Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Старий Лев
Найвідоміші годинники у літературі, кіно та художньому мистецтві
 
Вчора стрілки годинників перевели на годину назад, то ж можна сказати, що тепер ми усі живимо трохи у казці - на годину у минулому:) Пропонуємо Вам перелік найвідоміших годинників у світовій культурі.
 
«Аліса в Країні Див» Льюїса Керрола
 
Білий Кролик у дитячій казці Льюїса Керролла «Аліса в Країні Див» одержимий плином часу, він постійно дивиться на кишеньковий годинник та каже: «Ох, бідні мої вушка! Мої вусики! Як же я запізнююсь!». У цьому ж творі зустрічаємо відомий діалог Аліси та Капелюшника про час:
 
- Якби ти знала Час так, як я, - насупився Капелюшник, - ти б цього не казала, бо Він - живий.
- Не розумію, - сказала Аліса.
- Ще б пак! - зневажливо тріпнув головою Капелюшник. - Ти ж, мабуть, із Часом ніколи й словом не перекинулася!
- Здається, ні... - обережно відповіла Аліса. - Знаю лише, що іноді неправильно його вживаю, коли пишу завдання з мови. 
- Ага! Тоді все ясно! - сказав Капелюшник. З Часом треба поводитися правильно! Бач якби ти з ним дружила, він робив би з годинником усе, що захочеш. Ось, припустімо, зараз дев'ята ранку - якраз час початку уроків, а ти береш і шепочеш Часові одне слівце - і стрілки я-ак забігають!.. Пів на другу, час обідати.
«Назад у майбутнє» 
 
Марті МакФлай потрапляє у минуле на машині часу, змайстрованій ексцентричним вченим. Не втрачаючи надію повернутися додому з 1955-го у 1985 рік, хлопець допомагає доктору Брауну полагодити машину часу. За допомогою сили блискавки, що вдаряє у годинникову вежу, Марті має змогу знову подорожувати у часі. Навряд чи знайдеться хтось, хто не бачив, як доктор Браун висить на легендарному годиннику:) 
«Постійність пам`яті» Сальвадора Далі
 
Однією з найбільш впізнаваних робіт Далі є його сюрреалістична картина «Постійність пам`яті», на якій зображено, як плавляться кишенькові годинники. Так Далі показує швидкоплинність часу.  Помаранчевий годинник у лівому нижньому кутку покритий мурахами, які в картинах Далі є символом розпаду.
«1984» Джорджа Орвелла 
 
«Був квітневий день, сонячний і холодний. Годинники пробили тринадцяту годину».  Перше речення роману-антиутопії  «1984» Джорджа Орвелла є одним з найвідоміших початків твору у світовій літературі.
 
«Попелюшка»
 
Час фігурує у багатьох казках, серед яких і «Попелюшка». Коли годинник проб'є північ, заклинання, яке наклала добра хрещена фея, зникне, і Попелюшка, замість чарівної бальної сукні, залишиться у лахмітті, а її карета перетвориться на гарбуз. Ми навряд чи знайдемо інший «літературний» годинник, який грає таку важливу роль у сюжеті  твору.  
«Великі сподівання» Чарльза Діккенса
 
Після того, як наречений покинув міс Гевішем, усі годинники в її будинку зупинилися. З того часу усі вони показували за двадцять хвилин дев'яту - час, коли вона отримала лист відмови від її нареченого у день їхнього весілля. Словом, моторошна історія з моторошними годинниками…
«День бабака»
 
Комедія, знята за мотивами історії  Денні Рубіна, у свій час була шалено популярною. У цьому класичному фільмі дев'яностих актор Білл Мюррей грає Філа - телеведучого, якому доводиться переживати один і той самий день знову і знову. Щоранку, рівно о 6:00 Дня бабака, він прокидається під будильник,  і кожного разу Філ намагається розтрощити його. Але з цього нічого не виходить, бо наступного ранку будильник виявляється цілісінькім і починається новий-старий день, кожну секунду якого Філ вже знає напам’ять…
 
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage