Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Білецька Наталія
Відкриття мумі-тролів
Random
Друга книга про пригоди мумі-тролів є найбільш багатогранною, бо саме вона відкриває читачеві, та й самим мумі-тролям, нові світи. Це книга звершень, цікавих знайомств, відкриттів глобальних, філософських, особистих.
 
Три оповідки, що входять до книги, дуже різні, але кожна з них неперевершено цікава. Туве Янссон - не лише талановита письменниця та художниця, але й майстер виховання, яке вона чудово завуальовує в своїх розповідях про мумі-тролів.
 
Розпочинають книгу «Мемуари Мумі-Тата» - така собі подорож у минуле, під час якої читачі дізнаються про молоді роки татусів головних героїв. Неочікувано з'являються батьки Нюхмумрика і Чмиха, про яких до цього не було жодної згадки. Певна річ, ці мемуари наженуть на будь-кого відчуття ностальгії, спогадів про безтурботну радість, коли натрапляєш на щось нове, про дитячий страх небезпечних пригод, про буремну молодість. Тут вперше розповідається про те, як звела доля Мумі-Тата і Мумі-Маму, як будувався їхній будиночок і як зародилось кохання.
 
Другий світ, який відкриває книга - не лише нова місцина, куди повінь занесла жителів Долини мумі-тролів, але й новий будинок - таємничий театр, і нова розвага - театральна гра, і нові ролі та ще й на вибір. Саме виставою Туве Янссон натякає на те, що кожен з нас має пишатися собою і любити себе. Виявляється, «Небезпечне літо» не таке вже й небезпечне, а дуже навіть цікаве. Бо ж не так часто вдається стати акторами театру, познімати таблички із заборонами та побувати у гемулевій в’язниці (хоч це і не дуже потішно).
 
А останній світ, який виринає на сторінках книги, - зима. Гадаєте, це звична пора року, коли все засипане снігом та покрите кригою, а тіло пробирає холод? Якби ж то… Для мумі-тролів - це загадкова пора, бо ж вони впадають в сплячку. Але цікавий до всього і надто нетерплячий Мумі-троль, не заснувши, відкриває для себе велику таємницю: зимовий сніг може зачаровувати, метелиця - навчити літати, а кучугури - кататися на лижах. А ще взимку з'являються безліч невідомих істот, які ласі до варення (добре, що Мумі-Мама приберегла добрячий запас). А серед них - прародич мумі-тролів. Виявляться, він зовсім не схожий на білого бегемотика ;) От «Зима-чарівниця» і навчила Мумі-троля вірити в диво, помічати хороше, навіть якщо те хороше засипане тонною снігу, і ділитися їжею, теплом та любов'ю з іншими.

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage