Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Таємнича археологія тексту
Random
Якщо ви не занедбали у своєму буденному житті духу здорового авантюризму й не втратили інтересу до усього таємничого і загадкового, то норвезький романіст Том Еґеланн – саме ваш автор. Правда свою «Таємницю катакомб» письменник адресував підліткам, точніше – старшокласникам, які бажають отримувати знання про світ не лише в межах шкільної програми. Однак для дорослих еґеланнівські «катакомби» теж приховують багато цікавого.
 
По-перше, у способі подачі матеріалу: книжка нагадує таємничий манускрипт домініканського чернечого ордену: сторінки під назвою «ГОСПОДНІ ПСИ» виділено жирним шрифтом. А сучасна історія про юного археолога Роберта – це ніби щоденник підлітка, писаний на звороті древніх аркушів. 
 
По-друге, завдяки якісному перекладові Наталі Іваничук норвежець Еґеланн став нам психологічно близьким. Тобто його письмо практично відчутне на дотик, коли ми разом із головним героєм блукаємо у лабіринті римських катакомб, а потім потрапляємо у безвихідь ситуації викрадення, коли розкриття таємниці амулета-реліквії рятує людство від апокаліпсису… Ці пригоди хлопчика Роберта під вмілим пером стають для українського читача кінематографічно зримими.
 
По-третє, роман Еґеланна містить інформацію, яка виходить далеко поза межі звичного кола підліткових зацікавлень. Так, декому це може нагадати «Код да Вінчі» Дена Брауна, або твір Джона Кейса «Код буття», чи «Останнього тамплієра» Раймонда Коурі. Легенди священних реліквій притягували увагу не одного романіста. Однак вони є і небезпечними для ще несформованого релігійного світогляду підлітків, адже оперують суперечливими щодо християнського віровчення думками, скажімо, стосовно переселення душ. Тому батькам потрібно зважати на цей момент перед тим, як запропонувати норвезький твір своїм 14-річним любителям книжкових таємниць.
«Таємниця катакомб» – це також книжка з нетиповим ілюстраційним матеріалом. Функції ілюстрацій тут виконують фото, що їх робить головний герой Роберт на свій смартфон у підземеллі. Також оформлені окремими виносками  факти зі «словничка термінів», який укладає хлопець «про все, чого він навчився». На основі цих фактів Роберт збирається  написати  шкільний твір, заради якого хлопець і приєднався до маминого археологічного відрядження до Риму. Завдяки цим фактам твір Тома Еґеланна можна також використовувати як своєрідну енциклопедію для школяра.  
 
Роберт – «загадковий хлопчик» не тільки через те, що потрапив на перші шпальти газет у зв’язку зі своїми пригодами в катакомбах. Він має практично ідеальні задатки, щоб стати справжнім авторитетом для сучасних підлітків. Цей хлопець використовує Інтернет тільки за призначенням, тобто з метою пошуку інформації, не «зависає» у соцмережах чи комп’ютерних іграх. А коли відчуває брак потрібних знань, то із задоволенням відвідує бібліотеки, навіть долаючи при цьому певні перешкоди. Наприклад, в одну з бібліотек Риму хлопця не пускають через неповноліття. 
 
Роберт цікавиться фізикою, астрономією, історією, релігієзнавством поза шкільною програмою, а ще має хобі – археологію, захоплення якою поєднує із цілком звичайною хлопчачою розвагою – футболом. Така характеристика головного героя, який прагне бути лідером у всіх ситуаціях чи іграх, створить у підлітковій свідомості образ такого собі супермена-інтелектуала, з яким, безперечно, захочеться потоваришувати... 
 
Професію археолога можна порівняти із роботою середньовічних книжників. І ті й ті мають справу з таємничим «текстом» чи алхімічними формулами знань, бо «читати тексти підземель» так само захопливо, як і гортати книжку – з кожною наступною сторінкою розкривається якась таємниця. Так головним рушієм азарту для 14-річного хлопчини є непогамоване бажання відкрити для себе всі таємниці світу… 
«Невідоме» проникає у свідомість юнака і постійно бореться там із реальним. Навіть його мати не розуміє, як йому вдалося визволитися з лабіринту катакомб завдяки загадковій Анґеліні, яка не є ангелом, а тільки хотіла б ним бути – Ангелом у Бога на небі… Її таємниця тісно пов’язана з реліквією-прикрасою, а тому, лише дочитавши роман до кінця, ти зрозумієш, чому вона врятувала Роберта  …і зникла.
 
Книжка Тома Еґаланна вчить виховувати у собі почуття здорового авантюризму. І водночас дає змогу глибше пізнати матерію та дух земної кулі, на якій ми живемо. Прочитавши роман, переконуєшся, що таємниці світу ховаються не в очевидних (фізичних, хімічних, астрономічних) знаннях про нашу планету, а в тих загадках, якими керують «шепоти ночі» - в давніх пророцтвах, легендах та віруваннях...    
 
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage