Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Луцюк Анна

Скоро на наших полицях з'явиться дуже важлива новинка, книга «Жити не можна померти» — це  збірка оповідань і новел Олександра Осадка (позивний «Танго»), який загинув на Донеччині улітку 2022-го, виконуючи бойове завдання й урятувавши побратима. Щиро хочемо, щоб якомога більше людей прочитало це видання, аби пам'ять про Олександра жила в його творчому спадку! Ділимося з вами уривком з післямови Ганни Осадко до книги «Жити не можна померти».

***

Якби ще пів року тому я сказала Сашкові, що в нього вийде книжка у «Видавництві Старого Лева», він би розреготався: «Та ну, не вигадуй! Який з мене пись­менник?!».

Бо не вважав себе письменником і ставився геть несерйозно до своїх оповідок. А в останні роки і вза­галі перестав писати, все не до того було. Вже й не напише ніколи. І не розсміється…

…Сашко загинув на фронті — біля села Мазанівка на Донеччині. Записався добровольцем на другий же день війни — бо не міг вчинити інакше. Я не зупи­няла — бо теж не могла вчинити інакше. Бо це вибір справжнього Чоловіка. Захисника.

Ще перед війною я запитала його якось: «Як ти уявляєш собі смерть?». Ми саме сиділи в нашому ду­бовому лісі на Бережанщині: довкола височіли дере­ва, у торбинках було повно зібраних грибів, а в дум­ках — купа планів на довге-щасливе майбутнє.

— Я думаю, коли помру, то опинюся просто тут, у цьому нашому лісі. Тут мене чекатиме батько. Він уже розпалив багаття, а тепер лише підтримує во­гонь. Я підійду, обійму його — і ми довго сидітимемо разом, підкидатимемо хмиз, розмовлятимемо. А потім підемо збирати гриби.

— А я, як же я?!

— А ти прийдеш потім. Усі прийдуть потім, усі збе­руться тут, у нашому дубовому лісі. Біля багаття теплого.

…Сашко загинув у дубовому лісі. У день народжен­ня свого батька. І водномить перенісся з лісу на До­неччині до лісу на Бережанщині. Йому було 46 років.

Він написав лише сім оповідань. Писав легко та швидко, як і жив — легко та швидко. Лише сім. Сім кольорів веселки, сім нот, сім чудес світу, сім днів тижня, сім днів Творіння, сім чакр, сім-я.

Септернер. Істина. Сімка — сама в собі, її немож­ливо розкласти на множники. Це закінчений цикліч­ний процес, панування духу над формою.

Це — закінчена книга. Все, що хотів сказати Саш­ко, він сказав. І довів.

Жити не можна померти.

І тільки від того, де ви вирішите поставити кому, залежить ваше майбутнє. Наше всіхнє майбутнє. Не­хай воно буде світлим і веселим, легким і щирим. Як був Сашко.

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage