Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Удуд Марія
Читання для найменших: книжки для піврічних малюків
Головне фото - Amazon
 
Діти ніколи не бувають занадто малими, щоб читати їм книжки. Навіть якщо новонароджений не розуміє слів, ви будете вражені тим, як дитина реагуватиме на зображення. А зображення мають бути особливими, чорно-білими.  
 
Чорно-білі зображення з чіткими контурами набагато легші для сприйняття дитини. При народженні зір дітей дуже обмежений, для них важко зосередитися і відрізнити колір. Їхнє бачення розмите і обмежується приблизно 30-ма сантиметрами від обличчя малюка. Зір дитини буде продовжувати розвиватися протягом перших 6 місяців, поступово дозволяючи їй бачити і яскраві кольори, і предмети на великій відстані. 
 
Пропоновані мною чорно-білі книжки мають багато спільного: містять лише чорно-білі зображення, мають по 18 сторінок, розмір у всіх 15x15см. Усі вони відмінно підходять для гри і проведення часу на животику.
 
Чим же вони відрізняються між собою?
 
1. Авторами (тут їх буде 9!) та серійністю. До прикладу, Тана Хобан випустила три серійних книжки «Біле на Чорному» 1993 року, «Чорне на білому» 1993 року, «Чорне і Біле» 2007 року. Це безсловесні книжки із зображенням білих/чорних фігур на чорному/білому тлі. Зауважу, що це найпростіші із сьогоднішнього переліку книжки, розраховані на найменший вік дитини (до 6 місяців), навіть батьки пишуть про це в оглядах. Чорний колір у цих виданнях є досить блискучим, та й зображення на ньому різноманітні – від малюнків твердих форм (лист, виделка та ложка) до малюнків-трафаретів (метелики, окуляри). Зображення жодним чином не спрощені, вони реалістичні.  Композиції Хобан є гнучкими, а макети – добре збалансованими. 
 
Несерійне видання від видавництва БігСмартБукс «Що бачить дитина?» вийшло 2009 року. Це є дина подібна книжка цього видавництва.  Тут уже присутній червоний фон, товстіші м’які сторінки, більш графічні зображення. 
 
Глянь! Що ти бачиш?
Ми бачимо свиню. 
Вона має очі… де її очі? 
Тут її очі. (доторкайтеся рукою малюка до очей на малюнку). 
 
Хто ще має вуса? 
Кролик має вуса. 
Кролик має хвіст. 
Де хвіст у кролика? Тут він! 
 
Подивись ось тут. 
Я бачу кота. 
Чи ти бачиш кота? 
Кіт має два ока і вуса. 
Давай погладимо його.
 
Ще одним несерійним виданням 2010 року є «Дитяча картонна книжка від Кеті Лав.  Як стверджує видавець, ця книжка віддрукована безпечними для дитини рослинними фарбами, а папір отримано зі стійко керованих лісів. Попри це, книжка нічим не відрізняється від попередніх. Зображення Сонечка семикрапкового, равлика  та химерних  конструкцій. Книжка для немовлят та новонароджених 0-6місяців.
 
«Усе, що має дуже явний контраст, як-от чорно-білі краї та лінії, - це оптимальний стимулятор для зорової системи. Цей тип стимуляції запускає систему до роботи». Професор Уша Госвамі, директор Центру Неврології в Освіті Кембриджського університету 
 
2. Тематикою (навіть чорно-білі книжки можна урізноманітнити, так-так). Видавництво «Чорне і Біле» видало 2014 року дві книжки «Потяги» та «Тварини» Девіда Стюарда. У першій книжці дитина бачить усі види потягів від парових до надшвидкісних, від дрібних до великих, і все це за допомогою контрастних силуетів. Коти, собаки, кролики та інші - цей звіринець чорно-білих зображень із наступної книжки. На деяких сторінках зображена лише одна велика тварина, на інших - кілька дрібніших силуетів. Як пишуть батьки трьохмісячних читачів, «діти одержимі цією книгою».  
 
Тематичними є видання Ксавєра Денеукса «Мої тварини» 2009 року та «Мій цирк» 2010 року. Чорна тактильна книжка із рельєфним зображенням песика, зробленим із піноматеріалів. Тут уже з’являються крихітні деталі інших кольорів: червоний трикутник димаря, зелене листя дерева. Цікавим є також вирізані елементи, які сполучають одну сторінку з іншою – чорний кінець гілки є чорним ротом білої жаби на наступній сторінці, або ж око крокодила повертає на попередню сторінку до ока кота; квадратний отвір над головою дозволяє з’явиться зірці на капелюсі фокусника на наступній сторінці. У цих книжках вже є підписи з назвами тварин, при цьому шрифт тексту невеликий та має протилежний до фону колір. Відверто радію, що тварини зображені у середовищі їхнього існування (це не так важливо для дітей, але заспокоює мене, як маму, прикладним зв’язком з реальністю). 
 
«Мій цирк» показує клоунів, фокусників, повітряних гімнастів та багато інших зірок шапіто. Книжка рекомендована для дітей до 6 (!) років. 
 
Ще одна серія чорно-білих книжок Емілі Дебенхем «Звук транспортного засобу» та «Птахи говорять» 2012 року. До речі, електронну версію другої можна безкоштовно завантажити на сайті Barnes&Noble. За допомогою контрастних зображень у цих книжках можна дослідити звуки, які видають транспортні засоби та птахи. 
 
3. Доповненням чорно-білої графіки іншими кольорами (синім, зеленим, червоним, жовтим). Пишу про видання Пітера Лінентхела «Подивись, подивись» 1998 року, «Подивись на тварин» 2006 року, «Подивись на будинок малюка» 2008 року та «Подивись, подивись назовні» 2014 року. Книжки цікаві тим, що мають більше тематичних зображень та більше деталей у них. До прикладу, стильні на різноманітні зображення із третьої книжки: сніданок, шкарпетки, взуття, квіти та бджоли, блоки та іграшкові потяги, гумова качечка, ведмедик, будинок вночі. На сторінках є також і написи – прості речення, надруковані жирним шрифтом. Книжка рекомендована до 2-річного віку.
 
Цікаво, що за підсумками видавництва, найперша книжка «Подивись, подивись» була продана накладом майже 50 000 примірників.
 
4. Чорно-білі книжки відрізняються між собою і матеріалами виготовлення. Це може бути тканинна книжка, яку можна покласти поруч із дитиною, яка ще спокійно лежить на спинці чи на животику. Наприклад, «Обличчя для дитини», Кеті Лав.  
 
Також існують чорно-білі книжки, які знайомлять дитину з мистецтвом. Так, 12 сторінок картонної книжки «Мистецтво для дитини» 2009 ріку – це 20 високо-контрастних картин 11-ти сучасних художників. Кожна ілюстрація підібрана так, щоб допомогти дітям розпізнати малюнок та знайти зв’язок зі світом навколо. 
 
Як ви бачите самі, чорно-білі зображення з чіткими контурами можуть допомогти розвинути візуальне сприйняття дитини та стимулювати її розвиток. Пам’ятайте також, що акт читання для вашого малюка важливіший, ніж книжка, яку ви вибрали. Теплі обійми та ритмічний звук знайомого голосу – це найголовніше для дитини.
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage