Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Старий Лев
Те, що ви не знали про Маргарет Мітчелл

8 листопада 1900 року народилась Маргарет Мітчелл. Вона не написала тисячі романів, але її єдиний твір «Віднесені вітром» приніс їй світову славу й досі користується популярністю.

Роман отримав Пулітцерівську премію і був перекладений 37 мовами світу. Екранізація вийшла у 1939-му – всього через три роки після публікації книги. На прем'єрі були присутні зірки Голлівуду Вів'єн Лі і Кларк Гейбл. Віддалік від кіношних красенів стояла скромна худенька жінка в капелюшку. Шалений натовп не помічав її. А це була Маргарет Мітчелл - авторка твору, який ще за життя письменниці став класикою американської літератури.

Спортсменка і кокетка

Маргарет Мітчелл народилася в Атланті (штат Джорджія), де і відбуваються дії її знаменитого твору.

Роман «Віднесені вітром» розпочинає фраза: «Скарлетт О`Хара не була гарною». А ось Маргарет Мітчелл була. Хоча, мабуть, не вважала себе особливо привабливою, якщо почала роман з такої фрази. Але вона явно була скромною, бо ж образ Скарлетт списала з себе. І хоча Маргарет користувалася популярністю серед чоловіків, сучасники запам'ятали її не як безтурботну красуню, а як чудову оповідачку і слухачку. Обидва діда Мітчелл воювали в Громадянській війні між Північчю і Півднем, тож Маргарет годинами слухала їхні розповіді.

В цій людині поєднувалися пристрасть до кокетування і спортивних розваг, неабиякі здібності до навчання і інтерес до знань, прагнення самостійності і бажання створити хорошу, але цілком патріархальну родину. Мітчелл була романтиком. Сучасники вважали її практичною. Про те, наскільки методично вона – цент за центом – вибивала гонорари у видавців, пізніше ходили легенди...

У шкільні роки писала для учнівського театру п'єси в романтичному стилі. Після закінчення ще рік провчилася у Массачусетському коледжі. Але коли у 1919 році помер її наречений Генрі, а згодом під час пандемії іспанського грипу і мати, Маргарет була вимушена припинити навчання і повернутися додому.

Відчайдушний репортер

Після повернення Маргарет стала репортером «Атланта Джорнал». Патріархальному південному суспільству було важко «переварити» жінку-журналіста. Редактор видання спочатку прямо заявив дівчині: «Як леді з хорошої сім'ї може дозволити собі писати про мешканців міського дна і розмовляти з різними обідранцями?». Мітчелл подібне питання здивувало: вона ніколи не могла зрозуміти, чим жінки гірші за чоловіків. Але репортажі з-під пера журналістки виходили чіткі, ясні, не залишали у читача ніяких питань, тому легке і гостре перо Маргарет швидко зробило її одним з провідних журналістів видання.

Жителі Атланти згадували: її повернення в рідне місто здійснило справжній фурор серед чоловічої частини населення. З чуток, освічена і елегантна красуня отримала від кавалерів мало не чотири десятки пропозицій руки і серця! Але, як часто буває в подібних ситуаціях, обранцем став далеко не найкращий. Міс Мітчелл не встояла перед чарами Беррі «Реда» Апшоу - високого красеня. Свідком з боку нареченого на весіллі був скромний, освічений молодий чоловік Джон Марш.

Сімейне життя бачилося Маргарет у вигляді низки розваг: вечірок, прийомів, поїздок на конях. Обидва з дитинства обожнювали кінний спорт. Цією рисою письменниця також наділила Скарлетт...

Ред став прототипом Ретта у «Віднесених вітром». Але, на жаль, тільки в зовнішніх проявах. Чоловік виявився людиною жорстокою, буйної вдачі. Нерідко хапався за пістолет. Нещасній дружині довелося відчути на собі тягар його кулаків. Маргарет і тут показала: вона не із слабких. Тепер в її сумочці теж лежав пістолет. Незабаром подружжя розлучилося. За принизливим процесом розлучення спостерігали усі міські жителі. Але й через таке випробування Мітчелл пройшла з гордо піднятою головою.

Маргарет пробула місіс Апшоу недовго. Але й розлученою протрималась не більше року. У 1925 році вона обвінчалася зі скромним і відданим Джоном Маршем. Нарешті в її будинку оселилося тихе щастя!

Книга для чоловіка

Новоявлена місіс Марш звільнилася з журналу. Чому? Одні кажуть: через травми, отримані при падінні з коня. Інші стверджують: Маргарет вирішила присвятити час сім'ї. У всякому разі, вона якось заявила: «Заміжня жінка повинна бути перш за все дружиною. Я - місіс Джон Р. Марш». Звичайно, місіс Марш кривила душею. Вона не збиралася обмежувати своє життя світом кухні. Маргарет явно втомилася від репортерства і вирішила присвятити себе літературі.

З першими розділами «Віднесених вітром» вона знайомила тільки чоловіка. Саме він став її найкращим другом, критиком і порадником. Роман був готовий ще до кінця 1920-х років, але Маргарет боялася його оприлюднити. Папки з паперами припадали пилом в коморі нового великого будинку Маршів. Їхнє житло стало центром інтелектуального життя містечка - чимось на зразок літературного салону. Побесідувати якось заглянув і один з редакторів видавництва «Макміллан».

Маргарет довго не могла зважитися. Але все ж віддала редактору рукопис. Прочитавши, той відразу зрозумів, що тримає в руках майбутній бестселер. Півроку пішло на доопрацювання роману. Остаточне ім'я героїні - Скарлетт - авторка придумала прямо в редакції.

Видавець був правий: книга миттєво стала бестселером. А Маргарет Мітчелл у 1937 році отримала престижну Пулітцерівську премію. На сьогоднішній день загальний тираж її книги тільки в США досяг майже тридцяти мільйонів екземплярів.

Але ні слава, ні гроші не принесли письменниці щастя. Домашній спокій, який вони з чоловіком так оберігали, виявився порушений. Маргарет сама намагалася контролювати грошові надходження у власний бюджет. Але фінансові справи приносили тільки втому. На творчість вже не було сил.

А тут ще захворів Джон. Мітчелл перетворилася на турботливу доглядальницю. І це виявилося важко, бо у неї самої стало стрімко погіршуватися здоров'я. До кінця 1940 років здоров'я подружжя почало поліпшуватися. Вони навіть дозволяли собі невеликі «культурні» вилазки. Але це тривало недовго. У серпні 1949 року автомобіль, за кермом якого був п'яний водій, збив Маргарет, яка йшла з чоловіком у кіно. Через п'ять днів автор «Віднесених вітром» померла.

Культурологія

 

 

 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage