Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Старий Лев
Смачні напої до святкового столу
В Україні вже похолодало, землю притрушує сніг, а вікна покривають казкові візерунки. Саме час закутатися в теплу ковдру та насолоджуватися смачними напоями. Ось кілька рецептів таких напоїв, які обов`язково Вам смакуватимуть до свят:)
 
*** 
 
Кисіль журавлиний
 
1 склянка журавлини, 200 г цукру, 50 г картопляного крохмалю.
 
Журавлину перебрати, промити, запарити і перетерти разом з відваром крізь друшляк, щоб вийшло ½ л соку. До гарячого соку додати цукор. Крохмаль, розведений у ½ склянки холодної води, помішуючи, закип’ятити. Зняти з плити, додати перетертий сік, налити в склянки, посипати цукровою пудрою і винести в холодне місце. Кисіль з вишень, смородини та інших ягід готують так само, як з журавлини. До киселю з малини і полуниць додають протерте ягідне пюре. Перед подачею на стіл краї склянки змастити білком і обсипати цукром.
 
Дарія Цвєк, «Солодке печиво»
 
*** 
Вар із сушених фруктів
 
500 г сушених фруктів (яблука, гру ші, сливи, персики, абрикоси), цукор за смаком, цитринова шкірка, гвоздика.
Фрукти переберіть, кілька разів добре помийте теплою водою, залийте окропом (2 л) і залишіть на ніч, щоб набухли. Тоді залийте перевареною водою і варіть, доки фрукти не стануть м’якими, додавши до смаку цукор, шкірку з цитрини або помаранчі, одну гвоздичку. Коли вар охолоне, злий те його у скляний глечик і досолодіть до смаку, а фрукти викладіть у са лат ницю і полийте розтопленим медом.
 
Дарія Цвєк, «Малятам і батькам»
 
 
*** 
 
Грінтвейн Мумі-Тата
 
300 мл води, 2 дес. л. цукру-пудри, 10 гвоздик, 1 ч. л. коробочок кардамону, 2 палички кориці, 1 шматочок імбиру, 500 мл чорносмородинового соку (якщо надто, концентрований, розведи водою), родзинки й обчищений мигдаль.
Налий воду в каструлю, додай прянощі. Вари 15 хвилин під накривкою. Проціди й додай соку. Поклади родзинки й мигдаль у склянку, а тоді залий гарячим напоєм.
 
Самі Маліла,  «Рецепти Мумі-Мами»
 
*** 
 
Лимонно-імбирний напій
 
Кубики льоду, 1 баночка (330 мл) газованого лимонаду, кілька гілочок свіжої м’яти, шматочок (2 см) свіжого кореня імбиру, 1 пляшка газованої води.
 
Наповніть великий глек льодом до половини. Додайте лимонад і гілочки м’яти. Обчистьте і дрібно натріть корінь імбиру. Вкиньте у глек і залийте газованою водою. Добре перемішайте дерев’яною ложкою і подайте до столу.
 
Джеймі Олівер, «Смачні страви за 30 хвилин від Джеймі»
 
*** 
 
Малиновий слаш 
 
Кубики льоду, 2 гілочки свіжої м’яти, бузиновий сироп, 150 г малини, 1 л газованої води.
 
Сполосніть чашу комбайна і встановіть насадку зі стандартним ножем. Вкиньте 2 великі пригорщі льоду та листочки з двох гілочок м’яти і перемеліть на снігоподібну масу. Не вимикаючи комбайн, долийте 50 мл бузинового сиропу і вкиньте малину. Влийте 500 мл газованої води і ще трохи прокрутіть, щоб усе добре змішалося. Скуштуйте, якщо недостатньо солодке — підлийте ще бузинового сиропу. Перелийте у великий глек і влийте решту газованої води. Перед подаванням розмішайте.
 
Джеймі Олівер, «Смачні страви за 30 хвилин від Джеймі»
 
***
 

Палаюча кава
 
Напій, приготований за цим рецептом, називають по-різному: паленка, кавовий брюло. Готують чотири горнятка дуже міцної кави, яку слід залишати гарячою. Тонкими часточками – соломкою – нарізають шкірки одної помаранчі й одної цитрини. Додають за смаком гвоздики й кориці. Іноді корицю не кладуть.
 
Невелику ринку злегка нагрівають на слабкому вогні, кладуть у неї шкірки помаранчі і цитрини, корицю, гвоздику, наливають горнятко коньяку і підпалюють. Обережно: якщо ринка занадто нагріта, полум’я може піднятися високо. У палаючу суміш наливають гарячу каву, прикривають ринку кришкою і дають настоятися кілька хвилин. Напій проціджують і розливають по маленьких горнятках. Рецепт розрахований на шість порцій.
 
Юрій Винничук, «Таємниці львівської кави»
 
*** 
 
Медовий квас
 
40 л води, 1 житній хліб, 500 г забруса, 1 кг меду.
 
Закип’ятити воду і покласти туди посмажений житній хліб, забрус та мед. Перемішати та поставити в тепле місце на 5 днів. Напій процідити і перемістити в прохолодне місце. Може зберігатися кілька місяців.
 
Костянтин Грубич, «Смачна країна»
 
 


Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage