Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Коляда Олена
Мистецький арсенал у домашній бібліотеці
10 книжок, що познайомлять дитину зі світом прекрасного. +2, що стануть у пригоді зацікавленим батькам.
 
Світ мистецтва: живопис, музика, архітектура; дивовижні шедеври, створені людьми для людей. Починати знайомство з ними ніколи не рано, адже, хто знає, може саме ваш малюк, натхненний творчістю майстрів, стане наступним Да Вінчі, Моцартом чи Ґауді. Але як зробити це правильно і до яких джерел звернутися? Слухати класичну музику, розглядати з малечею деталі історичних пам’яток чи музейні експонати, відвідувати театр і галереї — відмінне рішення, та не слід забувати і про книги, завдяки яким дитина здатна поринути у світ прекрасного, не покидаючи власної оселі. 
 
«Ліза та її сни», Іван Малкович, іл. Євгенія Гапчинська
 
 
Книга, що не залишає книжкові крамниці вже понад десять років, і сама, певною мірою, являє собою шедевр. Чарівна оповідка Івана Малковича на тлі розкішних картин-ілюстрацій Євгенії Гапчинської занурює читача у світ снів та фантазій, де панують генії та їхні витвори. На сторінках книги діти познайомляться з іменами і творчим доробком таких майстрів, як Боттічелі, Да Вінчі, Рафаель, Пікасо, Ван Гог, Далі; побачать їхні майстерні крізь призму сновидіння маленької дівчинки, що, як не дивно, працює не гірше за машину часу.
 
«Абетка. З колекції Національного музею мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків»,
Анна Копилова
 
 
Ця книга являє собою першу українську абетку, ілюстровану шедеврами живопису, графіки, скульптури та декоративного мистецтва з колекції Національного музею мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків у Києві. Напрочуд незвичний підхід до такої невигадливої речі, як алфавіт, дає змогу не лише засвоїти літери і збагатити дитячий словник, а й оглянути в найменших дрібницях фрагменти експозиції музею, аби потім, обов’язково, побачити і впізнати їх наживо.
 
«Перше мереживо Стефанії», Юлія Лактіонова, іл. Поліна Дорошенко
 
 
Новинка від Nebo BookLab Publishing з серії «Книга про картину» розповідає про юну Стефанію, яка живе у Брюсселі в XVII столітті і мріє про вишукане мереживо. Про те, чи справдяться її сподівання, дізнаватися так само цікаво, як і знайомитися з побутом і смаками старовинних бельгійців. Казка Юлії Лактіонової, хоч і не має під собою історичної достовірності, але навіяна реальною картиною Отто Ван Веена «Портрет дівчини» з колекції Національного музею мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків.
 
«Портрет малої Олі», Юлія Лактіонова, іл. Анна Гаврилюк
 
 
Ще одна історія з серії «Книга про картину» була створена за мотивами роботи видатної української художниці Тетяни Яблонської «Застудилася». Події книги відбуваються у зимовому Києві 50-х років на колишній вулиці Червоноармійській (тепер Велика Васильківська). Шестирічна Оля зростає в сім’ї художників і сама любить малювати, а ще вона має кілька улюблених іграшок з секретом - коли ніхто не бачить, вони здатні говорити і діяти, як живі.
Після прочитання книжок з серії «Книга про картину» можна з цікавістю дослідити оригінали, що надихнули автора, або дати дитині самостійно вигадати історію за мотивами якогось шедевру живопису.
 
«Белла — балерина», Лаура Еймі Ґарн, іл. Валерія Соколова
 
 
Мистецтво — це не лише живопис, це ще й музика і хореографія, а заразом і їхнє казкове поєднання — балет. «Белла — балерина» — метафорична історія про собачку-басета з короткими ніжками, яка, закохавшись у мистецтво танцю, мріє про сцену та, попри перешкоди, прямує до мети. І хоча мотив балету як мистецтва тут вторинний, все ж ця книга являє собою гарний спосіб познайомити дитину зі світом театру і сценічними та залаштунковими тонкощами. А згодом можна і справжній балет відвідати. 
 
«З олівцем Європою», іл. Максим Розенфельд
 
 
Відправитися у подорож Європою, аби дослідити архітектурні шедеври Франції, Німеччини, Чехії та Шотландії? Немає нічого простішого! Книжка-розмальовка з лаконічними інформативними примітками поведе маленького читача-художника вулицями старовинної Європи, принагідно даючи уроки історії та географії. Та й де ще малюк (а заразом, і його батьки) зможе дізнатися, що таке «азулежу» чи хто такий Фріденсрайх Гундертвассер.
 
«Чарівна флейта» (+ CD-ROM), Марко Зимза, іл. Доріс Ейзенбурґер
 
 
Опера і діти — досить несподіване поєднання. Зазвичай малюки нудяться від однієї лише арії, однак автор адаптованої книго-версії видатного шедевру Моцарта «Чарівна флейта» переконує нас, що опера доступна дітям та здатна захоплювати і надихати їх. Казкова історія, де героями постають кумедний птахолов Папаґено, загадкова Королева Ночі, статечний Цар Сонця Зарастро і гордий принц Таміно, який розшукує красуню Паміну, представлена у вигляді вистави на сцені справжнього (хоч і намальованого) театру, а для більшої достовірності має ще й музичний супровід, куди увійшли найяскравіші частини опери.
 
Розмальовки за картинами Пабло Пікассо, Вінсента Ван Гога і Анрі Матісса,
Серія: ДКГ (Дитяча картинна галерея)
 
 
Інтерактивна гра-розмальовка чи не найкращий спосіб познайомити дитину з творчістю художників постімпресіонізму. Підтверджуючи власну назву, видавництво «Час майстрів» подарувало малечі три книги з репродукціями, мотивами творчості та історією становлення видатних митців: Пабло Пікассо, Вінсента Ван Гога і Анрі Матісса. Крім захопливого знайомства з майстрами та їхнім доробком, у читачів є можливість опанувати фах справжнього копіїста чи створити власний шедевр на тлі нарисів великих художників.
 
Що стосується дорослого «маст-хева» для душевних розмов з дітьми про мистецтво — це, безумовно, два посібники від відомої французької мистецтвознавиці, викладачки Школи Лувру і керівниці асоціації CORETA (Comment Regarder un Tableau), Франсуази Барб-Ґалль.
 
 
Перша книга «Як розмовляти з дітьми про мистецтво» стала провідником для дорослих у нетрях стилів, напрямків, жанрів та імен для тих, хто знається на мистецтві досить поверхнево, але прагне донести його принади до своїх дітей. Водночас справжні поціновувачі світу прекрасного отримали можливість дізнатися, як слід подавати інформацію про мистецькі явища і тонкощі, аби діти сприймали її із захватом та ентузіазмом. Три розділи, тридцять докладних схем аналізу картин європейських майстрів, прірва цікавих знань у компактному та доступному форматі — це те, що являє собою бестселер пані Барб-Ґалль. Словом, напрочуд корисна, а головне «жива» книга для кожної родини.
 
 
Нещодавно  вона отримала гідне продовження — «Як розмовляти з дітьми про мистецтво ХХ століття». У зв’язку з тим, що попередня книга розповідала про класичний живопис, а мистецтво минулого століття з його швидкими змінами і чималим доробком аналізувалося дуже мало, Франсуаза Барб-Ґалль присвятила йому окремий посібник. Цікаво розповідаючи про особливості модерного і постмодерного мистецтва, розглядаючи деталі й відкриваючи таємниці вигадливих шедеврів, авторка не лише продовжує навчати дорослих мистецьким розмовам з дітьми, але й позбавляє їх упереджень, комплексів та кордонів у сприйнятті прекрасного, особливо, коли воно химерно прекрасне.
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage