише через рік невеличке видавництво «Bloomsbury» погодилось видати книгу, хоча і вважало, що грошей на цьому творі письменниця не заробить.
 
4. Історія з книги Едгара По «Повість про пригоди Артура Гордона Піма» стала реальною. У творі, що вийшов 1838 року, йшлося про чотирьох моряків, які врятувалися після кораблетрощі. І, щоб вижити, за жеребкуванням з’їли одного із них. Цим нещасним став персонаж на ім’я Річард Паркер. А уже у 1884 році така ж трагедія трапилась насправді. І знаєте, як звали юнгу, що врятував життя своїм супутникам? Річард Паркер. 
 
5. Енциклопедію  Дідро і Д`Аламбером було ув'язнено, і звинувачено у шкоді релігії і моралі. Так-так, книгу помістили у справжню в’язницю.
 
6. Вперше у США «Гобіт» Дж. Р.Р. Толкіна вийшов у 1965 році з ілюстрацією Барбари Ремінгтон на обкладинці. Художниця не читала твір, тож на обкладинці були зображені два страуси Ему, лев та чудернацькі  дерева із рожевими фруктами
 
 
7. Персонаж казки «Тисяча і одна ніч» Аладдін спершу був китайської національності
 
8. Перший роман Джейн Остін «Гордість і упередження» вона написала ще у 21-річному віці. Але твір, отримавши низку відмов видавців, понад 15 років лежав у шухляді письменниці. Лише після успіху книги «Розум і почуття» авторка змогла видати і свій перший роман.
 
9. Читання детективів інколи може стати в нагоді. Якось в одну із лікарень Лондона  привезли дівчину із невідомою хворобою. Медсестра лікарні напередодні прочитала детектив Агати Крісті «Вілла “Білий кінь”», де персонажа отруїли талієм. Вона порівняла симптоми дівчини із симптомами персонажа Крісті й виявила, що сталося з пацієнткою. Зафіксовано ще кілька подібних випадків. 
 
10. Джонатан Свіфт у своїй історії «Мандри Гулівера» описав розмір і швидкість обертання супутників Марса. І він випередив астрономів у цьому дослідженні.
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage