Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Коляда Олена
Маст-гав-лист, або 10 книжок для тих, хто любить песиків
Собак справедливо називають найкращими й найвідданішими друзями людини. Вони і розрадники, і захисники, і помічники, що опанували своєрідні професії у світі людей, як то: мисливець, рятівник у горах та на воді, митник, поводир. Не дивно, що ці чотирилапі створіння надихають авторів книжок та кінематографів, особливо тих, хто творить для дитячої та підліткової аудиторії, бо найбільшу радість песики приносять дітям: їхня невтомна грайливість, винахідливість і безпосередність щиро єднає їх з малюками.
 
У наступному переліку 10 (+ 4) книжок про песиків, що захоплюють і надихають, вчать, а подекуди просто, але якісно розважають:
 
«Лессі повертається додому», Ерік Найт
 
Майор авіації США Ерік Найт народився та виріс в Англії, а коли взявся писати книжку про пригоди прекрасної відданої колі Лессі, переніс події твору у Шотландію, у графство Йоркшир. І хоча географія тут відіграє чималу роль, бо Лессі доведеться подолати довгий шлях через ріки, гори, ліси та пустки, однак саме харизматична, любляча колі полонила серця читачів всього світу. Хіба може бути щось більш зворушливе, ніж собака, яка долає голод, поранення та численні випробування задля того, щоб рівно о четвертій годині зустріти біля школи свого маленького господаря?
 
Цікаво, що в пам’ять про майора Найта, який загинув на війні 1943-го року, кінокомпанія Metro-Goldwyn-Mayer зняла однойменний фільм про поневіряння Лессі, який зрештою зробив чарівну колі чи не найвідомішою собакою у світі, і поклав початок для багаторічної франшизи.
 
«Кресало», Ганс Християн Андерсен
 
Звичайно, Андерсен не присвячував казку «Кресало» песикам, але так вийшло, що саме три дивовижні собаки — охоронці чарівного кресала, а згодом — вірні слуги солдата, стали знаковими персонажами у творчості письменника та у дитячій літературі взагалі. Чим вони такі видатні? Ну, хоча б очима: у першого вони, як чашки; у другого — як млинарські колеса; а у третього кожне око - як Кругла вежа!
 
Між іншим, один з песиків (у вигляді пам’ятника, ясна річ) охороняє вхід у музей Андерсена в Оденсі.
 
«Щоденник фокса Міккі», Саша Чорний
 
Сповнена світла, добра і теплого гумору книга Саші Чорного була написана у далекому 1927-му році, але і в наш читається легко та весело. Чи не це вирізняє по-справжньому талановиту класику?
Отож, маємо симпатичного, схильного до філософії фокстер’єра Міккі, що розповідає про своє, далеко не нудне, хоч і буденне існування, у щоденнику. Помилуватися морем, відвідати цирк чи подивитись кіно — легко! Роздуми фокса Міккі про життя і людей, про його маленьку господиню, про інших тварин надзвичайно оригінальні. А які чудові вірші він складає:
 
По веранді вітер дикий,
Гонить листя, все підряд,
Я веселий фоксик Міккі,
Наймудріший із звірят!
 
«Сто і один далматин», Доуді Сміт
 
Про діснеївський мультик «101 далматинець» знає, мабуть, кожен — від старого до малого. А от про те, що йому передували книги англійської дитячої письменниці Доуді Сміт, відомо далеко не всім. Навіть більше, книжкова історія пригод цілої навали плямистих песиків набагато насиченіша подіями та персонажами (не одними далматинами, так би мовити).
 
Це зворушлива історія пошуку і порятунку щенят далматинських догів, які були викрадені у своїх господарів за наказом злісної фурії, Круели Де Віль.
 
Жадібна модниця забажала пошити собі плямисте хутряне вбрання (о, жахи!) зі шкурок бідних маляток. Однак, вона ще не знає, на що здатні об’єднані та безстрашні чотирилапі друзі.
 
«Майкл, брат Джеррі», Джек Лондон
 
Звичайно, варто згадати і про книгу геніального Джека Лондона — знавця географії, психології тварин і дивовижного оповідача. «Майкл, брат Джеррі» наступного року відзначить соту річницю, а від цієї захопливої книги і сьогодні неможливо відірватися. Насправді ця історія є сиквелом роману «Джеррі-остров’янин» про пригоди ірландського тер’єра з острова Сант-Ісабель, хоча події у книгах пов’язані побічно і читаються вони цілком самостійно.
 
Жага до мандрів, допитливість і величезне бажання відшукати свого брата змусили тер'єра Майкла пробратися на корабель. Дружба з людиною допомогла песику вижити у морській подорожі між Австралією та Америкою, а надзвичайна кмітливість зробила тер'єра жаданою здобиччю для мисливців за сенсаціями. Та за будь-яких обставин Майкл вірив, що рано чи пізно він та Джеррі знову будуть разом.
 
«Джури і Кудлатик», Володимир Рутківський
 
Трилогія «Джури» відомого українського письменника Володимира Рутківського, за яку її автора удостоєно Шевченківської премії, відома багатьом юним любителям пригод і козацтва. Минулого року світ побачила «незапланована» четверта частина фантастичної козацької саги, на цей раз осучаснена, бо події книги перенеслися у наш час.
 
Звичайний хлопчик Грицик дізнається від свого чотирилапого друга Кудлатика про пригоди козаків 500-літньої давнини. Звідки про них знати звичайному собаці? Відповідь проста: він — сучасне перевтілення козацького вовка Куцого, а той був очевидцем незвичайних та легендарних подій.
 
 
 
«Пес на ім’я Мані», Бодо Шефер
 
Книгу Бодро Шефера також називають «Абеткою грошей», адже автор, провідний  європейський фінансовий консультант і бізнесмен, крізь призму історії дружби дівчинки та собаки навчає юних читачів, як правильно розпоряджатися грошима і навіть як здобути фінансову незалежність.
 
Коли Кіра допомагає пораненому псу, вона ще не знає, що в його особі отримає не лише найкращого друга, але й відмінного фінансового радника, бо Мані (так, саме Money) знає про гроші і про те, як їх заощаджувати, абсолютно все.
 
Наступна книга про лабрадора Мані та його юну господиню має назву «Кіра й таємниця бублика» і розповідає про сім правил щасливого життя.
 
«Неймовірна подорож», Шейла Бранфорд
 
Ця книга зробила канадську письменницю Шейлу Барнфорд відомою на весь світ, а за бездоганний опис життя і звичок тварин її порівнюють з Е.Сетон-Томпсоном, Дж.Кервудом і навіть Джеком Лондоном.
 
Герої «Неймовірної подорожі» — лабрадор, бультер’єр і сіамська кішка. Подібно до Лессі, ця незвичайна компанія, не витримавши розлуки з господарем, вирушила на його пошуки через всю країну. Це прекрасна історія про дику природу, боротьбу за виживання, відданість та взаємодопомогу, що також лягла в основу сімейної кінострічки «Дорога додому» 1993 року.
 
 
 
 
 
«Завдяки Вінн-Діксі», Кейт ДіКамілло
 
Ця книга американської письменниці Кейт ДіКамілло отримала золоту медаль загальноамериканського суспільства «Вибір батьків», а потім ще й найпрестижнішу в американській дитячій літературі «Медаль Ньюбері», а розповідає вона про дружбу дівчинки та безпритульного песика.
 
Десятирічна Індія Опал Булоні переїжджає разом з батьком в крихітне південне містечко Наомі, де почувається дуже самотньою, доки одного дня не зустрічає в супермаркеті під назвою «Вінн-Діксі» кумедного бездомного пса, який вміє посміхатися зовсім як людина. Дівчинка забирає його додому, назвавши на честь крамниці, і смішний собака вчить свою маленьку господиню дивитися на світ іншими очима. Завдяки йому Опал знайомиться з дивовижними людьми та нарешті знаходить друзів там, де навіть не чекала.
 
2005-го року був знятий однойменний фільм, де роль Вінн-Діксі виконали аж дві чарівних пікардійських вівчарки.
 
«Ракета на чотирьох лапах», Джеремі Стронґ
 
Не дарма ця книга входить до серії «Читання для реготання», що-що, а веселити читачів британський письменник Джеремі Стронґ уміє. На сторінках книги читач зустріне хлопчика Тревора та його подружку Тіну, а ще кумедну, нестримну, блискавично швидку і невгамовно пустотливу собачку Стрілку, яка здатна, наче ракета, миттєво розвинути швидкість до ста миль на годину, і на цій самій швидкості втрапити разом з Тревором і Тіною у якусь веселу халепу.
 
А якщо вас захоплять пригоди Стрілки, можете почитати про їхнє не менш феєричне продовження у книгах «Розшукується Ракета на чотирьох лапах» та «Нові пригоди Ракети на чотирьох лапах».
 
 
 
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage