Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Білецька Наталія
Домашній театр
Random
«Театр - вища інстанція для вирішення життєвих питань». Так сказав колись Олександр Герцен, і не помилився. Театр – це відображення життя, типових постатей та сюжетів, за допомогою яких ми можемо поглянути на певні процеси зі сторони та навіть знайти відповіді на свої питання. Театр має велике значення для дорослої людини, а для дитини присутність театралізованих дійств у житті незамінна. І не обов’язково водити малюка кудись на вистави, можна організувати їх вдома.
 
Що дає театр малюку?
 
Театр – це експресивний вид мистецтва, і тому здатен вплинути на дитину на емоційному рівні: діти переживають разом з героями, співчувають їм. Вистава формує систему цінностей та принципів. Дитина на власні очі бачить добро і зло, радість і смуток, заздрість та милосердя. І це сильніше закріплюється у свідомості, ніж слово. Врешті, театр розвиває фантазію, уяву дитини.
 
Участь у театральних постановках робить дитину комунікативною. Вона спілкується з героями вистави, іншими людьми, ділиться своїми враженнями, вчиться вести діалоги. Це чудовий спосіб навчитися виступати на публіці та стати більш «відкритим». Гра у театрі допоможе розвити пам'ять, правильне мовлення, збільшити словниковий запас.
 
Дитина-глядач
 
Залучити дитину до театру можна у два способи: показати виставу або запропонувати зіграти у ній. Для дітей молодшого віку краще влаштовувати різноманітні постановки, використовуючи підручні засоби. Спершу оберіть сюжет - це може бути казка або власна історія. Маленькій дитині буде легше сприймати виставу, якщо ця історія буде їй уже знайома. Краще обирати найпростіші казки, наприклад, «Курочку рябу», «Колобка», «Рукавичку». Показуйте дітям історії зі змістом, наприклад, про взаємодопомогу («Котик і півник»), про перемогу правди («Вовк і семеро козенят»), про зухвальство («Круть і Верть»). На їх прикладі поясніть дитині, що добре, а що ні.
 
Хто може зіграти у нашій виставі?
 
1. Пальчиковий театр
 
Маленьких «акторів», яких можна взяти навіть на прогулянку, можна виготовити самостійно. Використати «пальчики» зі старої печатки чи зшити два шматочки тканини. До лицевої сторони можна пришити/вишити/намалювати мордочку – очі, ніс, рот, вусики; додайте лапки-петельки. Волосся зі шнурків, пряжі чи стрічок, вирізаний головний убір чи елементи одягу доповнять образ. І пальчикова лялька готова.
 
2. Ляльки-рукавички
 
Персонажі-рукавички є подібними до пальчикових ляльок. Найпростіше зробити таку ляльку, пришивши до рукавички або навіть до шкарпетки оченята і вушка. Для сцени можна використати ширму чи штору, або нехай герої просто виглядають із-за столу.
 
Ляльковий театр
 
Це один із найпростіших варіантів. Якщо у дитини багато іграшок - у цьому кастингу на головну роль буде безліч претендентів ;-) Тож обирайте героїв, відштовхуючись від сюжету казки. Перевага такого виду гри у тому, що іграшки є стійкими, і при участі кількох дійових осіб навіть одна людина зможе задіяти їх усіх одночасно.
 
Театр тіней
 
Тут потрібно лише біле простирадло і настільна лампа. За допомогою рук ви можете створити чимало образів. Цікавою вправою для дитини стане відгадування персонажів-тіней. А якщо малюк зацікавиться, ви можете навчити його гратися з тінню – це плюс для розвитку дрібної моторики рук.
 

Якщо малюк швидко втомлюється або, навпаки, надто активно зацікавився котримось із «персонажів» і не може висидіти на місці, тоді варто показати лише найцікавіші сценки, щоб дитині було цікаво додивитися до кінця. І головне, обговорюйте з малям виставу. Нехай дитина поділиться своїми емоціями, враженнями, можливо, зробить висновки.
 
Дитина-актор
 
Уже з п’ятирічного віку діти здатні вчити певні уривки тексту і зіграти повноцінну роль у маленькій виставі. Глядачами може стати вся родина. До вистави можна долучити як сусідських дітей, так і друзів із дитячого садочку.
 
Обираємо сценарій
 
Перше правило постановки дитячого театру – проста казка з невеликою кількістю дійових осіб. Сценарій казки повинен містити небагато реплік. Скоротіть казку, залиште найнеобхідніше. Викиньте описи, залишивши тільки діалоги між героями.
 
Цікаві сценарії казок можна знайти тут: http://skarbnu4ka.com/category/stsenarij-kazki/
 
 
 
Нехай діти обирають ролі: якщо є «конкуренція», адже усі дівчатка хочуть зіграти принцес, а хлопчики - принців, тоді ваше завдання - зробити з «непривабливих» ролей смішні та цікаві. Нехай, наприклад, баба Яга літає не на мітлі, а на пилососі. За вами ж закріплено роль ведучого-спостерігача: робіть вступ «Жили-буди дід і баба…», переключайте музику, якщо малюк забув свою репліку – підкажіть.
 
Костюми та декорації
 
Костюмами можуть стати будь-які підручні засоби від старої бабусиної спідниці до простирадла, від солом’яного капелюха до каструлі. Сценою може стати підлога, а закуліссям – шторка. В якості реквізиту пригодяться предмети побуту: віник для баби Яги, стілець як трон для короля, пластикова пляшка замість лампи Аладіна. Головне, щоб дітям було цікаво і весело.
 
 
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage