Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Старий Лев
Готуємо за рецептами літературних героїв
AdMe. Кадр із фільму «Гобіт: Несподівана подорож»
 
Часто у книгах нам трапляються описи страв та навіть їхні рецепти. Одразу хочеться поласувати чимось смачненьким, а іноді й спробувати екзотичні страви, які так вихваляють герої книг. Тож пропонуємо вам добірку цікавих страв з відомих літературних творів. 
 
Тістечка від Марселя Пруста
 
«Мама послала по ті кругленькі й пухкі тістечка, так звані мадленки, сформовані ніби з допомогою жолобкуватих скойок молюсків Сен-Жака. Прибитий понурим сьогоднішнім днем і заповіддю невеселого завтра, я машинально підніс до вуст ложечку чаю, в якому розмочив шматочок мадленки. Та тільки-но чай з розкришеним тістечком торкнувся мого піднебіння, я здригнувся, відчувши, ніби в мені діється щось незвичайне. Якесь невмотивоване раювання нахлинуло на мене. Мене вже не обходили зрадливість долі, її дрібні напасті, швидкоплинність нашого життя, я, ніби запалавши коханням, наповнився якоюсь коштовною есенцією, точніше есенція ця була не в мені, я сам був цією есенцією».
 
Марсель Пруст, «На Сваннову сторону»
 
 
Інгредієнти:  190 г цукру, 3 яйця, 240 г борошна, 90 г вершкового масла, 75 г молока.
 
Спосіб приготування: Збийте яйця з цукром. Потім додайте молоко і продовжуйте збивати. Поступово просійте в суміш борошно. Розтопіть вершкове масло, трохи остудіть і додайте в суміш. Все перемішайте і розлийте тісто по формах. Розігрійте духовку до 200 градусів і випікайте до готовності.
 
Булєбез від ельфів-домовиків Гогвартсу
 
«Тарелі перед ними звично заповнилися їжею. Було помітно, що ельфи-домовики на кухні дуже старалися, бо Гаррі ще ніколи не бачив такого розмаїття страв. Деякі з них були чужоземного походження.
— Що це таке? — спитав Рон, показуючи на великий таріль біля м'ясної запіканки, на якому лежало щось схоже на тушковані устриці чи краби.
— Булєбез, — відповіла Герміона.
— Що-що? — перепитав Рон.
— Це така французька страва, — пояснила Герміона. — Я її куштувала позаторік на канікулах. Дуже смачна».
 
Джоан Ролінґ, «Гаррі Поттер і Кубок вогню»
 
 
Інгредієнти:  250 г тигрових креветок в оболонках, 3 ст. л. оливкової олії, 6 зубчиків часнику, 4 цибулини, 1 ст. л. насіння фенхелю, 2 ст. л. томатної пасти, 400 г консервованих помідорів, 6 свіжих помідорів, очищених від шкірки і порізаних на 4 частини, 1,5 л охолодженого рибного бульйону, 1/4 ст. л. гілочок шафрану, 1 апельсин, терта цедра і сік апельсина, 750 г філе різної риби (наприклад, тріски або морського окуня), порізаної великими шматками.
 
Спосіб приготування: Очистіть креветки. Розігрійте масло в каструлі на середньому вогні. Додайте часник, цибулю і фенхель. Обсмажте креветки, не доводячи до коричневого кольору, 8-10 хвилин. У каструлю додайте томатну пасту, консервовані та свіжі помідори, очищені й порізані на шматочки. Перемішайте і готуйте на середньому вогні 2-3 хвилини, помішуючи. Додайте охолоджений рибний бульйон в каструлю. Накрийте кришкою і доведіть до кипіння. Потім зменшіть вогонь і тушкуйте 45 хвилин, помішуючи. Пропустіть суп через сито і викинете панцири від креветок. Суміш, що залишилася, перемеліть у пюре. Перекладіть суп назад в каструлю. Додайте фенхель і варіть на слабкому вогні 20 хвилин. Додайте шафран, апельсинову цедру і сік, доведіть до кипіння. Зменшіть вогонь, додайте рибне філе і креветки, тушкуйте 5 хвилин. Подавайте з часниковими сухариками.
 
Риба по-креольськи від Скарлетт О'Хара
 
«Найкращою в Новому Орлеані була їжа. Коли Скарлетт згадувала про страшні голодні дні в Тарі й про зовсім ще недавні часи стриманості, їй здавалося, що вона ніколи вдосталь не наїсться цих смачних страв. Суп зі стручків бамії, коктейль з креветок, голуби у вині та устриці, запечені в хрусткому тісті зі сметанковим соусом; гриби, солодке м'ясо та індича печінка; риба, запечена з лаймами. У Скарлетт ніколи не бракувало апетиту, бо варто було їй згадати про незмінні земляні горіхи, сушений горох і солодку картоплю в Тарі, як вона готова була проковтнути буквально всі страви креольської кухні».
 
Маргарет Мітчелл, «Віднесені вітром»
 
 
Інгредієнти:  0,5 кг філе тріски, 2 помідори, 1 болгарський перець, стебло селери, зелена частина порею, 2 ріпчастих цибулини, лавровий лист, 4 листи паперу для випічки, лимонний перець, суха паприка, перець чілі порошком, чорний перець горошком, запашний перець, гвоздика, сіль, 50 г вершкового масла, оливкова олія, 1 лайм.
 
Спосіб приготування: Філе посипте сіллю і лимонним перцем, та відкладіть. Два листи паперу покладіть в глибоку форму для запікання так, щоб краї листів виглядали з форми. Викладіть на них грубо  порізаний порей та селеру, зверху покладіть рибу. Поріжте цибулю і перець, покладіть на рибу, потім додайте всі спеції і посоліть. Зверху викладіть помідори, порізані кільцями, масло шматочками і полийте оливковою олією. Закрийте рибу двома листами паперу для запікання і поставте на одну годину в нагріту до 200 градусів піч. Готову рибу подавайте зі скибками лайму.
 
Королівська страва від Карлика Носа
 
«Сусідній князь уже два тижні гостював у герцога і був усім задоволений. П’ять разів на день вони сідали за їжу, і герцог не мав підстав ремствувати на свого карлика. І ось на п’ятнадцятий день герцог звелів покликати Якоба до столу і представив його своєму гостеві, запитавши, чи вдоволений він унтер-кухмейстером.
- Ти чудовий кухар, – звернувся до Якоба князь, – і тямиш, що то значить добре їсти. За весь час, як я тут, ти жодного разу не подавав двічі однакової страви, і все було чудово приготовано. Тільки скажи мені, чому ти досі не почастуєш нас королем усіх страв – паштетом «Сюзерен»?»
 
Вільгельм Гауф, «Карлик Ніс»
 
 
Інгредієнти: 300 г свинячої лопатки (без кісток), 1 куряча грудка, 1 ковбаска (близько 300 г) з пташиного фаршу (сира), 1 ковбаска (близько 300 г) з яловичого фаршу (сира), 1 пучок супової зелені (селера, кріп тощо), 1 пучок петрушки, 3 лаврових листи, 3 розім'яті горошини запашного перцю, 3 розім'яті горошини чорного перцю, 200 г білих печериць, 1 чашка вершків, 100 г свіжонатертого сиру Грюєр, 6 великих тарталеток з листкового тіста (можна купити готові або приготувати самостійно), 900 г (2 пачки) замороженого зеленого горошку, 3 ст. л. меду, 3 ч. л. солі, 3 ст. л. масла, 500 мл води, вустерський соус, 500 мл білого вина, сіль і мелений чорний перець, рафінована соняшникова олія, мука, лимон.
 
Спосіб приготування: Свинячу і курячу грудку наріжте кубиками, приправте сіллю і меленим перцем,  обсмажте з усіх боків у глибокій сковорідці в олії. Влийте вино і варіть близько години, періодично знімаючи піну. Всю зелень дрібно поріжте. З ковбасок зніміть оболонку, з фаршу зробіть дуже маленькі фрикадельки. Зваріть до повної м'якості з лавровим листом, горошинами запашного і чорного перцю. Варити треба на дуже слабкому вогні. Печериці очистіть і добре промийте. Обсмажте на невеликій кількості олії. Вийміть м'ясо з бульйону. Бульйон процідіть, щоб відокремити всі спеції. Розмішайте борошно з вершками до однорідної маси. Повільно доведіть до кипіння (але не кип'ятіть і постійно помішуйте).
 
Невеликими порціями влийте в суміш м'ясний бульйон і вино, в якому тушкувалось м'ясо. Постійно помішуючи, розчиніть в отриманому соусі тертий сир. Покладіть в соус м'ясо, фрикадельки, гриби. Приправте вустерським соусом, сіллю, перцем і тертою цедрою лимона. Варіть до бажаної консистенції.
 
Заморожений зелений горошок злегка посоліть і прогрійте в олії з медом і невеликою кількістю води, часто помішуючи. Горошок повинен бути гарячим і злегка хрустким. Начиніть тарталетки м'ясною сумішшю, прикрасьте горошком, скибочкою лимона і гілочкою петрушки. Подавайте з зеленим горошком.
 
М'ясні тюфтельки від Карлсона
 
«Карлсон раптом перестав ходити по кімнаті. Він завмер на місці й почав принюхуватися, наче мисливський собака.
- Тюфтельки,- сказав він. - Як я люблю смачні тюфтельки!..
Моторчик загув, і Карлсон плавно залетів з ліжка просто до тарілочки. Він на льоту схопив тюфтельку, піднявся під стелю і вдоволено закружляв навколо лампи. 
- Смачні,- сказав він. - Страх які смачні! Навіть важко повірити, що їх смажив не найкращий у світі кухар. Але це правда, нічого не скажеш,- додав Карлсон. Він знову шугнув униз до тарілочки й схопив ще одну тюфтельку».
 
Астрід Ліндгрен «Малий і Карлсон, який живе на даху»
 
 
Інгредієнти: 250 г свинячого фаршу, 250 г яловичого фаршу, 100 г панірувальних сухарів, 1 невелика цибулина, 50 мл молока, 50 мл вершків (15%), 1 яйце, білий і чорний перець, сіль.
 
Спосіб приготування: Змішайте молоко, вершки і панірувальні сухарі. Дайте сухарям набухнути 10 хвилин і злийте зайву рідину. Дрібно наріжте цибулину і підсмажте на вершковому маслі до світло-коричневого кольору. Змішайте два види фаршу, посоліть, поперчіть, додайте підсмажену цибулю, набряклі сухарі й яйце. Змішайте всі інгредієнти до однорідної маси. Якщо суміш вийшла дуже густа, можна підлити молоко, що залишилось після сухарів. Вологими руками виготовіть з фаршу кульки приблизно 3 см в діаметрі. Підсмажте на олії 10-15 хвилин, періодично струшуючи сковорідку, щоб тюфтелькі рівномірно підсмажилися з усіх боків.
 
Ячмінні коржі від Більбо Беггінса
 
«Він поставив на вогонь чималого кавника; коржі з кмином уже щезли, а гноми саме заходилися коло ячних перепічок з маслом, коли щось загрюкало у двері. Не дзвоник задзвонив, а просто бух-бух! — у гобітові чудові зелені двері хтось гатив палицею!»
 
Дж. Р. Р. Толкін «Гобіт»
 
 
Інгредієнти: 1 склянка молока, 3 склянки ячмінного борошна, 1 пакетик дріжджів, 1 ч. л. цукру, 1 ч. л. солі, 2 ст. л. рослинного масла, кмин за смаком.
 
Спосіб приготування: У теплому молоці розведіть дріжджі, додайте цукор, сіль, кмин. Додайте олію і борошно, замісіть тісто, вимісіть його так, щоб від рук відставало. Залиште на годину в теплому місці. Коли підніметься - обімніть і залиште ще на півгодини. Зробіть з тіста кульки, з кожного розкачайте корж. Коржики викладіть на змащене маслом деко і поставте в розігріту до 220 градусів духовку на 20 хвилин. Коли коржі підійдуть, змастіть молоком і випікайте до готовності при температурі 200 градусів.
 
Млинці по-мумі-трольськи
 
«– Будемо їсти млинці, – сказав Нюхмумрик.
Друзі розпалили багаття і посмажили млинці. Хапали їх просто зі сковорідки, бо це єдиний правильний спосіб поїдання млинців».
 
Туве Янссон, «Комета прилітає»
 
 
Інгредієнти:  500 мл молока, 1 скл. Борошна, 50 г ячмінного борошна, ½ ч. л. солі, 2 яйця.
 
Для смаження: масло або маргарин.
 
Спосіб приготування: Збийте збивачкою борошно й сіль з молоком. По одному додавайте яйця і далі збивайте. Розмішайте гладко тісто й поставте у прохолодне місце принаймні за півгодини до смаження. Нагрійте чавунну сковорідку, покладіть масло або маргарин. Налийте стільки рідкого тіста на середину сковорідки, щоб воно розтеклося дуже тонким шаром до країв. Коли млинець пропечеться з одного боку, переверніть його дерев’яною лопаткою. Підсмажте млинець з іншого боку до брунатного кольору й перенесіть на теплу тарілку під накривку. Випікайте млинці, доки закінчиться тісто. Подайте з полуничним варення або збитими вершками.
 


Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage