Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Луцюк Анна

Збірка новел та оповідань Олександра Осадка «Жити не можна померти» – перша і остання книжка автора. На сторінках читачі познайомляться з колоритними, об'ємними у своїй правдивості персонажами, і водночас відкриють для себе Олександра, світлого, щирого чоловіка, що вмів помічати деталі, із замилуванням споглядати недосконалий світ й іронічно, по-доброму жартувати з буденності. Автор цих оповідок не вважав себе письменником, і дуже б здивувався виходу книжки, втім Олександр нічого не робив наполовину і повністю віддавався справі, влітку 2022 військовослужбовець загинув на Донеччині, прикриваючи свого побратима. Василь Махно щойно прочитав книжку і ділиться враженнями:

«Література, звісно, оцінюється за текстом, а не за іншими обставинами. Навіть, не за біографією. Хоча в Олександра Осадка, що загинув влітку 2022 року на фронті, біографія важлива, бо був солдатом і боронив Вітчизну. Ми знаємо безліч прикладів, коли колишні вояки, повернувшись з фронтів, беруться за перо і творять воєнний текст. З Осадком усе навпаки: він написав усі свої оповідання, зібрані у книжку «Жити не можна померти», до війни.

Оповідання – пружні, будовані на сучасних сільських реаліях, подекуди свідомо писані галицьким діалектом. Не знаю, чи Олександр був свідомий того, що в якийсь спосіб продовжує григіртютюнниківську лінію української прози з тими ж сільськими типажами, природнім гумором ситуацій, з якоюсь трагічністю обставин, в яких переплетено високе й низьке, печаль і радість. Не певен, що він як автор ставив собі високі завдання, але я переконаний, що природнє письмо Осадка, з лаконічною описовістю, місткими діалогами та сюжетами «з життя», торкатиме читачів так як торкнуло мене – справжністю, граничною справжністю».

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage