Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Історія про безмежну любов до КНИГ
Random
Є такі книги, до яких хочеться повертатися знову і знову. У них ти знаходиш для себе певний сенс або вони просто прориваються всередину і не відпускають тебе. Таких творів чимало. Вони радують, засмучують, втішають, змушують співпереживати. Саме про таку книгу я хочу вам розповісти.
 
Повість "Кав'ярня на розі" Оксани Сайко зачепила мене по-справжньому. Настільки, що я перечитувала її двічі: перший раз на одному подиху, вдруге - неквапно, занурюючись у її елегійну, пасторальну мелодію, подекуди мажорну, подекуди мінорну. Ця лірична, наповнена душевним теплом і світлом книга розповідає про моральне дорослішання головної героїні Лідки, про важливі трансформації у її свідомості, про пошук ціннісних орієнтирів у житті.
 
Самотність, відчуття боргу, мужність, дружба, втрата, любов - головні теми твору. Окрім Лідки, на сторінках повісті ми знайомимося з колекціонером книг, отцем-богохульником, поетом-невдахою, молодим учителем з музичної школи та багатьма іншими гостями привітної і затишної кав'ярні. Лідка страшенно любить за ними спостерігати та розгадувати їхні життєві історії. Усі герої "Кав'ярні…" впізнавані, вони ходять нашими вулицями. Можливо, дехто з наших друзів дуже подібний до них. Усі вони - диваки та мрійники. Та, вочевидь, світ без таких людей був би прісним і похмурим.
 
Читаючи повість, якимось внутрішнім чуттям розумієш, що її написала добра і талановита людина, яка володіє власною літературною манерою і стилем, має сформовані естетичні ідеали. Її письменницька мова свіжа, яскрава і соковита, а сюжет повісті захоплює, залишаючи у душі світлий спомин, викликаючи зливу почуттів, думок, емоцій, мрій.
 
Книга також заворожує неповторним ароматом осені, дощу, книжок і кави. Ти відчуваєш колір і смак повітря, якими наповнена повість, гру світла і тіней на її сторінках, вслухаєшся у плюскіст дощових крапель, вловлюєш подих вітру - все те, що створює внутрішню атмосферу книги, її легкість, прозорість, вишуканість, чистоту.
 
А ще "Кав'ярня на розі" - це історія про безмежну любов до КНИГ, до писаного СЛОВА. Ти, дорогий читачу, обов'язково відчуєш цю любов. Тобі захочеться глибоко зітхнути й усміхнутися, аби якісь чудернацькі мрії прилетіли до тебе також... Ось така вона сила мистецтва і влада слова.
 
Галина Груць

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage