Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Супергерой дядько Василь
Юрчик Чернишенко, БараБука
 
Буває, що книжка вдається така добра, що по ній одразу знімають кіно чи малюють мультфільм. А буває і навпаки – кіно чи мультфільм такі цікаві, що за ними можна й книжку видати. А ось із Василем Гупалом я вперше познайомився через пісню – про нього співали на татовому телефоні хлопці з Майдану Конґо разом із дитячим хором «Зернятко». Я потім довго ходив по хаті й співав «Що б там не було, як би не було, все одно добро закохає зло!» Така то вже пісня гарна.
 
Гупало Василь – простий дядько, хіба що вміє дуже добре малювати. Але коли раптом стається біда, пожежа чи вороги нападуть, – його пензлик перетворюється на булаву, а сам він – стає велетнем із палючими білими очиськами. І всіх гупає. Книжка теж про нього – про його пригоди, які в пісню не вмістилися.
 
 
Одразу видно, що дядько Фоззі (який у книжці зветься Левком Триндуном) задумав писати свою книжку так, як українські народні казки. Він і слівця такі старовинні вживає, пише «люде», а не «люди», наприклад. Але часто збивається і пише ще «ідеальний», «габарити», «зорієнтувався» і ще багато різних слів, яких у казках не згадують. Ну і ще у пригодах Василя і Левка можна іноді впізнати старі казки, трохи перероблені. Наприклад, я вже знаю казку, де герой грав із лиходієм у карти на життя спочатку, а потім на сорочку – Левку Триндуну теж так довелося. А ось хто виграв – не скажу. І чим закінчилася книжка – теж не скажу, тим більше, що там нічого не ясно і я думаю, що Фоззі напише продовження. Або заспіває!
 
Малюнки у книжці дуже цікаві й незвичні. Вони кольорові, хоча деякі трохи моторошні. Але – вони точно такі, як у мультику! Так-так, про Гупала Василя і мультик навіть є – озвучений тою самою піснею. Думаю, не можна лише читати книжку і не чути пісні, або лише дивитися мультик і не читати книжки – це все треба робити одночасно, так краще буде.
 
 
Так що тепер можемо дивитися, слухати й читати про справжнього українського богатиря, охоронця мирних людей, чесного і справедливого Василя. Тих, хто у скруті, Василь підтримує, з небезпеки рятує, навіть лихим допомагає почати чесне життя, а коли хто не хоче жити по-чесному – тоді вже гупає їх усіх! Але найбільше він усе ж любить малювати.
 
Чекаю на продовження, а тим часом сподіваюся, що Гупало Василь справді десь є, що він так, як у пісні й мультфільмі, прожене ворожі літаки, порозбиває чужинські танки, повиловлює підводні човни, а потім сяде і намалює наш прекрасний квітучий край своїм пензликом-булавою.
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage