Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Дванадцятилітня альбіноска проти суперкрутих
Random
Орися Хом’як, Друг читача
 
Книгу норвезької письменниці Аудгільд Сульберґ «Хто проти суперкрутих» варто читати, коли у котрий раз почуваєшся катастрофічно невпевненим у собі, або ж коли терміново потрібен кількагодинний релакс над чтивом, яке за цей час «проковтнеш» від початку до кінця. Врешті-решт, «Хто проти суперкрутих» варто розгорнути бодай з тою метою, щоб дізнатися, що навіть у холодній Норвегії з її нордичним типом краси люди-альбіноси, на жаль, піддаються жорстокій дискримінації.
 
Дванадцятилітня Анне Беа — головна героїня книги — худенька дівчинка-альбіноска, яка вважає себе потворою. У цьому її «переконала» трійця дівчат-крутелиць із її класу, що не пропускає можливості поглумитися над нетиповою зовнішністю Анне. А оскільки інші учні школи, яку відвідує Анне, ставляться до дівчини байдуже, Анне переконала себе, що це жалість та відраза до її «дивацтва».
 
«Я не зовсім альбіноска, — говорить про себе героїня. — Маю лише вроджений частковий альбінізм. Я маю руки-ноги, чую, можу розмовляти й ходити. Я не товста, не карлик і не гігант, не маю жахітливих шрамів на півобличчя. У мене навіть груди почали рости. Я не найгірший варіант…»
 
Чи не єдиною людиною, з якою абсолютно відверто можна поговорити «по душам» є друг Анне Нільс. І, як ви напевно здогадалися, Нільс далеко не найпопулярніший хлопець у школі. Як два мінуси стають плюсами, так і ці два герої-невдахи вступають у, на перший погляд, нерівну боротьбу з суперкрутими. «То буде криваве побоїще», — коротко резюмує початок сутички Анне.
 
Книгу Аудгільд Сульберґ «Хто проти суперкрутих» класифікують як художню літературу для підлітків. Водночас я б рекомендувала її прочитати і тим, у кого тільки-тільки минув юнацький вік, і тим, хто давним-давно з ним розпрощався. Легко та без зайвих депресивних відтінків ця книга розповідає про середньостатистичні підліткові будні з усіма їхніми підводними човнами, про які батьки навіть не здогадуються.
 
Повість «Хто проти суперкрутих» — це однозначно книга для усієї сім’ї, яку без червонінь діти можуть передавати батькам, а дорослі своїм чадам. Дискримінація серед підлітків, перша дружба та перше кохання, відносини між батьками та дітьми, — Аудгільд Сульберґ невимушено та цікаво, без непотрібної деталізації описує ці теми на сторінках книги. По закінченні у вас точно не залишиться враження, що прочитали чергову сторі із притворно-солодким щасливим кінцем.
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage