Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Білецька Наталія

Сьогодні Україна святкує 31-й День незалежності! Цьогоріч цей день особливо важливий для усіх українців, усіх, хто зараз бореться за незалежність і свободу – кожен на своєму фронті. Віримо – попереду лише перемога!

А поки боротьба триває, зібрали для вас 31 книгу для діток і дорослих, у центрі яких – українські місця та люди, вагомі історичні події та постаті, цінності і те, за що ми любимо нашу країну.

*перелік книг подано в алфавітному порядку за назвами видань

Абрикоси зацвітають уночі

«Абрикоси зацвітають уночі»

Авторка – Оля Русіна

Оформлення – Катерина Сад

Історія розповідає про хлопчика Устима, що разом з родиною проживає у містечку неподалік від окупованого Донецька та лінії фронту. Він вчиться жити у новій реальності: з замінованими полями поряд із домом, рідними, що полишили свій дім, та вибухами, що час від часу змушують усіх ховатись до підвалів. Але поряд із ним його батьки та вірні друзі – собака Жменька та безпілотник Ел, що літає над українським Донбасом, знайомиться з військовими та має велику мрію. Це світла історія про добро, допомогу людям і тваринам, безпеку, захисників, що оберігають наш спокій, а ще про життя, яке триває попри все, перемогу та відчуття, що на вулиці неодмінно цвістимуть абрикоси.

 Амадока

«Амадока»

Авторка – Софія Андрухович

Оформлення – Романа Романишин і Андрій Лесів

У цій історії Софія Андрухович охоплює кілька місць та епох, присвячуючи велику увагу Україні. Навіть назва книжки – «Амадока» – походить від назви найбільшого в Європі озера, розташованого на території сучасної України. Втім головна тема «Амадоки» – не озеро, а історія як така та вміння її забувати/пам’ятати. Це роман про те, що нічого не зникає безслідно, зв’язки та паралелі між минулим і сьогоденням з часом можуть не стоншуватися, а глибшати, а пам’ять окремої людини та цілих поколінь ховає у собі багато таємниць.

 Кобилянська від А до Я

«Від А до Я»

Автори – Галина Терещук, Оксана Думанська, Леонід Ушкалов, Наталя Тихолох і Богдан Тихолоз, Данило Ільницький, Світлана Кирилюк

Ілюстрації – Романа Романишин і Андрій Лесів, Анастасія Стефурак, Володимир Стецькович і Людмила Стецькович, Іван Шкоропад

Одразу шість абеток-енциклопедій розкажуть маленьким і дорослим читачам найцікавіші факти про відомих постатей: великого митрополита Андрея Шептицького; талановитого живописця, ґравера, письменника, співака, скульптора Тараса Шевченка; Каменяра, Вічного революціонера, енциклопедиста й письменника Івана Франка; мрійника, мандрівного філософа та педагога Григорія Сковороду; фантастичного сонячного письменника Богдана Ігоря Антонича; а цьогорічна новинка відкриє перед читачами постать письменниці-модерністки і феміністки Ольги Кобилянської. Цікавинки від літературознавців і дослідників та яскраві ілюстрації допоможуть малечі дізнатися про цих геніїв те, чого не пишуть у підручниках, і проллють світло на невідомі життєві історії знаменитих українців.

 Війна, що змінила Рондо

«Війна, що змінила Рондо»

Автори та ілюстратори – Романа Романишин і Андрій Лесів

Ця книжка-картинка народилася після початку війни у 2014-му і створена, щоб допомогти проговорити батькам із дітками цю непросту тему. Історія про те, що війна не має серця і не розуміє жодної мови, зате торкається кожного і на всіх залишає шрами. За допомогою яскравої графіки та зрозумілого сюжету Романа Романишин і Андрій Лесів пояснюють дітям, що таке війна і чим вона небезпечна. На сторінках книги зло намагається захопити і знищити місто Рондо та його мешканців. Але якщо об’єднати сили, то можна подолати ворога та пролити світло добра навіть у найчорніший морок.

 Вічний календар

«Вічний календар»

Автор – Василь Махно

Оформлення – Тетяна Омельченко

Роман «Вічний календар» — своєрідний український літопис, масштабна родинна сага, в якій поєднуються, переплітаються, співіснують і антагонізують історії кількох українських сімей від ХVII століття до наших днів. Тло — всесвітня історія, в якій ніколи не бракувало ні воєн, ні зрад, ні одвічної жаги до життя. Герої роману Василя Махна несуть у собі риси різних поколінь, національних характерів і ментальностей, протистоять часу й обставинам, витворюють і продовжують себе, повсякчасно утверджуючи одвічний постулат: історія насправді не вчить, вона тільки гартує.

Жовтий метелик

«Жовтий метелик»

Автор та ілюстратор – Олександр Шатохін

Сайлентбук «Жовтий метелик» — це «тиха книжка», що розповість дорослим і маленьким читачам про життя після війни, розбитої та обмеженої війни, яка триває зараз в Україні і яка обов’язково закінчиться нашою перемогою. Колючий дріт на початку з павуком — то образ обмежень і сковувань та страху, що дає війна. Війна, як колючий дріт, заганяє тебе в певні рамки, обмеження, несвободу. Метелики — це те, що було до війни, ніби душі, ніби місця, які були зруйновані війною. Дівчинка — це власне Україна — та, що тікає і протестує проти обмежень, рабства. Зустрічаючи метеликів, незважаючи на все вільних і яскравих, дівчинка розуміє, що життя буде продовжуватись, свободу метелика неможливо обмежити чи знищити…

 Загублений острів

«Загублений острів»

Авторка – Наталя Гуменюк

Оформлення – Тетяна Омельченко

Інша значуща книга від Старого Лева також присвячена темі Криму. «Загублений острів» – збірка репортажів з окупованого Криму, написана журналісткою Наталею Гуменюк. На її сторінках авторка ділиться розповідями про життя півострова, куди їздила упродовж 2014–2019 рр. Розкриває справжні історії і трагедії людей, життя яких кардинально змінилося після 2014 року: підприємці та пенсіонери, кримські татари, студенти й громадські активісти, правозахисники та військові, люди з різними політичними та ідеологічними поглядами відверто розповідають свої історії життя в окупованому Криму.

 Залізна вода

«Залізна вода»

Автор – Мирослав Лаюк

Оформлення – Іван Шкоропад

Роман знайомить читачів з невідомими сторінками життя української письменниці Лесі Українки та запрошує пройти слідом Лесі Українки в найдальше карпатське село. Автор пропонує зануритись у дві реальності: одна часова лінія переносить нас на початок ХХ століття, інша ж відбувається у наш час. Це не біографічний роман, як може здатися на перший погляд, хоча велику кількість нового та мало відомого про життя Лесі ви у ньому таки знайдете. Це розповідь про людські долі, пошуки себе, двері, які ми часто не помічаємо, та ту саму Лесю, яка веде за собою людей навіть через століття після своєї смерті.

 Іван і Феба

«Іван і Феба»

Авторка – Оксана Луцишина

Оформлення – Тетяна Омельченко

Якщо попередня книга розкриває перед читачем останні десятиліття України, «Іван І Феба» переносить в останні роки радянської влади й у перші роки української Незалежності. А локаціями роману стають Київ, Львів та Ужгород. Авторка розповідає про життя головних героїв – Івана та Марії (поетки, що називає себе Фебою), – а на тлі показує зміни країни від Революції на Граніті й у кілька наступних років та людину, яка намагається відійти від наслідків радянського часу і почати жити у незалежній країні.

Ключові клапани

«Ключові клапани»

Автор – Павло Коробчук

Оформлення – Іван Шкоропад

Для шанувальників романів маємо теж чудовий варіант – «Ключові клапани» Павла Коробчука. Адже ця книга – художня історія України останніх трьох десятиліть від проголошення Незалежності. На цьому історичному тлі розгортається розповідь про чотирьох друзів, що розкриває найгостріші миті минулого нашої країни та те, як міг би змінитися напрямок руху держави в той чи інший момент. «Мені хотілося поєднати вже майже тридцятиліття в одну цілісну історію, три різні епохи, покоління, способи і формування мислення, стереотипи, меми й ідеї, зміну ставлення суспільства до влади, зміну ставлення особистості до історії й моралі», – розповідає про книгу сам автор.

Кримський інжир

«Кримський інжир»

Укладачі – Алім Алієв, Анастасія Левкова

Оформлення – Назар Гайдучик

Не менш важливо згадати і три антології «Кримський інжир», в яких зібралися сучасні твори кримськотатарською та українською мовами. На сторінках книг ви знайдете історії про Крим та народ, який, попри всі історичні та політичні реалії, намагається зберегти свою мову, культуру, релігію, світогляди, творити свою літературу. Усіх їх єднає тема Криму – не лише як географічної точки, а й як дому та місця національної ідентичності. Зрештою, «Кримський інжир» – інтелектуальний діалог між кримськими татарами і українцями, який допоможе нам пізнати одне одного через літературу.

 Кухня Карпат. Від простої їжі до делікатесів

«Кухня Карпат. Від простої їжі до делікатесів»

Автор – Сергій Пожар

Оформлення – Дмитро Подолянчук

Яка ж Україна без національної кухні? У цій книжці знайдете дбайливо зібрані відомим кулінаром і блогером Сергієм Пожарем рецепти та з душею приготовані страви, у яких відображено симбіоз кухонь усіх тих, хто проживав на території від Карпат до Львова, познайомитеся із так званою карпатською кухнею простих людей, які здавна зберігали і передавали рецепти своїм дітям та онукам. Серед страв галицької кухні — бограч, чорба, лечо, кнедлики, сегединський гуляш, пироги, шніцелі і багато інших колоритних страв, люблених нині гурманами.

 Ласощі для Медора

«Ласощі для Медора»

Автор – Андрій Бондар

Оформлення – Тетяна Омельченко

Есеї у збірці «Ласощі для Медора» є способом досліджувати і осмислювати світ через власну систему цінностей і досвіду. Під однією обкладинкою зібрано 56 есеїв, написаних автором упродовж 2017–2020 років: про літературу, єдність, Голодомор, венеційські канали та чужих (і?) своїх, пандемію, війну, а також пошуки порозуміння. Герої короткої прози Андрія Бондаря – випадкові перехожі та близькі люди, історії – несподівані, а подекуди пронесені через десятиліття, рефлексії – часом болісні та важкі, та зрештою у кожному з них – життя в найрізноманітніших його відтінках.

 Лексикон націоналіста та інші есеї

 «Лексикон націоналіста та інші есеї»

Автор – Микола Рябчук

Оформлення – Тетяна Омельченко

Ця збірка публіцистики є наскрізним і далекоглядним поглядом на минуле, теперішнє і майбутнє України в політичному та культурному аспектах. Автор філігранно описує феномени українських реалій, зокрема аналізує майдани України (2004 і 2013 років), розглядає кризу української еліти, кризу ідентичності українців за національністю і/або громадянством, а ще деталізує у фактах СССРівську залізну завісу ХХ століття у сфері культури та літератури зокрема.

 Лінія термінатора

«Лінія термінатора»

Авторка – Тетяна Стрижевська

Оформлення – Марія Луцак

Це історія одинадцятикласника Бориса, який в один момент втрачає звичне життя й опиняться з батьками в чужому місті, як і мільйони українців у часі війни. Борис через війну на Сході України опиняється в Києві. Йому доводиться вчитися жити спочатку і знаходити нових друзів, навіть якщо це будуть два диваки з класу. А ще — дорослішати, сперечатися з батьками, закохуватися по-справжньому, а не зустрічатися лише для сексуального досвіду, глибоко переживати, змінювати світогляд. І, попри всі втрати, вчитися любити життя навіть тоді, коли не хочеш, коли земля йде з-під ніг і ти залишаєшся сам на сам зі світом.

 Ми з України

«Ми з України»

Авторка – Уляна Скицька

Яка ж Україна без українців? Саме про людей із українським корінням чи місцем народження, якими захоплюється увесь світ, й розповідає книга «Ми з України», яка раніше виходила під назвою «#НАШІ на карті світу». Під однією обкладинкою зібрано десятки історій про НАШИХ людей, які зробили чималий внесок у людську історію. Тут ви натрапите на всесвітньо відомих особистостей (від легенди оперної сцени Соломії Крушельницької до митця-супрематиста Казимира Малевича та короля поп-арту Енді Воргола), а також тих, чиї імена не такі відомі, як їхня праця (Володимир Хавкін – імунолог, який своїми вакцинами врятував життя мільйонам; підкорювач Антарктиди Антон Омельченко; автор найвідомішої різдвяної мелодії у світі Микола Леонтович та інші). Ця книга доводить, що перелік видатних українців не обмежується іменами Шевченка, Лесі Українки та Грушевського. Насправді, наші люди всюди.

 Митрополит Андрей Шептицький і принцип «позитивної суми»

«Митрополит Андрей Шептицький і принцип "позитивної суми"»

Автор – Мирослав Маринович

Оформлення – Тетяна Омельченко

Перелік регалій Митрополита Андрея Шептицього вражає, а вплив на різні сфери життя українського народу важко переоцінити. На сторінках своєї книги Мирослав Маринович подає ґрунтовний аналіз спадщини Митрополита з точки зору її відповідності та/або невідповідності принципу «win-win». Автор розповідає, як принципи, якими керувався Андрей Шептицький у своїй діяльності загалом, можна застосувати в економічних, національних відносинах сучасної України й міжособистісних стосунках, культурному і релігійному житті, та яку роль це може відіграти в найближчому майбутньому нашої держави та світу.

 Моя мандрiвка у Країну морпіхів. Із щоденника капелана

«Моя мандрівка у Країну морпіхів»

Автор – Андрій Зелінський

Оформленння – Альона Олійник

Під час війни на Сході України отець Андрій Зелінський був пліч-о-пліч із воїнами, ділив із ними їхню тривогу й неспокій, підтримував, проводжав у засвіти бойових побратимів, дивився в очі смерті й цінував кожен новий день. «Моя мандрівка у Країну морпіхів» — це щоденник про те, як важливо прагнути до перемоги і розуміти, що найважливіша перемога — над самим собою; про те, як важливо мріяти, не зупинятися і вірити у нездоланну силу добра. Тут про честь, відвагу, майбутнє та сьогодення, відверті розмови, місця і людей, та що це за Країна морпіхів і де її шукати.

 

«Нічні купання в серпні»

Автор – Сергій Осока

Оформлення – Мар’яна Савка

Витоки новел Сергія Осоки в чомусь автобіографічні, в чомусь пов’язані з так званою народною містикою. Більшість оповідань вибудувано на буттєвих сюжетах; автор зображує життя таким, як воно є, без прикрас, часом іронічно, але чесно. Це історії про звичайних людей, яких український письменник зустрічав на своєму шляху, і про красиві місця рідного дому і країни. «Часто я черпаю натхнення зі своєї пам'яті, надихаючись якимись минулими щасливими моментами. У минулому – взагалі багато і щастя, і натхнення», – каже письменник.

 RECвізити. Книга 1

«RECвізити. Антологія письменницьких голосів»

Авторка проєкту – Тетяна Терен

Оформлення – Оксана Йориш, Тетяна Омельченко

Це трикнижжя – уже про сучасних українців у світі літератури. Одразу три книги душевних і глибоких інтерв’ю розкриє перед читачем найзнаковіших письменників нашої країни. Вони – про авторів, які слово за словом сплітають український літературний простір: є тут Юрій Андрухович, Василь Голобородько, Лариса Денисенко, Іван Дзюба, Іван Драч, Сергій Жадан, Оксана Забужко, Юрій Іздрик, Ігор Калинець, Іван Малкович, Дмитро Павличко, Тарас Прохасько, Ірен Роздобудько, Юрій Винничук, Василь Герасим'юк, Роман Іваничук, Володимир Рутківський, Мар'яна Савка, Василь Шкляр та ін. Тож якщо ви бажаєте поглибити своє розуміння українського літературного процесу, його тяглості, прочинити двері у творчу майстерню письменників – беріться за «RECвізити».

Родинна абетка 

«Родинна абетка»

Авторка – Мар’яна Савка

Ілюстрації – Володимир Штанко

Ще одна книга для дітей, яка мусить бути у кожній українській домівці. Завдяки «Родинній абетці» з віршиками Мар’яни Савки та ілюстраціями Володимира Штанка малеча пізнає найголовніші слова на кожну літеру української абетки. Вона – про усе близьке й знайоме, що оточує дитину від народження: мама й тато, бабусі й дідусі, рідний дім, рідна вулиця, школа і книгарня, улюблені іграшки, тварини й комашки, небо і зорі, Карпати… Вона про Україну, що виростає з дитинства.

Бо, «Країн багато на великій карті,

Та серед них — вона, твоя єдина.

Її люби і будь завжди на варті,

Бо це твоя земля, це Україна».

 Розповідь про Україну. Гімн слави та свободи

«Розповідь про Україну. Гімн слави та свободи»

Автори – Майкл Семпсон, Олена Харченко

Ілюстрація – Поліна Дорошенко

Ця книжка-білінгва розповість маленьким читачам українською та англійською мовами історію України через рядки державного Гімну. Де бере витоки українська культура, які видатні особистості прославили Україну на весь світ, чому українці пишаються своєю країною і як виборювали її незалежність, як і досі хоробрим українським воїнам доводиться боронити свою Батьківщину від зазіхань ворогів — про все це діти дізнаються, читаючи книжку цю книжку.

 «Світлий Шлях»: історія одного концтабору

«Світлий шлях: історія одного концтабору»

Автор – Станіслав Асєєв

Оформлення – Іван Шкоропад

Ще одна книга, в якій звучить тема війни в Україні. Тут український журналіст розповідає про своє перебування у полоні проросійських сил в окупованому Донецьку, куди він потрапив за сфабрикованими звинуваченнями «у шпигунстві» у травні 2017 року та був звільнений 29 грудня 2019 року в межах обміну полоненими. Книга розкриває неприховану правду про полон, який стирає межі між людськими почуттями, про життя, яке вирує на сусідній вулиці, про тортури, які стають буденністю, а також про людську жорстокість, яка не має меж. Розповідає про в‘язницю, де немає жодних законів і де головне завдання — вижити, коли жити вже не хочеться й від тебе майже нічого не залежить, зберегти здоровий глузд, коли вже близький до божевілля, залишитися людиною в нелюдських умовах, де віра, прощення, ненависть і навіть погляд між катом і жертвою набувають інших сенсів.

 Смерть лева Сесіла мала сенс

«Смерть лева Сесіла мала сенс»

Авторка – Олена Стяжкіна

Оформлення – Іван Шкоропад

Цей роман – про нашу війну, що почалася 2014 року, й про долі людей, випадково поєднаних у Донецькому пологовому будинку в 1986-му році. Магія фотографії та запозичених імен перетворює незнайомців на гілки генеалогічного дерева — і вони врешті стають родиною, головна в якій — маленька дівчинка. У книжці безліч переходів — стоматолог стає воєнним хірургом, цап — сапером-собакою, боягузливий радянський чиновник набуває рис янгола-охоронця, продавчиня косметики перетворюється на інструктора зі снайперської стрільби... В українському Донбасі. На початку ХХІ століття. Проте час у книжці — доволі умовна величина.

Спитайте Мієчку 

«Спитайте Мієчку»

Авторка – Євгенія Кузнєцова

Оформлення – Андріана Чуніс

Цей роман перенесе читача в українське село до будинку бабусі, де на літо зберається вся родина, і наповнить добром, любов’ю і підтримкою. На його сторінках – три покоління жінок, кожна зі своєю історію, які розуміють одна одну з півслова, рішення, які приходять самі собою, варто лиш почекати, жарти, несподівані повороти сюжету та кумедні ситуації, в якій втрапляють героїні, сміх крізь сльози, а також світлий сум. «Я намагалась написати те, чого мені самій дуже бракує у кіно й книжках – це повільний сценарій, де нема драм і трагедій, де люди живуть звичайним, буденним життям. Де є коти, бур’яни і діти, а любов без драм навіть тоді, коли для них є всі підстави. Це віконце, через яке можна підглянути на просте людське життя», – розповідає авторка.

 Талант: інструкція з використання

«Талант: інструкція з використання»

Книжка видана за ініціативи Фундації Дарини Жолдак

Підліткове креативне видання про талант, творчість, вибір професії на основі розмов та порад від відомих українських митців, бізнесменів, музикантів тощо. У книжці ви знайдете інтерв'ю з: Славою Балбеком (архітектура), Антоном Большаковим (відеоігри), Володимиром Смирновим та Сергієм Майдуковим (дизайн), Ярославом Ажнюком (IT), Антоніо Лукічем (кіно), Даною Павличко (книговидання), Валерією Гуземою (крафт), Ірмою Вітовською (театр), Машою Ревою та Іриною Данилевською (мода), Романом Вінтонівим (медіа), Назаром Біликом (мистецтво), Онукою (музика), Андрієм Федорівим (реклама та маркетинг).

 Український Майдан, російська війна. Хроніка та аналіз Революції Гідності

«Український Майдан, російська війна. Хроніка та аналіз Революції Гідності»

Автор – Михайло Винницький

Оформлення – Іван Шкоропад

У книжці Михайла Винницького детально та послідовно висвітлено події в Україні 2013–2018 рр. Ця історична праця поєднує в собі точку зору науковця і спостерігача-учасника, який брав активну участь у протестах. Під час Революції Гідності Михайло Винницький був постійним коментатором англомовних ЗМІ, здійснював аналіз поточних подій у своєму блозі «Думки з Києва». А згодом написав цю книжку, яка вперше побачила світ 2019-го року англійською мовою і стала внеском автора у відстоювання позицій України в її довголітній інформаційній війні.

 Ukraїner. Країна зсередини

«Ukraїner. Країна зсередини»

Ініціатор проєкту та автор ідеї книги — Богдан Логвиненко

Ця книга про Україну у всій її красі, і народилася вона з майже трирічної мандрівки Україною — ​від Слобожанщини до Закарпаття, від Сіверщини до Таврії — та з сотень історій людей, котрі день за днем творять нашу країну. На її сторінках для вас відкриються як відомі місця, так і заховані від людських очей куточки України. Однак всі вони – неймовірні і чарують своєю красою та автентичністю. Зрештою, ця книжка про сучасну країну, якою варто пишатися.

 Хроніка одного голодування. 4 з половиною кроки

«Хроніка одного голодування. 4 з половиною кроки»

Автор – Олег Сенцов

Оформлення – Іван Шкоропад

Цей двотомник – про перші роки війни в Україні і про те, яким є життя українців у російському полоні. Український кінорежисер, сценарист, письменник та громадський активіст Олег Сенцов, будучи у полоні, фіксував свої тюремні будні в російській в’язниці, спостереження і думки. Їх він переніс у дві книги – щоденник голодування та збірку малої прози.  Що відчуває людина, вперше потрапивши до в'язниці? Як за товстими стінами й тьмяними вікнами з подвійними ґратами, у тісних і брудних камерах живуть арештанти? Яких правил і законів доводиться дотримуватися, опинившись там?

Я і Конституція

«Я і КонституціЯ» 

Автори – Лариса Денисенко, Олександр Ільков, Андрій Стельмащук, Альона Шуліма

Ілюстрації – Женя Олійник

Там, де незалежність, — там і конституція. Про цей основний державний документ, наші права, свободи і обов’язки, роботу нашої країни та державних органів і багато іншого йдеться у книжці «Я і КонституціЯ». Автори у простий спосіб розповідають юним українцям про те, що вони можуть робити, на що мають право і чого не повинні допускати у ставленні до себе. А також про те, що для них може зробити держава. Бо, хоч всі ми різні, усіє є громадянами України та маємо однакові права.

 20+1, або Земля мертвих

«20+1, або Земля мертвих»

Автор – Павло Вольвач

Оформлення – Іван Шкоропад

«20+1 або Земля мертвих» — книжка в жанрі кросовер, в якій Павло Вольвач використовує класичні засоби мемуаристики не лише задля створення галереї знакових портретів доби, а й задля вибудови власної біографії як плетива «перехресних стежок» з усіма тими діаметрально різними людьми. Поруч із класиками української літератури тут присусідилися люди-­тіні родом із люмпен-криміналізованих запорізьких «посьолків», в одній компанії опинилися музикант із солідним тюремно-героїновим стажем, «запоребрикові» контркультурні діячі, призабуті вітчизняні політв’язні, й ця неоднорідність прозових рисунків Вольвача дозволить читачеві пробратися до кухонь абсолютних геніїв та істинної нечисті, почути мертвих — побачити живих.

 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage