Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Власенко Наталя
Жіночий бук-лист
Зрештою, ця добірка може бути цікава всім. Але в першу чергу – жінкам, коли весняними вечорами хочеться почитати чогось суто жіночого, про любов, перехрестя стосунків, коли хочеться романтики та емоційності. Або подорожей у часі, наприклад, до Львова XIX століття. Оповідання про палку любов, спроби розібратись із анатомією заздрості та жіночої дружби, бажання жити та повернути пам’ять, віднайти саму себе. Про це та інше в нашій добірці.
 
«Таємниця Єви», Богдан Коломійчук
 
Богдан Коломійчук – це письменник зі своїм стилем. У його творах ми завжди повертаємось трохи назад, у минулі епохи, до старого Львова; чуємо польську мову, вчимо старі назви львівських вулиць, стаємо трохи детективами чи істориками, плетемо інтриги й намагаємось все з’ясувати. Динамічний сюжет не дає розслабитись, й робить читання приємним та захопливим.
 
«Таємниця Єви» не виняток. Власне, це збірка авантюрних та детективних оповідань, події яких відбуваються переважно на початку ХХ століття. Ми познайомимось з львівським комісаром Вістовичем й візьмемо участь у розслідуванні, дізнаємось, яку ж таємницю мала Єва та яка легенда живе в замку Шенборна.
 
 
 
«Пів'яблука», Галина Вдовиченко
 
Всі ми мріємо, аби (даруйте за тавтологію) наші мрії здійснювались. Аби колись з’явилась чарівна паличка, яка виконує бажання, не встигнеш ти про них подумати. Так буває у казках, а як воно у житті? Що, як в ролі чарівної феї виступить…яблуко Пінзеля?
 
Роман про долі чотирьох подруг, які живуть у Львові: редактора Галини, дизайнера Ірини, коректора Магди та телеведучої Луїзи. Одного разу їм до рук потрапляє дивний сувенір — дерев'яне яблуко, яке давній майстер створив незвичайним. Щойно це яблуко опиняється в кожної з героїнь, її життя змінюється, потаємні бажання стають реальністю.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
«Чоловіки, жінки і діти», Юлія Мусаковська
 
Як висловилась Маріанна Кіяновська, «є книжки з особливими властивостями: вони відображають наші уявлення про теперішнє і минуле. І є такі, які взаємодіють з майбутнім – через теперішнє, через вібрації та мерехтіння, через нас – чоловіків, жінок і дітей. «Чоловіки, жінки і діти» – книжка віршів, здатних взаємодіяти».
 
Усе, що з нами трапляється, має причину:
скасовані авіарейси, дощі різдвяні,
міста, в які приїжджаєш на відпочинок,
а вони проростають під ребрами і не в’януть;
загублені спогади, біль, що клює на споді,
важливих послань переплутані адресати,
режим, що асфальтним катком по тобі проходить,
а ти підіймаєшся, зміцнений у стократ…
 
Лірика поетки глибинна, тонка, про те, що болить, і те, що змушує рухатись далі.
 
Мурахи в огранених вазах аеропортів:
невидима нитка напнулась, уп’ялась у тіло.
Пора відпустити усе, що тримати хотів
до відчаю. Все, що тримало тебе, як хотіло…
 
За словами автора, назви розділів збірки — «глина», «залізо» та «вогонь» — є спробою повернутися до первісного, до того, як усе починалося, переосмислити, ідентифікувати самих себе, відділити справжнє, важливе від штучного і другорядного. Це створення чоловіків, жінок та дітей заново, коли глина лягає на залізний каркас і запікається у вогні.
 
 
«Мелодія кави у тональності кардамону», Наталія Гурницька
 
Часом буває, хочеться почитати щось суто жіноче, романтичне, емоційне. Таке, що б торкнулося найглибших струн душі. Саме такий роман написала пані Гурницька. «Мелодія кави…» - не просто роман про любов. Це велика драма, вигадливе мереживо стосунків, які, здавалось би, не мають майбутнього, але попри все, тривають.
 
Він – одружений польський шляхтич, вона – донька греко-католицького священика за часів Австро-Угорської імперії середини XIX століття. Значна різниця у віці, статусі, - для їхнього кохання це не має значення. Це кохання шалене, болюче, пристрасне, і таке глибоке, що зупинити його може хіба смерть.
 
 
 
 
 
 
«Енна», Надія Гуменюк
 
Чи можливе життя без пам’яті? Пам’яті про своє минуле, дитинство, коханих людей, почуття? Чи можливо розпочати життя з чистого аркушу, забути все, отримати нове ім’я? І що станеться, коли минуле повернеться, коли раптом повернеться пам’ять? 
 
«Енна» - захопливий, місцями драматичний роман від Надії Гуменюк. Енна живе доволі буденним життям, аж раптом в її свідомість починають приходити дивні сни, чи то спогади, які не дають дівчині спокою й змушують шукати відповіді. Шукати правду. Для того, щоб знайти Ірину, Ірис, повернути справжню себе.
 
 
 
 
 
 
 
«Завидное чувство Веры Стениной», Анна Матвеева
 
Ми всі з дитинства знаємо, що заздрість – погане почуття, що заздрити недобре, але… Але все ж ми переживаємо це почуття, рідше чи частіше. А що робити, коли заздрість входить у звичку, навіть більше – захоплює все життя, і з року в рік не стає меншою, а навпаки росте? Так сталось з Вірою. Починаючи з 7-го класу і впродовж наступних 20 років Віра заздрить своїй кращій подрузі, Юлі. Заздрить її зовнішності, бажаності та популярності черед чоловіків, тій легкості, з якою Юля йде життям. Намагається будувати власне життя, працює мистецтвознавцем й має надзвичайний дар: Віра відчуває життя картин, може навіть побалакати з рафаелівською Мадонною чи Мона Лізою Да Вінчі. Але ще більшим «даром» є Вірина заздрість подрузі. Саме це почуття – заздрість – намагається анатомувати письменниця.
 
Заздрість дівчини є головним мотивуючим фактором, який рухає життя героїні. Спочатку Віра заздрить кар’єрі Юлі, її чоловікам, наприкінці – її доньці. Тому що донька талановита та розумна – але не Вірина.
 
Але роман не лише про заздрість, хоч яка б назва не була на обкладинці. Заздрість – це побічний ефект, а крім нього є десятки важливіших речей, на які спершу не звертаєш увагу. Письменниця розмірковує про материнство. Про чоловіків та ті стосунки, які складаються (чи, частіше, не складаються) в житті героїнь. Про жіночу дружбу. Власне тут жіноча дружба і є тим матеріалом, на якому все тримається.
 
Можливо, в романі трохи забагато описів картин та посилань на ці картини (так, ніби всі читачі мистецтвознавці), але якщо не бути прискіпливими до дрібниць, то можна з впевненістю рекомендувати книгу для затишних вечорів за чашкою чаю.
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage