Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Старий Лев

За доброю традицією, наприкінці року бізнесмен, інвестор, засновник корпорації «Microsoft» Білл Ґейтс називає свою п’ятірку книжок, які найбільше його вразили і які він рекомендує для прочитання усім.

Цьогоріч до топ-5 потрапив і новий роман Нобелівського лауреата Кадзуо Ішіґуро «Клара і Сонце», який побачив світ вже й українською!

«У моєму цьогорічному списку читання є дві чудові науково-фантастичні історії. Одна відбувається на відстані майже 12 світлових років від нашого Сонця, а друга – у Сполучених Штатах, але обидві змусили мене задуматися про те, як люди можуть використовувати технології, щоб реагувати на виклики. Я також додав у свій книжковий рейтинг кілька нон-фікшн книг про науку та роман, який змусив мене поглянути на одну з найвідоміших постатей історії в новому світлі», – пише Білл Ґейтс.

«Клара і Сонце», Кадзуо Ішіґуро

Я люблю хороші історії про роботів, і роман Ішіґуро про «штучного друга» хворої дівчинки не є винятком. Хоча події відбуваються в антиутопійному майбутньому, роботи не є силою зла. Натомість вони служать компаньйонамилюдей. Ця книга змусила мене задуматися про те, як може виглядати життя з надрозумними роботами, і чи будемо ми розглядати такі машини лише як технологію або ж як щось більше.

 

«A Thousand Brains: A New Theory of Intelligence», Джефф Гокінс

Якщо вам цікаво дізнатися більше про те, що може знадобитися для створення справжнього штучного інтелекту, ця книга пропонує захопливу теорію. Гокінс, можливо, найбільш відомий як співвинахідник PalmPilot, але він десятиліттями думав про зв’язок між нейронаукою та машинним навчанням, і ця книга стане чудовою нагодою, щоб почати розуміти його спосіб мислення.

 

«The Code Breaker: Jennifer Doudna, Gene Editing, and the Future of the Human Race», Волтер Айзексон

Метод генної інженерії CRISPR є одним із найкрутіших і, можливо, найбільш значущих наукових проривів останнього десятиліття. Я знайомий з цим завдяки своїй роботі у фонді — ми фінансуємо низку проєктів, які використовують цю технологію, — але я все ж таки дізнався багато нового з цієї вичерпної та доступної книги... Айзексон проробив гарну роботу і висвітлив найважливіші етичні питання щодо редагування генів.

 

«Hamnet», Меґґі О'фаррелл

Якщо ви шанувальник Шекспіра, вам сподобається цей зворушливий роман про те, як його особисте життя могло вплинути на написання ним однієї з найвідоміших п’єс. О'Фаррелл побудувала свою історію на двох фактах, які, як ми знаємо, правдиві про Шекспіра: його син Гемнет помер у віці 11 років, а через пару років Шекспір ​​написав трагедію під назвою «Гамлет». Мені особливо сподобалося читати про його дружину Анну, яку тут описують майже як надприродну фігуру.

 

«Project Hail Mary», Енді Вейр

Як і більшість людей, я вперше познайомився з текстами Вейра завдяки книзі «Марсіянин». Його останній роман — це дика історія про вчителя природничих наук середньої школи, який прокидається в іншій зоряній системі, не пам’ятаючи, як він туди потрапив. Решта історії пов’язана з тим, як він використовує науку та інженерію, щоб виправити ситуацію. Це цікаво читати, тож я «проковтнув» книгу за вихідні.

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage