Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Білецька Наталія
Малюки та іноземні мови
Random
Володіння кількома іноземними мовами сьогодні – це один із великих кроків до кращого майбутнього. Щоденно ми стикаємося все з більшою кількістю слів іншомовного походження під час користування комп’ютером та у професійній діяльності. Пропоную кілька порад щодо вивчення іноземних мов з вашими малюками на прикладі англійської.
 
Коли ж починати вивчати іноземну мову? Дослідники вже довго ведуть суперечки: одні вважають, що малюк сприймає іноземні слова уже з пелюшок, інші ж - навпаки, відстрочують цей «початок» до 5-6-річного віку. Праві і ті, і інші, тому що це залежить тільки від вашої дитини, а не від статистики. Ця межа може коливатись так само, як і всі інші строки. Хтось може зробити свій перший крок у рік, а хтось – і в більше ніж два роки, один візьме до рук книжку раніше, ніж інший. Але існують кілька загальних правил та рекомендацій, які підійдуть будь-якому маляті.
 
Сприймати мову дитина починає майже з пелюшок. Але тут є свої нюанси. Щоб малюк чітко розрізняв, де рідна мова, а де іноземна, краще починати вивчати англійську після того, як дитина засвоїть ази рідної мови. Зазвичай це припадає на період 1,5 – 2 роки. Але це не означає, що не можна готувати малюка до навчання раніше. Така підготовка може втілюватись у прослуховуванні пісень, читанні казок чи простому супроводі буденних справ фразами іноземною мовою. Так дитина зможе відокремити рідну мову, яка вживається завжди, від поодиноких вставок іншомовних слів.
 
Після того, коли дитина впевнено заговорить рідною мовою, можна сміливо приступати до повноцінного вивчення англійської: це може бути запам’ятовування слів, речень, віршиків, пісень. Вивчення основних форм та кольорів, назв предметів, тварин тощо. На початку шкільного віку – братись за письмову складову мови.
 
З чого починати? Згадайте, як Ви навчаєте малюка рідної мови - така ж методика буде ефективною і для іноземної. Читайте дитині короткі віршики чи казочки.
 
Де їх знайти? Ось приклади деяких джерел:
 
- Тут є різноманітні історії, картинки та ігри для вивчення англійської мови з малюком «KidzClub»
 
- Аналогічних контент «BiLingua»
 
- Короткі розповіді та скоромовки, пісні та тематичні мультфільми англійською мовою «British Counсil»
 
- Відеофайли різними мовами світу «Best Cinema»
 
Розповідаючи щось, показуйте предмети, жестикулюйте. Малюк повинен розуміти про що йдеться. Не потрібно давати переклад, дитина зрозуміє. Вітайтеся вранці фразою «Good morning», а вкладаючи спати кажіть «Good night» або «Sweet dreams». Гуляючи у зоопарку, показуйте малюку на тваринку і промовляйте її назву англійською. Так дитина засвоїть певний масив слів, який стане чудовою основою для ґрунтовного вивчення мови.
 
Зараз існує чимало мовних шкіл, де набирають діток від 3 років. Якщо Ви маєте можливість навчати дитину там, то це чудово. Головне при виборі групи – оцінити методику викладання. Пам’ятайте, що для малят навчання має бути грою. Заняття не можуть перевищувати 30-45 хв., але вони повинні бути систематичними і закріплюватись домашніми вправами. Обирайте групи з дітками одного віку та одного рівня знань. І звісно, зверніть увагу на фаховість викладача.
 
Якщо ж з тих чи інших причин змоги займатися у спеціальних групах чи з репетитором немає – не проблема. Ви зможете надати дитині належну базу знань самостійно. Спершу складіть графік занять: визначить кількість днів, у які будуть проходити «уроки» і дотримуйтесь графіку без великих перерв. Достатньо 4 занять в тиждень по 40 хвилин. Чудовим помічником може стати цей ресурс, який є свого роду онлайн-курсом вивчення мови з пелюшок «Lingualeo»
 
Залучайте до процесу навчання якомога більше речей. Книжки, картинки, іграшки. Підготуйте олівці, фарби, папір, пластилін - усе це зацікавить малюка. Ви можете, наприклад, вчити віршик іноземною мовою і малювати головних героїв цього вірша. Урок може перериватись музичною чи фізкультурною паузою, щоб не втомлюватись.
 
У 4-5 років малюк уже здатен сприймати складні характеристики предметів, може порівнювати. Тут Ви можете використовувати настільні ігри. Або просто порівнювати жінку і чоловіка на картинці з малюком: хто вищий, у кого яке волосся, хто який має одяг.
 
З 5-річного віку дитина починає аналізувати та узагальнювати, класифікувати, бачити закономірності. Можна починати практикувати загадки, читати та вчити довші уривки тексту, ставити питання. Щоб дитина не нудьгувала, змінюйте сюжети розповідей, тематику занять і навіть положення. Для прикладу, Ви можете вивчати фрукти, сидячи за столом, а овочі – лежачи на підлозі.
 
Не очікуйте, що дитина заговорить англійською уже після першого заняття. В науці існує такий термін, як «норма мовчання». Зазвичай дитина починає використовувати іноземну мову у буденному спілкуванні через 3-4 місяці після початку занять. Тому не засмучуйтесь, якщо кілька тижнів дитина вчить мову, але не може нічого сказати. Це не означає, що Ви поганий вчитель чи дитина не здатна вивчити щось. Все прийде з часом. Успіхів!
 
 
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage